En Sıcak Konular

Gazze'liler sessizlikten endişeli

8 Mart 2008 16:37 tsi
Gazze'liler sessizlikten endişeli İsrail'de, önceki gün bir din okuluna (yeşiva) yapılan silahlı saldırıda 8 kişinin ölmesinden bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail savaş uçaklarının sesi duyulmuyor. Sadece kendi gürültülerini duyan Gazzelilerse endişeyle "İsrail şimdi ne yapacak" sorusun

Birçok Gazzeli, aynı akşam Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine düzenlenen sevinç gösterilerinin ardından, gece yarısı veya sonrasında "bir şeyler olabileceği" korkusuyla evlerine çekilmiş ve İsrail'den gelebilecek muhtemel sert yanıtı beklemeye başlamıştı. Ancak Gazzelilerin korktukları olmadı.

Gazze üzerinde, dün ve bugün ne bir F-16 ne Apachi helikopteri görüldü; ne de sesleri duyuldu. "Zennene" adı verilen pilotsuz uçakların vızıltısına alışan Gazzeli, pilotsuz uçakların bile kaybolduğunu, ancak onlarca saat sonra fark etti.

Kudüs'te ilk saldırının duyulmasının ardından, Hamas'ın El Aksa radyosu, örgütün askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın "eylemi kutladığını ve bunun son olmayacağını bildirdiğini" duyurmuştu.

Ancak, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın ne resmi sözcülerinden, ne de internet sitesi aracılığıyla saldırıyı üstlendiklerine dair resmi bir açıklama gelmedi.

SALDIRGANIN KUDÜS'LÜ OLMASI GAZZELİLERİ RAHATLATTI

Saldırganın Doğu Kudüs'ten bir Filistinli olduğunun ortaya çıkması, Gazze'dekileri bir ölçüde rahatlatırken, dün öğleden sonra bazı uluslararası haber ajanslarının bir Hamas yetkilisine atfen verdiği ve Kudüs'teki saldırının Hamas tarafından gerçekleştirildiği yolundaki iddialarsa Gazzelileri yeniden gergin bir bekleyiş içine soktu.

Bu haberlerin medya organlarında yayımlanmasıyla birlikte, camiler de aynı duyuruları anons edince, Gazzeliler yine İsrail saldırısı beklentisi içine girdi.

Ancak Gazze'deki Hamas yetkilileri, İzzeddin El Kassam Tugayları'nın henüz sorumluluğu kabul ettiğine ilişkin bir açıklama yapmadığına dikkati çekti. Konuşan her Hamas yetkilisi, benzer cümleler kurdu; "İzzeddin El Kassam Tugayları, olayın ardında olduğunu açıklamadı. Bizim haberimiz yok" dedi.

Hamas liderlerinden Müşir El Masri, "İzzeddin El Kassam Tugayları, eylemlerini bildirilerle ilan eder. Bu konuda bize ulaşan bir şey olmadı. Biz siyasetçiyiz. Bu konuda bir şey bilmiyoruz" diye konuştu.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum ile yine Hamas liderlerinden İsmail Rıdvan da aynı cümleleri sarf etti.

Hamas'ın İzzeddin El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ebeyda ise örgütün bu konuda henüz bir açıklama yapmadığını yineledi.

Ebu Ubeyda, İsrail'in Dimona kentinde birkaç ay önce düzenlenen intihar saldırısı operasyonundan 2 gün sonra açıklama yaptıklarını hatırlattı.

Kudüs "operasyonunu" tekrar kutladığını belirtin Esbu Ubeyda, "Bilgi aldığımızda durumumuzu belirleyeceğiz. Operasyonda sorumluluğumuz olduğunu şimdiye kadar ilan etmedik" diye konuştu.

Son iki gün boyunca, Gazze Şeridi tarafından sınırdaki İsrail kent ve yerleşimlerine herhangi bir Kassam roketi saldırısı düzenlenmedi, İsrail tarafından da füze saldırısı yapılmadı.

FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK

Gazzeli Mezan Suvvan (43), beklenen saldırıların olmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Kudüs'teki olayın hemen 3-4 saat sonrasında bir tepki saldırısına hazırlanıyorduk. Ama olmadı. Ne yapacaklar diye bekliyoruz. Ama öncekilerden farklı bir şeyler olacağını sanmıyorum. Ya üst düzey liderlerden birinin hedeflenmesi, ya bir aracın vurulması olabilir. Bunlara da alıştık zaten."

Refah'tan bir yayın organında çalışan Musa El Mahmud "Bu hayra alamet değil" sözleriyle "fırtına öncesi sessizlik yaşandığını" ifade etti. El Mahmud, İsrail'in böyle bir olaydan sonra beklemesinin daha büyük bir operasyon yapacağının işareti olabileceğini söyledi.

Sınırda aynı gece İslami Cihad militanlarıyla çıkan çatışmada, 4 İslami Cihad militanın öldürülmesinin "sıradan olay" olarak tarif eden Gazzeliler için ortak konu, "İsrail ne yapacak, ne zaman yapacak?" sorusu etrafında düğümleniyor.
 
zaman



Bu haber 227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,953 µs