En Sıcak Konular

ABD, Vatikan'la ittifaka hazırlanıyor

8 Mart 2008 18:52 tsi
ABD, Vatikan'la ittifaka hazırlanıyor Papa, 16 Nisan'da Washington'a gidiyor. Böylece tarihte ilk kez bir Papa, Beyaz Saray’a adım atmış olacak. ABD, Vatikan’ı “önemli bir müttefik” olarak görüyor.

Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus’un 16 nisanda Washington’da Beyaz Saray’a giderek ABD Devlet Başkanı George Bush ile görüşecek olması, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek güçlendiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Bu ziyaretle tarihte ilk kez bir Papa, Beyaz Saray’a adım atmış olacak.

ABD’nin Vatikan Büyükelçisi Mary Ann Glendon, bu önemli ziyaret öncesinde, bugün İtalyan gazetelerinden Corriere della Sera’da yayımlanan özel demecinde, ABD olarak İslam dünyasıyla ilişkiler açısından Vatikan’ı önemli bir müttefik olarak gördüklerini belirterek, “Vatikan, İslam dünyasıyla diyalog açısından önemli bir müttefikimizdir” dedi.

Vatikan-ABD arasında Irak’a yapılan silahlı müdahale konusundaki görüş ayrılığının geride kaldığını belirten Glendon, “Irak’ın yeniden inşası ve normalleşmesi
hususunda Vatikan’ın ABD’ye ne denli destek vermekte olduğunun bilincindeyiz” diye konuştu.

Büyükelçi Glendon, bir Papa’nın ilk kez Beyaz Saray’ı ziyaret edecek olmasınıysa “Başkan George Bush’un önce 2. Jean Paul, ardından da 16. Benediktus’la kurduğu ilişkilerin doğal sonucu” diye niteledi.

Glendon, kendisine geçmişte hiçbir Papa’nın Beyaz Saray’a adım atmadığının hatırlatılmasına karşılık olaraksa şunları söyledi:

“Bunun, Başkan Bush’un dostane tavırlarıyla ilgili olduğu kanaatindeyim. Kendisi, dost bir insandır. Papa da, çekingen bir profesör olmaktan öte, dost bir insan. Daha da önemlisi, ABD ve Vatikan, uluslararası düzeyde ortak kaygılara sahiptirler.”

ORTAK ARZU VAR

Büyükelçi Glendon, Vatikan ve ABD’nin İslam ülkeleri başta olmak üzere Hristiyanlara din özgürlüğünün sağlanması konusunda ortak kaygı taşıdıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

“İnsanlık onurunu ve din özgürlüğünü koruma ve özendirme konusunda ortak bir arzu var. Kültürler ve dinler arasında diyalog sadece bir ihtiyaç değil, özendirilmesi gereken acil bir mesele konumundadır. Vatikan bu alanda, eşsiz bir deneyime sahip.”

Glendon, İslam ülkelerinde Hristiyan azınlıkların içinde bulundukları koşullara ilişkin bir soruya karşılık olaraksa “Sanırım, o ülkelerdeki Hristiyanların durumu, zorlu bir mesele olarak kalmaya devam edecektir. Durum oldukça kötü ve de istikrar sağlamak zaman alacaktır” dedi.

Büyükelçi Glendon, “Vatikan’ın mı size daha fazla ihtiyacı var, yoksa sizin mi Vatikan’a” biçimindeki soruyu da şöyle yanıtladı:

“Birbirimize ihtiyacımız var. Dünyanın o bölgesinde, diğer ülkelerle de mutlaka işbirliği yapılmalı. Tek başlarına ne ABD başarılı olabilir ne ne de Vatikan. Muhtemelen sadece bu iki ülkeyle sınırlı bir ittifak da başarılı olamaz.”

Büyükelçi Glendon, Vatikan’dan alabilecekleri istihbarat bilgilerine de büyük önem verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Katolik Kilisesi, dünyanın her yerinde; bizim bulunmadığımız ve kendimizi anlatmakta zorlandığımız yerlerde de mevcut. Dolayısıyla sürekli istihbarat akışı gibi bir avantaja sahip. Bu istihbarat bilgileri, deşifresi zor vakıaları daha iyi anlamamamıza da yardımcı olacaktır.”

Ntvmsnbc



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,074 µs