En Sıcak Konular

Adana enerji üssü oluyor

9 Mart 2008 10:45 tsi
İsken Sugözü Termik Santralı ile Türkiye elektrik üretimine yüzde 6'lık katkı sağlayan Adana, Sabancı Holding'e bağlı EnerjiSA tarafından temeli önümüzdeki günlerde atılacak Tufanbeyli Termik Santralı ve yapımı devam eden Yedigöze Barajı ile enerjiye ol

Adana Valisi İlhan Atış, yaptığı açıklamada, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru hatları, Yumurtalık Serbest Bölgesi ile enerji koridoru haline gelen Adana'nın, enerji alanında yapılan yatırımlarda bir üs haline gelmeye başladığını söyledi.

Atış, resmi açılışı 24 Şubat 2004'de yapılan Sugözü Termik Santralının, 1210 MW (605X2) kurulu net kapasiteyle çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

“Yılda 9 milyar kilovat saatlik elektrik üretim kapasitesine sahip olan ve ülke enerji ihtiyacının yüzde 6'sını karşılayan İSKEN-Sugözü Enerji Santralı, önümüzdeki günlerde yeni yatırımlarla gücünü önemli oranda artıracak. Sanko Holding Enerji Grubu tarafından Seyhan Nehri üzerinde yapımına başlanan ve 2011 yılında tamamlanması hedeflenen Yedigöze Barajı'nda ise yıllık 969 GWH enerji üretimi hedefleniyor. Yedigöze Barajının derivasyon tünelleri inşası tüm hızıyla sürüyor. Barajda ayrıca EnerjiSA'nın da yatırımı olacak. Sabancı Holdinge bağlı EnerjiSA şirketinin Tufanbeyli ilçesinde, 450 megavat gücünde iki ayrı enerji santralı kurmak amacıyla yürüttüğü çalışmalarda ise son aşamaya gelindi.”

EnerjiSA tarafından yapılacak termik santralın temelinin önümüzdeki günlerde atılacağını belirten Atış, Türkiye'nin Elbistan'dan sonra ikinci büyük termik santralı olması planlanan santral için gerekli olan ham maddenin ise Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğünün bölgedeki mevcut kömür sahalarından karşılanacağını söyledi.

Tufanbeyli Termik Santralının, enerji üretiminin yanı sıra yöreye istihdam açısından da önemli katkı sağlayacağını anlatan Atış, santralin yılda ortalama 3 milyar kilovatsaate (KWH) kadar elektrik enerjisi üreteceğini söyledi.
Atış, santralın yılda 6 milyon ton kömür tüketeceğini ve yaklaşık 650 bin ton civarında kömür rezervini işleyeceğini kaydetti.

“3 RAFİNERİNİN İŞLEMİ TAMAMLANDI”

Adana'nın elektrik enerjisi alanında yapılan büyük yatırımların yanı sıra, petro kimya yatırımları ile de enerji üssü olacağını belirten Atış, Ceyhan ile Yumurtalık ilçelerinde yapılması planlanan rafinerilerden 3'ünün işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.

Atış, 10 milyon ton kapasiteli bir rafinerinin maliyetinin yaklaşık 4 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, “Şu ana kadar kurulacak 3 rafinerinin işlemi bitti, 4'ncüsü de işlemlerini yaptırıyor. Bunlardan 2'si bile faaliyete geçse 8 milyar dolarlık yatırım eder. Bu yatırımlardan dolayı Kerkük ve Bakü petrolü Adana'ya akacak. Adana, sadece elektrik alanında değil, petro kimya tesisleri ile de enerji üssü haline gelecek” dedi.

hurriyet

 



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs