En Sıcak Konular

Talabani: Kürt realitesini tanıyın

8 Mart 2008 18:28 tsi
Irak Devlet Başkanı, Ankara'ya yaptığı ziyarette, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AKP hükümetine Kürt realitesinin tanınması için Türk kamuoyunun hazırlanması tavsiyesinde bulundu.

Talabani, Gül ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını bugün bir grup gazeteciye anlattı. Gazetecilerden İlnur Çevik'e göre, Talabani şu tavsiyelerde bulundu;
1) PKK konusunda Türkiye'nin bir açılım yapması gerekiyor. Bu sorun sadece askeri yöntemlerle çözülmez. Çok boyutlu açılım yapmak gerekir.

2) Benim Ankara'da yaşadıklarım bile Türk kamuoyunun Kürt realitesi konusunda böyle bir açılıma hazır olmadığını gösterdi . Türk Hükümeti kamouyunu PKK sorununun sadece askeri yöntemlerle çözülmemesi için atılacak diğer adımlara hazırlamalı.

3) Türkiye'nin bu sorunun çözümü için Kuzay Irak'taki yönetim ile doğrudan iletişime geçmesi gerekir. Ben bu çerçevede Naçirvan Barzani'yi Ankara'ya davet etmenizi tavsiye ediyorum.

4) Kerkük konusunda Irak'ın resmi bir söylemi var. Ben de Irak Cumhurbaşkanı olarak bu söyleme bağlı kalmak zorundayım. Ancak Cumurbaşkanı şapkamı çıkarıp Iraklı, Kürt siyasetçi olarak şunu söyleyebilirim. Kerkük sorununun Türkmen-Kürt ve Araplar arasında çözülmesi gerekir.

5) PKK ile mücadele konusunda yapabileceğimiz şey Kandil'in etrafını sarmak olabilir. Ama Kandil dağının etrafını kuşatsak bile biliyoruz
ki sadece PKK'yı hareket edemez hale getiririz ama tepedeki PKK'lıları bitirmemiz söz konusu değil. Bunu ABD'de yapamaz. Zaten baksanıza ABD'liler Afganistan'da Talibanı ya da El Kaide'yi bitirebildiler mi? Zaten bu yüzden Tütrkiye'nin PKK'yı bitirebilmek için atılımlar yapması gerekir.

KUZEY IRAK YÖNETİMİ İLE DİYALOG BAŞLADI BİLE
Gazeteci İlnur Çevik'e göre, Türkiye ile Kuzay Irak yönetimi arasında diyalog çoktan başkladı bile. Diyaloğu Türkiye adına Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Ahmet Davutoğlu yürütürken karşı taraftan ise Barzani'nin sağ kolu olarak tanınan Safeen Dizayi bulunuyor. Çevik'e göre; Dizayi ve Davutoğlu zaten birkaç kez buluşmuş durumdalar. Ankarada olan Dizayi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya'da Talabani onuruna verilen yemeğe de katıldı.
 
Hürriyet



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,933 µs