En Sıcak Konular

Malezya'da 1969'dan beri bir ilk gerçekleşti

9 Mart 2008 10:13 tsi
Malezya'da bugün yapılan genel seçimlerde iktidardaki Ulusal Cephe, 1969'dan bu yana ilk kez ulusal meclisteki üçte iki çoğunluğunu kaybederken, 5 eyalet meclisinde muhalefet çoğunluğu ele geçirdi.

Anayasayı değiştirmek için gerekli olan üçte iki çoğunluğu kaybetmesinin iktidar için büyük bir yenilgi olduğu belirtiliyor.

İktidarın üçte iki çoğunluğu kaybetmesi aynı zamanda, ülkede istikrarsızlık ve karışıklık çıkabileceği korkularına yol açtı. 1969'da iktidar ilk kez meclisteki üçte iki çoğunluğunu kaybettiğinde, Malezya'da resmi rakamlara göre 200 kişinin öldüğü etnik çatışmalar ve karışıklıklar yaşanmış, olağanüstü hal ilan edilmişti.

İktidarın büyük kaybı aynı zamanda son seçimlerde büyük bir başarı kazanan Başbakan Abdullah Ahmed Bedevi'nin siyasi geleceğinin de belirsizliğe düşmesine neden oldu.

2004'deki son genel seçimlerde Ulusal Cephe milletvekilliklerinin yüzde 91'ini ve 13 eyaletten 12'sinin eyalet meclislerinde çoğunluğu ele geçirmişti.

Üzgün ve yorgun görünen Başbakan Abdullah, eşi ve Başbakan yardımcısı Necip Razak ile birlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, "şu anda sadece basit çoğunluğu kazandık" dedi. Başbakan Pazartesi, yeni hükümeti kurmak için yetki almak üzere Kral ile görüşeceğini de söyledi.

Başbakan Abdullah, bir gazetecinin partisinden, başbakanlıktan istifa etmesi için baskı görebileceği şeklindeki sözlerini reddederek, "kimin bana baskı yapacağını bilmiyorum. Şimdilik böyle bir şey yok" dedi.

-SONUÇLAR-

Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre meclisteki 222 milletvekilinden 220'sinin sahipleri belirlendi. Bu sonuçlara göre Ulusal Cephe 220 milletvekilliğinden 139'unu kazandı. Geri kalan 2 milletvekilliğini kazansa bile Ulusal Cephe üçte iki çoğunluk için gereken 148 sandalyenin çok altında kaldı.

Önceki mecliste sadece 19 milletvekili olan muhalefet partileri Demokratik Eylem Partisi, Halkın Adaleti Partisi ve Pan-Malezya İslami Partisi ise milletvekili sayısını 4 kat artırarak, toplam 81 milletvekili kazandı.

-EYALETLER-

Ulusal Cephe 1969'dan bu yana ilk kez Çinlilerin çoğunlukta olduğu kuzeydeki Penang eyaletinde çoğunluğu kaybetti. Muhalefet ayrıca Selangor, Kedah ve Perak eyaletlerinde de ilk kez çoğunluğu kazanırken, elindeki Kelantan eyaletinde de çoğunluğunu korudu.

Muhalefet lideri Enver İbrahim, seçimleri yorumlarken, "bu an, ulusumuzun tarihinde benzeri olmayan, belirleyici bir an. Halk kesin biçimde yeni bir dönem için oy verdi. Bu dönemde iktidar kesinlikle kapsayıcı olmak ve ırkı, rengi, kültürü ve dini ne olursa olsun bütün Malezyalıları tek bir ulus olarak kabul etmek zorundadır" dedi. 

haber7



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs