En Sıcak Konular

Demir fiyatları artıyor, müteahhitler tedirgin

8 Mart 2008 16:39 tsi
Demir-çelik ürünlerine son bir ay içinde yüzde 50'lere varan oranda zam geldi. İnşaatın ana girdilerinden demirdeki fiyat artışı müteahhitleri kara kara düşündürüyor.

Aşırı zam yüzünden inşaat sektörünün önüne adeta demir perde örüldüğünü belirten Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili Tahir Tellioğlu, "Bu perdeyi, hükümet, demir-çelik üreticileri ve müteahhitler el ele verip kaldıralım." çağrısında bulundu.

Son bir ay içinde demir çelik ürünlerine yüzde 50'ye varan oranda zam geldi. Müteahhitler, bu yüzden inşaat sektörünün çıkmaza girdiğini savunuyor. Tellioğlu, inşaat sektörünün genel durgunluk ve Türkiye'ye daha önce gelmesi beklenen mortgage uluslararası yatırım fonlarının gelemeyişinden dolayı zaten zorlu bir sürece girdiğini de ifade etti. İçinde bulundukları sıkıntılı duruma dikkat çekmek için yazılı açıklama yapan müteahhitlik federasyonu başkan vekili Tellioğlu, demir-çelik fiyatlarının aşırı zamlanmasının sebebi olarak Çin'i gösterdi. Uzakdoğulu ekonomi devinin aşırı büyüdüğünü ve Türkiye'deki demir-çeliğin de bu ülkeye ihraç edildiğini aktaran Tellioğlu, "Demir fiyatlarındaki aşırı zamdan dolayı inşaat sektörünün önüne adeta bir demir perde örülmüştür. Bu demir perdeyi, hükümet, demir-çelik üreticileri ve müteahhitler el ele verip kaldıralım, memleketimiz ekonomisinin önünü ve ufkunu açalım." ifadesini kullandı. Tahir Tellioğlu, sektörün, 2003'ten 2007 yılına kadar her yıl, Türkiye ekonomisinin büyümesine yüzde 20'nin üzerinde bir oranda katkı sağladığına vurgu yaparken, bu yüzden sektörün dirliğinin devam ettirilmesinin Türkiye ekonomisi açısından taşıdığı öneme işaret etti. Hükümete, "Ekonomi için hayat damarlarının yoğunlaştığı bu kolun kesilmesine müsaade etme!" diye seslendi ve aksi takdirde iş bırakacaklarını söyledi.

Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen de çelik talebindeki patlamanın demir cevheri, pelet ve koklaşabilir kömür fiyatlarını artırdığını kaydederken, "Fiyatlarda yükselme trendi devam edecek. Hammadde fiyatlarındaki artışın tamamı satışa yansır mı? Bu, piyasanın belirleyeceği bir şey." değerlendirmesinde bulundu. Bu arada Erdemir Grubu'nun 2007'deki net kârı 522 milyon dolar olarak açıklandı.
 
zaman



Bu haber 7,563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,396 µs