En Sıcak Konular

PKK’ya yönelik yeni bir çark!

9 Mart 2008 10:26 tsi
PKK’ya yönelik yeni bir çark!
Türkiye’nin kara operasyonu sonrasında Kuzey Irak ve PKK konusunda yeni bir çark ağır ağır dönmeye başlıyor. Bu çarkın içinde Ankara-Bağdat-Washington üçgeniyle birlikte Erbil de, yani Irak Kürt yönetimi de yer alıyor. Hasan Cemal, Camlı Köşk’

Hasan Cemal / Milliyet

Çankaya Köşkü’nün içindeki Camlı Köşk’te dün sabah Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yle, Irak hükümet sözcüsü Ali Dabbagh ile sohbet ederken bir noktanın su yüzüne vurduğu söylenebilir.
Türkiye’nin kara operasyonu sonrasında Kuzey Irak ve PKK konusunda yeni bir çark ağır ağır dönmeye başlıyor.
Ankara-Bağdat-Washington üçgeniyle birlikte daha sonra Erbil’i, yani Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi’ni de kapsayacak şekilde dönecek çarkın, adı konmamış kapsamlı bir planın çerçevesine oturacağı anlaşılıyor.
Cumhurbaşkanı Talabani, Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’yle Ankara arasında diyalog düzeyinin yükseltilmesi gereğini belirtirken, ilk adım olarak Kürt yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani’nin Ankara’ya davet edilmesinin doğru olacağını söyledi.

PKK’ya çok yönlü ateşkes baskısı

Şunu kaydetmekte yarar var:
Böyle bir ziyaretin altyapısının hazırlanacağına ve Barzani’yle işbirliği düzeyinin yükseltileceğine ilişkin işaretler Talabani kanadından verilirken, Türk tarafından da reddedilmedi.
Kara operasyonu sonrasında dönmeye başlayan çarkla ilgili olarak, PKK’dan örneğin bir ateşkes ilanı gelebilir miydi?
Böyle bir ihtimal var.  
Bunun için PKK üzerinde Bağdat, Washington ve Erbil tarafından çok yönlü bir baskının uygulanmaya başladığına dair sinyaller geliyor. Cumhurbaşkanı Talabani de bunun varlığını teyit eden bir dille konuştu. “Mesud Barzani de hep aynı şeyi tekrarlıyor. PKK ya silah bırakır ya da Irak topraklarını terk eder gider“ dedi sohbet sırasında.
PKK’nın önümüzdeki dönemde adı açıkça konarak ya da konmadan ateşkes ilan etmesi ihtimalini de göz ardı etmeyen bir dil kullandı Talabani...
PKK’yı Kuzey Irak’ta silahlı güç kullanarak yok etmenin kendileri tarafından mümkün olamayacağını belirten Talabani şöyle devam etti:

ABD Vietnam’da   ne yapabildi?

“Ancak onları kuşatabilir, manevra alanlarını daraltır, hareketliliklerini kısıtlarız. Şunu unutmayın. Amerika’nın da PKK’yı Kuzey Irak’ta yok etme gücü yok. Son derece dağlık bir coğrafya söz konusu. Ayrıca İran sınırı var, Suriye sınırı var, Türkiye sınırı var. Bir noktayı daha unutmayın. Amerika dün Vietnam’da ne yapabildi, bugün Taliban’a karşı Afganistan’da ne yapabiliyor?..”
Cengiz Çandar, Mehmet Ali Birand ve El Cezire televizyonu Türkiye temsilcisi Yusuf el Şerif’le birlikte yaptığımız sohbet sırasında Talabani’ye sorduk: “Türkiye’nin kara operasyonunu bekliyor muydunuz?”
“Hayır beklemiyordum.”
“Peki, Türkiye bundan sonra kara operasyonu olmayacağına dair bir şey söyledi mi?”
“Hayır söylemedi.”
“Yeni bir kara operasyonu konusunda ne düşünüyorsunuz?”
“Ben Irak’ın Cumhurbaşkanı’yım ve bu ülkenin toprak bütünlüğü ve birliği konusunda Kuran’a el basarak yemin ettim. Yeni bir operasyon olmasını elbette istemem.”

