En Sıcak Konular

Yunan bakan da 'şeriatçı' çıktı!

8 Mart 2008 14:02 tsi
Yunan bakan da 'şeriatçı' çıktı! Şeriat paranoyasına kendisini fena halde kaptıranlara bir kötü haber de Yunanistan'dan geldi. Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyyani başörtüsü yasağına karşı çıktı: Başörtüsü, bazı kadınların kendilerini ifade etme biçimi. Yasak olmaz.

Bakoyanni, AK Parti tarafından düzenlenen Yerel Yönetimlerde Kadın Şurası'nın açılışına katıldı. Bakoyyani, bir kadın olarak dünya kadınlar günüde burada olmasının kendisi için çok önemli olduğuna işaret ederek, "Kadınlar kız çocuğu olarak veya bir anne olarak yılın sadece bir gününü kutlamayı hak etmiyor. Her gün dünya kadınlar günü olmalı. Dünya kadınlar günü hepimizin, erkeklerin de kadınların da günüdür ve önemli bir gerçekliği de ifade eder ki bu da cinsiyet eşitliğidir. Gerek ulusal gerekse uluslar arası mevzuat bu bağlamda değişmektedir." dedi.

Gerek işgücü piyasası, gerek sivil toplum ve siyasi sistem içinde kadının rolüyle ilgili ilerlemeler sağlandığına işaret eden Bakoyyani, konuşmasına şöyle devam etti: "Sizin gibi kadınların artık kendini toplum içinde aktif hale getirdiğin görüyorum uzun bir yol kat ettik. Ama daha kat edilecek çok yol var. Dünyanın birçok yerinde kadınlar hala salt kadın oldukları için istismar edilmekteler. Belli hakları istismar edilmekte, hatta miras hakları bile saygı görmemektedir. Kız çocuğu her zaman kötü evlat olarak görülüyor. Siyasi, sosyal hayattan izole ediliyor. Bizim kararlılığımız sabrımız gün ve gün sınanmakta. Eli her yere ulaşabilecek çok geniş kapsamlı politika ve stratejiler oluşturmamız lazım. Sağılıklı ve adil bir toplum için bu gerekli. Gerek kadın gerek erkek olsun eğitim ve ekonomik özgürlüğe hakkına herkes sahiptir. Dünya bankası rakamlarına göre günümüzdeki kadınlar, anne ve anneannelerinden çok daha uzun ve sağlıklı yaşamaktadır. Bizim bu noktada toplumlarımız içerisinde hala bedel ödemekteyiz. İşyerlerinde kadınlar erkeklerin hala gerisinde, sosyal hayatta hala gerisinde. Bu nedenle kadınların insan kaynaklarının yüzde 100 ü hala kullanılamamakta. "

Bakoyyani, Türkiye'de Başbakan Erdoğan'ın uygulamış olduğu siyasi felsefeyle birlikte kadının ülke içindeki haklarının yükseldiğini görüldüğünü söyledi.

"İSLAM DİNİ BİR BARIŞ DİNİ"

Basma kalıp düşüncelerle batı dünyası belli unsurlara yaklaştığına vurgulayan Bakoyyani, "Özellikle İslam'la ilgili. İslam dini kadına erkek gibi muamele etmekte. Ama tarihsel bağlar söz konusu olduğunda Hristiyanlık'la İslamlık arasında çok fark yok. Dini metinlere tarihsel metinlere baktığımızda esas olan bunları nasıl yorumladığınız. Hem Hristiyanlık, hem İslam, insana insan olduğu için belli hak ve sorumlulukları yöneltmeyi getiriyor. Belli platformlarda İslam'dan gelenlerle tanışma fırsatı buldum. İslam dininin bir barış dini olduğunu söylüyorlar. Bunu da Türkiye'de görüyoruz. Bunun bu şekilde devam etmesiyle başarıya ulaşacağını düşünüyorum. "dedi.

"BAŞÖRTÜSÜNDEN DOLAYI HAKLARI ELLERİNDEN ALINMAMALI"

Konuşmasında Türkiye'deki başörtüsü yasağına da değinen Bakoyyani, başörtüsünün kadınları ifade etme biçimlerinden birisi olduğunu dikkat çekerek, "Bu bir yasak olmamalıdır. Onların hakkı budur. İnsanların belli hakları başörtüsü nedeniyle ellerlinden alınmamalıdır. Açık toplumlarda haklar, hukukla garanti altına alınır"diye konuştu.

Yunan toplumunun kadınının da geçirdiği sıkıntılar benzer olduğunu söyleyen Bakoyyani, kendilerinin bu konuda ciddi bir ilerleme kaydettiklerini anlattı.

Konuşmasında kendisinin siyasi hayatı hakkında bilgi veren Bakoyyani, "Ben 1989 yılında parlamentoya ilk girdiğimde gerçekten izole edilmiş bir ortamda buldum kendimi. Sadece kadın değil, genç olduğumdan dolayı da. İnsanları benim bu göreve layık olmam konusunda ikna etmem zordu. Birçok foruma, podyuma çıktığım zaman karşımda hep erkekler oluyordu. Savunma, dış politika güvenlik gibi ağır konularda hep erkekler konuşuyordu. Ama kadınlar olarak adım attık ve güvensizliği kadınlara karşı olan bu güvensizliği ortadan kaldırdık. "dedi.

"ORTAK BİR AVRUPA GELECEĞİ BİZİ BEKLEMEKTEDİR"

"Erkek eğer baş ise, kadında bu başı çeviren boyundur. O boyun olmadan o baş hiçbir şekilde dönmez, işe yaramaz. "diyen Bakoyyani, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini anlattı. Türkiye'nin AB üyeliğinden çok büyük mutluluk duyacaklarını anlatan Bakoyyani, "En azından sizin yaşamınızda biz komşumuz olarak gösterdiğimiz çabaların etkili olması da bizi mutlu edecektir.

Türkiye'nin AB'ye katılımı, bölgedeki refah ve istikrara da katkıda bulunacaktır. Ortak bir Avrupa geleceği bizi beklemektedir "dedi.

"KADINLAR TÜRKİYE'DE GÜÇ NEREDE ÇOK İYİ BİLİYORLAR"

Bakoyyani, kadınlara siyasete katılma çağrısında bulunarak, "Kadınlar buna da öncülük edecektir. Eğer bir şeyi söyletmek istiyorsanız bir erkeğe, eğer bir işi yaptırmak istiyorsanız kadına sorun. Bizim bugün bahsettiğimiz ana felsefe bu. Kadınlar Türkiye'de güç nerede çok iyi biliyorlar. Kendileri de bu gücü oluşturmakta zaten. Hepinizden seçimlerde görev almanızı, siyasete katılmanızı istiyorum. Gelin yerel yönetimlerin, belediye meclislerinin bir üyesi olun. Bir kadın belediye başkanı harikalar yaratabilir. Önünüzde yerel seçimler var, bunlara katılın "şeklinde konuştu.

haber 7



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs