En Sıcak Konular

KKTC'ye 790 Milyon YTL yardım

9 Mart 2008 12:46 tsi
Türkiye, 2008 yılında KKTC'ye 790 milyon 209 bin 728 YTL yardım yapmayı planlıyor.

Türkiye Cumhuriyeti, 2008 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) 790 milyon 209 bin 728 YTL yardım yapmayı planlıyor.

Bu miktarın 312 milyon 750 bin 487 YTL'si altyapı yatırımları, 152 milyon YTL'si de savunma ödenekleri için hibe şeklinde yapılacak.

Türkiye Cumhuriyeti 2008 yılı bütçesinden KKTC'deki yatırımlar için 561 milyon YTL ödenek ayırdı. Ancak yatırımlar için 2008 yılında ayrılan para, toplam emanetler ve geriye dönüşlerle birlikte 790 milyon 209 bin 728 YTL'ye yükselecek.

2008 yılında kesinleşen 360 altyapı ve 100 reel sektör projesi bulunuyor. Bu rakamın, yıl içinde yeni açılacak projelerle birlikte sayının 500'ü aşması bekleniyor.

Geçen yıl, yapılması planlanan 791 milyon 780 bin 105 YTL'lik yardımdan 557 milyon 205 bin 909 YTL'si kullanılabildi. Kur değişmelerinden kaynaklanan kayıp sonrasında iadeler ve faiz gelirleriyle birlikte toplam 218 milyon 125 bin 386 YTL, 2008 yılına devretti.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti'nce yayımlanan kitapçıklara göre, bu yıl içinde savunma ödenekleri için 152 milyon 475 bin 14 YTL, altyapı projeleri için de 312 milyon 750 bin 487 YTL hibe yapılacak. Türkiye Kalkınma Bankasının sağlayacağı teşvik kredilerinin miktarı 43 milyon 159 bin 270 YTL olacak. Krediler ise 281 milyon 824 bin 956 YTL.

Bu yıl verilecek kredilerden 100 milyon 872 bin 158 YTL'si cari bütçe açığına; 37 milyon 952 bin 798 YTL'si Taşınmaz Mal Komisyonu giderlerine katkı, 108 milyon YTL'si reel sektöre ve 35 milyon YTL de mali sektör için kullanılacak.

PROTOKOL

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in 22 Şubat'ta imzaladığı ''2008 Mali Yılında Türkiye Cumhuriyeti Kaynaklarından Finanse Edilecek KKTC Projelerine İlişkin Protokol''de Türkiye'nin sağlayacağı yardım ve kredilerin kullanım esasları belirlenmişti.

KKTC'deki yatırımlar için devredenlerle birlikte toplam 312 milyon 750 bin 487 YTL harcanacak 2008'de, Ankara kaynaklı projelerin tutarı 79 milyon 700 bin, Lefkoşa kaynaklıların toplamı da 233 milyon 50 bin 487 YTL olacak.

İhalesi de ödemesi de Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı çerçevesinde Türkiye'de yapılacak 79 milyon 700 YTL tutarındaki Ankara kaynaklı projeler içinde en büyük harcama ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü Giderlerine Katkı Projesine 25 milyon YTL olarak yapılacak. Bunu 13 milyon 700 bin YTL ile Ercan Havaalanı SMART Projesi izliyor. Karayolları Master Plan Uygulama Projesi için 10 milyon YTL ayrıldı. Elektrik Altyapılarının Tamamlanmasına Katkı Projesi için ayrılan miktar da 10 milyon YTL.

Ankara kaynaklı projeler arasında ''yeni baraj, ana isale hatları ve diğer su etüt proje ve yatırımları projesi; nirengi ağı oluşturulması projesi, İTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsu yatırım giderlerine katkı projesi, eğitim kurumları oluşturulmasına katkı projesi, Lefkoşa belediyesi merkez çarşısı, otoparkı ve cami yapımına katkı projesi'' de bulunuyor.

