En Sıcak Konular

İran'dan nükleer için son karar

9 Mart 2008 12:14 tsi
İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, "Barışçıl amaçlı nükleer faaliyetlerinin devam ettiğini, hassas nükleer faaliyetleri durdurmak için de hiçbir neden olmadığını" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Araştırma Merkezince düzenlenen "İran'ın Barışçıl Nükleer Programı ve Faaliyetleri: UAEK ile İşbirliği Modeli" başlıklı konferansta konuşan Mutteki, İran'ın nükleer programın gelişim sürecini ve bugün geldiği durumu anlattı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile ağustos ayında mevcut sorunların çözümüne yönelik bir yöntem üzerinde anlaştıklarını anımsatan Mutteki, anlaşma kapsamında gerekli sorulara yanıt verdiklerini ifade etti ve "UAEK ile anlaştığımız yöntem programı tamamlandı" dedi.

UAEK ile normal işbirliğinin sürdüreceklerini ifade eden Mutteki, bu işbirliğinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT), uluslararası anlaşma ve kararlar çerçevesinde devam edeceğinin altını çizdi.

Mutteki, bugüne kadar yapılan işbirliği sayesinde UAEK ile aralarındaki bütün sorunları çözdüklerini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, "nükleer meseleyi artık UAEK dışında hiç kimseyle müzakere etmeyeceğiz" açıklamasına da değinen Mutteki, nükleer haklarını müzakere etmeyeceklerini, ancak "dünyadaki tek taraflı siyaset, işgal ve sömürgecilik" gibi dünyanın önemli sorunlarını görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

"Barışçıl amaçlı kanuni nükleer faaliyetlerimiz devam edecek" diyen Mutteki, hassas nükleer faaliyetleri durdurmak için ortada bir neden görmediklerini de vurguladı.

BM Güvenlik Konseyinin son yaptırım kararını da değerlendiren Mutteki, "Güvenlik Konseyinin aldığı karar, kamu vicdanıyla örtüşmüyor. (UAEK Başkanı) Muhammed El Baradei'nin son raporu da bunun siyasi nedenlerle alınmış bir karar olduğunu gösterdi" diye konuştu.

İran'ın nükleer programının tartışıldığı uluslararası konferansa Türkiye'den de Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu katılıyor. Yazıcıoğlu, konferansta verilen arada, İran Dışişleri Bakanı Mutteki ile bir süre görüştü.

-ABD İLE MÜZAKERE-

Mutteki, ABD ile doğrudan müzakere edip etmeyeceklerine ilişkin soru üzerine de "ABD ile müzakere gündemimizde değil" dedi.

Washington yönetimiyle Irak konusunda görüştüklerini hatırlatan Mutteki, bu görüşmelerin de Irak hükümetinin talebi ve katılımıyla yapıldığına dikkat çekti.

Aralarında 1979 İslam devriminden sonra yaşanan büyükelçilik baskınından beri diplomatik ilişki bulunmayan İran ve ABD, geçen yıl mayıs ayında ilk kez Irak'ın güvenliği konusunda bir araya gelmişti.

İran, iki ülke yetkililerince üç kez yapılan görüşmelerin dördüncü turunun da geçen hafta yapılacağını açıklamış, ancak ABD görüşmeyi teyit etmemişti.

Amerikalı yetkililerle görüşmek üzere Bağdat'a giden İran heyeti, görüşme yapmadan dönmüştü. 

haber7



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,980 µs