En doğru adres  Mesud Barzani

Sohbet sırasında dikkat çeken bir nokta, Celal Talabani’nin sık sık Mesud Barzani’yi kollayan, onunla Türkiye arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesini telkin eden tutum ve sözleriydi.
Bir yerde demek istiyordu ki:
“Eğer PKK’nın Kuzey Irak’ta etkisiz kılınmasını istiyorsanız, belki öncelikli olarak en doğru adres Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile onun Başkanı Barzani’dir.”
Bu konuda, Irak hükümet sözcüsü Ali Dabbagh bir noktayı belirtti:
“Kürdistan Bölgesel Yönetimi, anayasal olarak Irak’ın bir parçasıdır. Onunla ilişki düzeyini yükseltmek ya da işbirliğini güçlendirmek, o yönetimi ayrıca tanımak değildir, bu anlama gelmez. Bu da Bağdat’ta ilişkinin bir parçası olur.”
Tekrar başa dönersek:
Kara operasyonu sonrasında ağır ağır da olsa yeni bir çarkın dönmeye başladığı anlaşılıyor.
Bu çarkın içinde Ankara-Bağdat-Washington üçgeniyle birlikte Erbil de, yani Irak Kürt yönetimi de yer alıyor. Burada ilk adım olarak, Kürt Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani’nin Ankara ziyareti gündeme geliyor.

‘Sivil operasyon’  ihtimali güçlendi

Irak Cumhurbaşkanı Talabani ve heyetiyle sohbetlerimizde dikkat çekici bir nokta daha vardı.
Erdoğan hükümetinin PKK ve Kürt sorunu konusunda -askeri boyut dışında- hareketlenmesi, bir başka deyişle, askeri operasyon sonrası bu kez de sivil operasyon için düğmeye basması ihtimali fazlasıyla güçlenmiş durumda...
Talabani ve heyetinde bu izlenim var.
Benim de, cuma akşamı Çankaya Köşkü’ndeki yemekten ve cumartesi sabahı Talabani’nin kaldığı Camlı Köşk sohbetlerinden edindiğim izlenim farklı değil. Hükümet zamana yayarak bazı paketleri açabilir ya da bazı somut adımları atmaya başlayabilir. Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın değişik mesajlarla bir Güneydoğu gezisine çıkması bekleniyor.
Bunlar gündemde...
Talabani’ye PKK’dan niçin ortak düşman, ortak bela diye söz etmediğini de sorduk. Bu konuda kendi terminolojisi olduğunu belirtti. Ama bir başka dille PKK’nın hem Kürtlerin hem de Irak’la Türkiye’nin başına bir bela, bir sorun olduğunu birçok kez belirttiğini söylerken, Barzani’nin daha yıllar önce PKK’dan terör örgütü olarak bahsettiğini de sözlerine ekledi.

PKK’ya karşı binlerce peşmerge kaybedildi

Şunu da söyledi Talabani:
“Unutmayın, 1990’lı yıllarda PKK’ya karşı binlerce peşmerge kaybetti Barzani de...”
Öcalan’dan da söz açıldı.
Talabani’ye sorduk:
“Apo hâlâ PKK’nın gerçek lideri mi?”
“Aynen öyle. Apo isterse olur.”     
Irak’ın seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak Ankara’ya ilk ziyaretini gerçekleştiren Celal Talabani’yle dün sabah bir saatlik sohbetimizin özeti böyle...
Kara operasyonu sonrasında dönmeye başlayan yeni çark, eğer taraflar gerekli özeni gösterirse, PKK ve Kürt sorunu konusunda iyimserliğe kapıyı açabilir.
İyi pazarlar!

 



Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,351 µs