LEFKOŞA KAYNAKLI PROJELER

İhalesi ve ödemesi KKTC mevzuatına göre yapılacak 233 milyon 50 bin 487 YTL tutarındaki Lefkoşa kaynaklı projeler arasında ise başta Elektrik Altyapılarının Tamamlanmasına Katkı Projesi bulunuyor. Ankara kaynaklı 10 milyon yatırımın dışında bu proje için ayrıca Lefkoşa kaynaklı 58 milyon YTL de yatırım yapılacak.

Lefkoşa-Güzelyurt Duble Yolu 3. Etap (Yılmazköy-Kalkanlı-Güzelyurt) Projesi için harcanacak miktar 28 milyon YTL. Diğer yolların yapımı için de 13 milyon 500 bin YTL harcanacak.

İçme suları, isale hatları, şebeke ve türbin yenileme ve dere ıslahı için de yaklaşık 11 milyon YTL ödenek ayrıldı.

Lefkoşa kaynaklı projeler arasında radyo ve TV yayıncılığın geliştirilmesi, hizmet binaları yapımı, geliştirme ve tamamlama, sosyal güvenlik otomasyonuna katkı, kamu yönetiminin geliştirilmesi ve AB uyum çalışmalarına katkı, belediyelerin altyapısına katkı, Pile köyünün geliştirilmesi, eski eserlerin restorasyonu, çevre master planı, kıyı alanları master planı, atık su arıtma hizmetlerinin geliştirilmesi, toplu sosyal konut projelerinin altyapılarına katkı, Devlet Tiyatrosu binası yapımı, Merkezi Cezaevinin geliştirilmesi, Salamis Antik Kenti kazısına katkı, modern sulama sistemlerinin geliştirilmesine katkı, hayvancılığın ve organize hayvan barınaklarının geliştirilmesi, gençlik kamplarının geliştirilmesi, Devlet Basımevinin, Devlet Laboratuvarının, Milli Arşivin, polisin geliştirilmesi gibi irili ufaklı 62 proje daha bulunuyor.

108 MİLYON YTL REEL SEKTÖR PROJELERİNE

108 milyon YTL kaynak ayrılan 2008 reel sektör projeleri arasında, ''turizmin ve özel ilgi turizminin geliştirilmesi projeleri, yarım kalan otellerin tamamlanması projesi, üniversitelerin ortak tanıtımı ve eğitimin geliştirilmesine katkı projesi, Ercan Havaalanından toplu taşımacılık yapılmasına katkı projesi, tarım sektörünün geliştirilmesi projesi, sanayi sektörünün desteklenmesi projesi, işçi yatı evleri yapan işveren ve belediyelere kredi projesi, Girne Ecevit Caddesinin yeniden düzenlenmesi projesi, Girne sahil şeridi yolları yapımı, etüt ve projesi ile Güzelyurt belediye çarşısının öğrencilere yönelik tamir ve tadilatına katkı ve açık amfi tiyatro yapımına katkı'' gibi 22 proje yer alıyor.

BÜYÜKELÇİ KURTTEKİN'İN TEMENNİSİ

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi ve Yardım Heyeti Başkanı Türkekul Kurttekin, kitapçıkta yer alan önsözde, ''Kaynakların etkin kullanımına yönelik olarak gelinen nokta, henüz yeterli düzeyde olmayıp, önceki yıllarda yaşanan sorunların da (projelerin zamanında hazırlanamaması, ihalelerde yaşanan gecikmeler veya iptaller, kabul edilebilir projelerin üretilememesi ya da zamanında sunulmaması, projelerin uygulanmasında karşılaşılan sorunların çözümünde gecikmeler vb.) halen devam etmekte olduğu görülmektedir'' ifadelerini kullandı.

Kurttekin, 2008'de gerekli önlemlerin zamanında alınması dilek ve ümidini belirtti.


aktifhaber



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,941 µs