En Sıcak Konular

Kredi kartı bileşik faizine yasa freni

9 Mart 2008 11:00 tsi
Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’na eklenecek bir madde ile kredi kartlarına "bileşik faiz" uygulamasına fren getirilmesi hedefleniyor.

Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülen, Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tasarısı’na önerge ile eklenecek madde ile kredi kartlarına "bileşik faiz" uygulamasına fren getirilmesi hedefleniyor.

Ancak, buna karşı çıkan bankacılık ve finans sektörünün, düzenleme aleyhinde milletvekilleri üzerinde yoğun kulis faaliyeti yürütüyor. Tasarı’nın "bileşik faiz"i düzenleyen 9. maddesinde, "Üç aydan aşağı olmamak üzere faizin ana paraya eklenerek, birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla, borçlu yönünden ticari iş niteliğindeki ödünç sözleşmelerinde geçerlidir" deniliyor. Bu maddeye, "kredi kartlarında bileşik faiz uygulanmaz" ibaresinin eklenmesi planlanıyor. Böylece kredi kartlarında vatandaşları zor durumda bırakan bileşik faiz uygulamasının önüne geçilmeye çalışılacak. Kredi kartı kullanımında mağduriyetlerin artması, başta BDDK olmak üzere çeşitli meslek kuruluşları ve tüketici örgütlerinin uyarı ve talepleri üzerine, "bileşik faiz" uygulamasının "katlanılabilir ve gerçekçi" bir düzenlemeye dönüştürülmesi hedefleniyor.

MALİYETİN ÜÇ KATI: TBMM Adalet Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, gelen şikayetler ve mağduriyetler nedeniyle kredi kartlarında uygulanan bileşik faizde bir düzenleme düşünüldüğünü, ancak henüz kesinleşmediğini bildirdi. 100 liralık kredi kartı borcunun, yıllık bileşik faizinin 75 YTL’ye ulaştığına dikkat çeken İyimaya, "Maliyeti yüzde 20-30 olan bir paraya yüzde 75 faiz, gerçekçi değil, çok ağır. Ancak, konunun ekonomik, hukuki, finansal alandaki yansımaları var. Burada tüketiciyi koruma hukuku önemli" dedi.

MAĞDUR SAYISI 585 BİN: Adalet Komisyonu’na ulaşan bilgilere göre, Şubat 2008 itibariyle kredi kartı kullanan kişi sayısı 37 milyon 335 bini aştı. Bunların 585 bin 60’ının, "kara listede" olduğu belirtiliyor.

Hürriyet
 



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs