En Sıcak Konular

Esnaf hipermarket kanununu istemiyor

8 Mart 2008 18:12 tsi
Büyük alışveriş merkezleri ile perakende sektörüne çeki düzen vermek amacıyla hazırlanan hipermarket kanun taslağı, esnafı memnun etmedi.

Zaman, sır gibi saklanan hipermarket yasa taslağını 5 Mart'ta gündeme taşıdı. Daha önce ulaşamadıkları için düzenlemeyi iki gündür inceleyen esnaf da diğer sektör temsilcileri gibi taslaktan memnun olmadı.

Büyük alışveriş merkezleri ile perakende sektörüne çeki düzen vermek amacıyla hazırlanan hipermarket kanun taslağı, esnafı memnun etmedi.  
 
Başbakanlık'a gönderilmesine rağmen kamuoyundan gizlenen taslağa sert tepki gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, kendilerini de doğrudan ilgilendiren düzenlemeyi, "Ekonominin belkemiği olan esnaf ve sanatkar yok kabul edilerek hazırlanmıştır. Oysa aynı yasanın Batı'daki örneklerine baktığımızda başta esnaflar olmak üzere toplumun bütün kesimlerinin korunduğunu rahatlıkla görebiliyoruz." diyerek eleştirdi.

Zaman, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sır gibi sakladığı 'Alışveriş Merkezleri Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı Taslağı'nı 5 Mart Çarşamba günü kamuoyuna duyurmuştu. Başta perakende sektörü olmak üzere büyük mağazalar da taslaktan hoşnut olmadıklarını açıklamışlardı. Düzenlemeyi, sektörün 'büyük balıklarıyla' rekabet edemedikleri için bir bir kepenk kapatmak zorunda kalan esnaflar kıyasıya eleştirdi. Dernek Başkanı Çelikus, düzenlemenin içeriğinden Zaman sayesinde haberdar olduklarını belirterek, "Başbakanlık'a gönderilen hipermarketler yasa tasarısı ile ilgili görüşümüz alınmadı, bizimle uzaktan yakından ilgisi yoktur." ifadesini kullandı. Taslak hazırlanırken birçok kez Sanayi ve Ticaret Bakanı'nı aradıklarını, Bakan Zafer Çağlayan'ın da birçok kez cevaben kendilerine dönmesine rağmen, her defasında telefona bağlanamadıklarını ve görüşmenin gerçekleşemediğini anlatan Çelikus, "Biz de Zaman sayesinde tasarıya ulaştık. Ancak ne görelim, tarafların görüşleri alınarak hazırlanacak denilen taslakta esnaf ve sanatkar kesinlikle yok. Şimdi neden gizlendiğini çok daha iyi anlıyoruz. Esnaf ve sanatkarlar olarak bu taslağı kesinlikle kabul etmiyoruz." dedi. Batı'daki ülkelerde hazırlanan benzer yasalarda esnaf ve sanatkarların nasıl korunduğunu da anlatan Çelikus, söz konusu taslağın yasalaşması halinde Türkiye'de oligopol bir piyasanın oluşacağını ve böylece esnaf ve sanatkarın yanı sıra tüketicilerin de 3-5 çok uluslu şirketin eline düşeceğini ifade etti. Hipermarketler Yasası'nın 10 yıldır ülke gündeminde olduğunu ve daha önce Başbakanlığa gönderilmesine rağmen eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun'un ifadesiyle, "Bazı çok uluslu şirketlerin yaptığı kulis sonucu geri çekildiğini" de dile getirdi.

'Marketlerin tatil günü olsun'

Esnafın yasada yer almasını istediği bazı düzenlemeler şöyle: Büyük mağaza ya da market, imar planlarında belirlenmiş yerlerde açılsın. Bundan sonra kurulacaklar meskun alanların dışına çıkarılsın. Satın alım bedelinin altında zararına satış yapılmayacağı hükme bağlansın. Büyük mağazaların alım yaptıkları tedarikçilere yapacakları ödemeler için azami 60 gün tanınsın. Çalışma saatleri 10.00 ile 20.00 arasında olsun. Pazar günleri tatil olsun.
 
zaman



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs