En Sıcak Konular

And the Yeşilçam goes to...

8 Mart 2008 19:29 tsi
And the Yeşilçam goes to... 
Oscar'da olduğu gibi geniş katılımlı bir jüri tarafından belirlenecek Yeşilçam Ödülleri 24 Mart'ta sahiplerini bulacak. TÜRSAK'ın Turkcell sponsorluğunda organize ettiği ödüller için yaklaşık 1000 kişi oy verecek. Her dalda para ödülü var

'Türkiye'de Hollywood'un Oscar'ı, İngilizlerin BAFTA'sı ya da Fransa'nın Cesar'ı gibi ulusal bir sinema ödülü yok' diye yıllardır dillendirilir. (Türkiye'de bir ulusal sinema merkezi de yok, o da ayrı mesele.) Bu yüzdendir ki, sinema yazarlarının verdiği Türk sineması ödülleri ya da Antalya Altın Portakal'da verilen ödüller böyle görülmeye çalışılır ve her seferinde 'Geniş kitlelerin beğendiği filmler ödül alamıyor' diye kıyasıya eleştirilir.
İşte TÜRSAK, bu tür yakınmaları azaltabilecek, Oscar'da olduğu gibi çok geniş katılımlı, alanında yetkin isimlerden oluşan bir jürinin belirleyeceği bir ödül, Yeşilçam Ödülleri için elini taşın altına soktu. Kültür Bakanlığı'nın himayesi ve Beyoğlu Belediyesi'nin işbirliğinde Turkcell'in ana sponsorluk desteğini arkasına alan TÜRSAK, Yeşilçam Ödülleri'nde geri sayımı başlattı. Türkiye'nin Oscar'ı diyebileceğimiz Yeşilçam Ödülleri 24 Mart'ta Lütfi Kırdar'da yapılacak görkemli törende sahiplerini bulacak.

En iyi filme 150 bin
Türkiye'nin ulusal sinema ödülleri ismini, Türk sinemasının en üretken olduğu 1960'lı ve 70'li yıllarda film şirketlerinin toplandığı Beyoğlu'ndaki Yeşilçam Sokağı'ndan alıyor. BSB, ÇASOD, Film-Yön, FİYAB, FİYAP, Sen-Der, SESAM, SETEM, SEYAP, Sine-Bir, SODER, TESİYAP ve Sine-Sen'in yer aldığı Ulusal Sinema Platformu tarafından desteklenen Yeşilçam Ödülleri'nin yarışma sponsorluğunu Altınbaş, kurumsal sponsorluğunu ise Digitürk üstleniyor.
Yeşilçam Ödülleri'nin ayrıntılarına gelince... 1 Ocak-31 Aralık 2007 tarihleri arasında gösterime giren tüm Türk filmleri, yani 47 film değerlendirmeye alınacak. Dokuz ana dalda ve iki özel kategoride toplam 11 ödül verilecek. En iyi filme 150 bin, en iyi yönetmene 35 bin, oyunculara 15'er bin YTL olmak üzere bütün ödüllerin parasal değeri olacak. Turkcell İlk Film Özel Ödülü'ne 30 bin YTL, Digitürk Genç Yetenek Ödülü'ne ise 25 bin YTL'nin verileceği Yeşilçam Ödülleri'nde dağıtılacak para ödülünün toplam miktarı 335 bin YTL.
Yeşilçam Ödülleri seçici kurul ve ana jüri tarafından iki aşamalı olarak belirlenecek. Birinci aşamada 2007'de vizyona giren filmlerin ekiplerinden oluşan ön jüri (üretenler jürisi), kendi filmleri dışında diğer aday filmlere verdikleri oylarla dokuz ana dal için beşer aday belirleyecek. Her kategoride üretenler jürisinden en çok oy alan adaylar, 13 Mart'ta yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak. İkinci aşamada ise içinde üretenler jürisinin de olduğu başta sinema kurumları olmak üzere iş, kültür sanat, medya dünyasından isimlerin katılımıyla yaklaşık 1000 kişilik jüri görev yapacak ve aday filmleri beğenisine göre (1'den 5'e) sıralayacak. Ödüller 24 Mart Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar'da yapılacak törende sahiplerini bulacak.


İyi niyet önemli
Bütün geniş katılımlı jürilerde olduğu gibi Yeşilçam Ödülleri'nde de kafalardaki en önemli soru şu: Oy verenlerin bütün filmleri izlemeden tercih yapması ne kadar etik? Bu noktada oy verenlerin işi niyeti devreye giriyor, daha doğrusu girmesi gerekiyor. Çünkü TÜRSAK, talep edilmesi halinde filmlerin izlemesi için gerekli ortamı sağlıyor. TÜRSAK'tan Sevinç Baloğlu, bu konuda şunları söylüyor:
"Bugüne kadar üretenler jürisinden 30-40 kişi bizi aradı. Bir kısmı gelip TÜRSAK'ta izliyor, elimizde DVD'si var, veriyoruz. Ayrıca şirketlerle bağlantı kuruyoruz onlar da gerekli kolaylığı sağlıyor. Adaylar belirlendikten sonra bu filmlere belli berlerde belli gösterimler düzenleyeceğiz, izlemeyenler orada izleyebilecek. Bu konuda işi niyet önemli, bize ulaşıldığında gerekeni yapıyoruz. Bir de jüri üyelerine gönderdiğimiz formlarda, 'Sizden olumsuz yanıt gelmediği takdirde biz sizi daimi jürimiz kabul ediyoruz' diye not düşüyor ve onları önümüzdeki yıllar için Türk filmlerini izleme konusunda daha hassas davranmaya davet ediyoruz."
Yeşilçam Ödülleri için ok kullananların isimlerinin kamuoyuna duyurulacağını belirtip Oscar'da söylenen o meşhur anonsu Yeşilçam'a uyarlayarak bitirelim: And the Yeşilçam goes to...

*And the Yeşilçam goes to...: Ve Yeşilçam ödülünün sahibi...

Para ödülleri
En iyi film: 150 bin YTL
Yönetmen: 35 bin YTL
Özgün Senaryo: 15 bin YTL
Müzik: 15 bin YTL
Görüntü yönetmeni: 15 bin YTL
Kadın oyuncu: 15 bin YTL
Erkek oyuncu: 15 bin YTL
Yardımcı kadın oyuncu: 10 bin YTL
Yardımcı erkek oyuncu: 10 bin YTL
Turkcell İlk Film Özel Ödülü: 30 bin YTL
Digitürk Genç Yetenek Ödülü: 25 bin YTL
Toplam ödül miktarı: 335 bin YTL

Radikal



Bu haber 1,207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs