En Sıcak Konular

CHP, artık muhtıralara farklı bakıyor

8 Mart 2008 17:28 tsi
CHP, artık muhtıralara farklı bakıyor Başkasına olurken iyi, bana olurken kötü. Türkiye'de siyasetçiler sivil alanın değerini ancak kendileri zorlandığında anlıyorlar. CHP lideri Baykal, ancak muhtıra kendisini hedef aldığı bugülerde 27 Nisan'a şimdi farklı bakarken, Başbakan şimdilerde sus

Genelkurmay ile CHP arasında yaşanan polemik, Türk demokrasisi açısından dönüm noktası oldu. Kara harekâtının erken bitirilmesini eleştiren CHP, askerin sert bildirisine aynı dozda karşılık verdi.  
 
Ancak CHP, yaklaşık bir yıl önce askerin iktidarı hedef alan bildirisini desteklemişti. Bildiri, Meclis'te cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldığı gün, internet sitesinden gece yarısı yayımlanmıştı. Bir gün sonra Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Genelkurmay'ın tespitlerinin kendi tespitleriyle aynı olduğunu söyledi. Askerin, ülkenin değerlerine sahip çıkmasının yadırganmamasını istedi. Genel Başkan Deniz Baykal da askerin uyarı yapmak zorunda kaldığını belirtti, mevcut tablonun sorumlusu olarak AK Parti'yi gösterdi. Ancak 4 Mart'ta kara harekâtı sebebiyle benzer bir durumla karşılaşan CHP yönetimi fikir değiştirdi. Baykal, dün 27 Nisan bildirisinden büyük üzüntü duyduğunu açıkladı. Öymen de, "Biz o zaman, 'Tasvip etmeyebilirsiniz ama askere hakaret edemezsiniz' dedik. Bu, bildiriyi destekliyormuşuz gibi algılandı." görüşünü savundu.

CHP, Genelkurmay'ın kendilerine yönelik yayımladığı bildiriye tepkili. Genelkurmay'a sert karşılık veren Baykal, önceki gün yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında eleştirilerini sürdürdü. Dün de CNN Türk'ün canlı yayınında görüşlerini tekrarladı. Baykal, siyasi konularda muhatabının Genelkurmay Başkanı olmadığını vurgularken, "Ben seninle konuşmuyorum, seninle tartışmıyorum. Benim muhatabım Başbakan, ben hükümete söylüyorum. Kimsenin araya girmek için özel bir çaba sergilemesine gerek yok." dedi.

CHP, 1970'e kadar devlet partisiydi

Terör örgütüne yönelik operasyonun kalıcı sonuçlar doğurmasını beklediklerini, ancak ABD'li yetkililerin açıklamalarının ardından operasyonun 8. günde sona erdiğine işaret etti. Bu konudaki soruları gündeme getirdiklerini ve kimsenin kendilerine 'susun' deme hakkı olmadığını kaydetti.

Baykal, Genelkurmay Başkanlığı'nın CHP'ye yönelik ilk kez böyle bir açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine şunları dile getirdi: "CHP'nin devletin partisi olduğu ve tek parti döneminden itibaren belli bir uygulamanın içinde yer aldığı doğrudur. Ama CHP özellikle 1970'li yıllarda Ecevit'in önderliğinde köklü bir iç tartışma yaşamıştır. CHP, Silahlı Kuvvetler ile ilişkisini normal, demokratik toplumlarda olması gereken bir noktaya çekme kararı almıştır. Bu tavır, 12 Mart Muhtırası sırasında net bir şekilde ortaya çıkmıştır, CHP, muhtıra karşısında net bir tavır takınmıştır."

"27 Nisan'a da üzülmüştüm"

CHP, 27 Nisan 2007'de Genelkurmay Başkanlığı'nın hükümete yönelik bildirisini 'doğal' karşıladığı için eleştirilmişti. Bu sebeple 4 Mart'taki bildiriye tepki göstermesi çelişkili bulunmuştu. Baykal, bu hususun hatırlatılması üzerine, "O dönemde açıklamayı üzüntüyle karşıladığımı ifade etmiştim." iddiasında bulundu. Ancak Baykal, o süreçte farklı görüşleri savunmuştu. 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye maalesef artık devlet kurumlarının tavır takınma ihtiyacını hissettiği, uyarı yapma gereğini duyduğu bir noktaya sürüklenmiştir. Buraya sürüklenişin sorumlusu olarak da iktidarı görüyorum." demişti. Genel Başkan Yardımcısı Öymen de Genelkurmay'ın tespitlerinin kendi tespitlerinden farklı olmadığını ileri sürmüştü. Ülkenin temel değerlerine askerin sahip çıkmasının yadırganmamasını isterken, "Cumhuriyeti biz sokakta bulmadık." ifadesini kullanmıştı. Öymen dün ise hükümete yönelik bildiriden üzüntü duyduklarını net bir şekilde ifade ettiklerini ileri sürdü. Öymen, "Biz o zaman, 'Tasvip etmeyebilirsiniz ama askere hakaret edemezsiniz' dedik. Bu, bildiriyi destekliyormuşuz gibi algılandı." şeklinde konuştu.

28 Nisan 2007

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal:

Türkiye, devlet kurumlarının uyarı yapma gereğini duyduğu bir noktaya sürüklenmiştir. Bunun sorumlusu iktidardır.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:

Genelkurmay'ın tespitleri bizim tespitlerimizden farklı değil. Askerin ülkenin değerlerine sahip çıkması yadırganmamalı.

7 Mart 2008

Baykal: 27 Nisan'ı üzüntüyle karşılıyorum. Türkiye'nin gerilim ortamına girmesinden sevinç duymayız. Demokrasiye inanıyoruz.

Öymen: Biz o zaman, 'Tasvip etmeyebilirsiniz, ama askere hakaret edemezsiniz' dedik. Bu sözler bildiriyi destekliyormuşuz gibi algılandı.
 
zaman



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,497 µs