En Sıcak Konular

Babacan: Talabani'nin teklifine bakalım

8 Mart 2008 21:21 tsi
Babacan: Talabani'nin teklifine bakalım Yine 'heyet' meselesi! Talabani'nin ziyareti sırasında iki ülke arasında genel anlamda işbirliği ve diyalog sürecinin başlatılması, bununla ilgili belli aralıklarla bir araya gelecek heyet oluşturulması konusunun gündeme geldiğini belirten Babacan, 'B

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, çeşitli temaslarda bulunacağı ve Senegal'de yapılacak İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) toplantılarına katılacağı ziyaretlerinin ilk durağı olan Moritanya'ya gitti.

Babacan, gidişinden önce Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin ziyaretine ilişkin soruyu yanıtladı.

Talabani'nin ziyareti sırasında Türkiye ile Irak arasında dar değil genel anlamda bir işbirliği ve diyalog sürecinin başlatılması ve bununla ilgili belli aralıklarla bir araya gelecek bir heyet oluşturulması konusunun gündeme geldiğini belirten Babacan, "Bu öneriyi değerlendireceğiz ama henüz net, kesin verilmiş bir karar söz konusu değil. Ama Irakla olan ilişkileri her alanda geliştirmek istiyoruz" dedi.

Babacan, Talabani'nin Ankara'ya çok sayıda bakanla geldiğini ve bunun bir miktarda Türk tarafının önerisiyle olduğunu söyleyerek, bugün ilgili bakanların birbirleriyle görüştüklerini hatırlattı. Babacan, şunları kaydetti:

"Irak ile ilişkilerimizi her alanda daha farklı noktalara getirmeyi arzu ediyoruz. Görmek istediğimiz istikrarlı, güven ve garanti altına alınmış, halkının refahını yükselten bir Irak. Dost bir ülke olan Irak'ın her alanda gelişmesini isteriz ve bu süreçte Türkiye olarak yanlarında yer almayı arzu ederiz."

Babacan, Moritanya ve ardından Senegal'e yapacağı ziyaretlerine ilişkin bilgi de vererek, 10 martta Senegal'de başlayacak İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) toplantılarına katılacağını, toplantıların 10-11 martta dışişleri bakanları, 13-14 martta ise devlet ve hükümet başkanları düzeyinde düzenleneceğini bildirdi.

Üçüncü olağan zirvede kabul edilen eylem planının uygulanmaya konması gereken bir yol haritası olduğunu belirten Babacan, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun destek ve gayretiyle ivme kazanan bu sürece Türkiye olarak güçlü destek vermeye devam ettiklerini bildirdi.

Babacan, zirvede ayrıca Filistin ağırlıklı olmak üzere Orta Doğu'daki gelişmelerin görüşüleceğini belirterek, İslam ülkeleri arasındaki ekonomik ve teknolojik işbirliği imkanlarının artırılması konusunu ele alacaklarını, zirvenin sonunda da Dakar bildirisinin yayımlanacağını kaydetti.

İKT toplantısından önce, yarın Moritanya'yı ziyaret edeceğini söyleyen Babacan, bu resmi ziyareti sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alınacağını ifade etti. Babacan, dünyanın pek çok ülkesiyle olduğu gibi Afrika ülkeleriyle de ilişkilerin geliştiğini söyleyerek, ziyaretinin Türkiye ile Moritanya arasındaki ilk üst düzey ziyaret olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Bölgesinde önemli bir ülke olan Moritanya ile ilişkilerin her anlamda gelişmesini istiyoruz" diyerek, ziyaretinin ardından Moritanya dışişleri bakanı ile birlikte Dakar'a geçeceklerini bildirdi. 

 

ntvmsnbc



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs