En Sıcak Konular

Edirne'deki operasyon Ahmet Özal'a uzandı

7 Mart 2008 23:49 tsi
Edirne'de gerçekleştirilen 'Arasta' operasyonunda Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin gözaltına alındı. Gözaltı sayısının 17'e yükseldiği soruşturmada 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın da adının geçtiği açıklandı.

Edirne'deki "Arasta" operasyonunda gözaltına alınanların sayısı 17'ye yükseldi.
 
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyonda 10'u Edirne'de olmak üzere toplam 17 kişi gözaltına alındı.
 
Bazı kişilerin halen arandığı öğrenilirken, şu ana kadar yakalananların gözaltında tutulma sürelerinin 24 saat olduğu, ancak soruşturmanın seyrine göre bu sürenin pazartesi gününe kadar uzatılabileceği kaydedildi.
 
Emniyet yetkilileri, ifadelerin titizlikle alındığını, belge ve bilgilerin incelendiğini belirterek, gözaltına alınan kişilerin kendilerine isnat edilen suçlarla ilgili buluştukları yerlerden elde edilen güvenlik kamerası görüntülerinin de değerlendirildiğini ifade etti.
 
"Arasta" operasyonu kapsamında gözaltına alınan kişilere yönelik suçlamaların Belediye Sarayı'nın satışı, içme suyu hizmetinin özelleştirilmesine ilişkin ihale ve bu ihaleyle ilgili danışman atanması gibi belediye faaliyetleri sırasında "ihaleye fesat karıştırma", "rüşvet alma ve verme" ile "organize suç örgütü kurma" iddialarından oluştuğu hatırlatıldı.
 
Soruşturmada bilgi ve belge toplanması sırasında 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal'ın da adının geçtiğini bildiren yetkililer, Özal'ın da soruşturmayı yürüten birimleri arayarak, "Aranıyormuşum. Gelebilirim" dediğini ve muhtemelen pazar günü Edirne'ye gelerek ifade vereceğini söyledi.
 
Edirne Belediye Başkanı gözaltında
 
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, rüşvet almak, ihaleye fesat karıştırmak, organize suç örgütü kurmak suçlaması ile Edirne polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Yine Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Belediye Hesap İşleri Müdürü Ruhi Takındı ile eski Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Erdoğan da şu anda gözaltında bulunuyor.

Operasyon 9 ilde gerçekleştirildi.
 
Yetkililer, diğer illerdeki operasyonlarda da bazı kişilerin gözaltına alındığını, bazı kişilerin de yakalama çalışmalarının sürdüğünü, operasyon çerçevesinde 20'nin üzerinde kişinin gözaltına alınacağını bildirdi.
 
Edirne Emniyet Müdürlüğü ekipleri Edirne Belediyesi'nde suç isnat edilen dosya, evrak, bilgisayar kayıtlarının incelenmesini yaparken, belediye binasının dışında da önlem aldı.
 
Söz konusu evrak ve belgelerin incelenmek üzere Edirne Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği kaydedildi.
 
Belediye Başkan Vekili: "Siyasi bir operasyon"
 
Edirne Belediyesi Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken, Edirne Belediye Başkanı Sedefçi'nin gözaltına alınmasını "siyasi bir operasyon" olarak gördüklerini söyledi.
 
Belediyede düzenlediği basın toplantısında, meclis üyeleri ve belediye personeli olarak son derece mutsuz olduklarını belirten Döleneken, "Su ve Belediye Sarayı ihaleleriyle ilgili soruşturmadan ne çıkar ben bilemem. Yargı gerekli kararı verecektir zaten. Biz bu operasyonu siyasi bir operasyon olarak görüyoruz. Zaten başkanımıza her yönden bir kuşatma vardı. Edirne halkı gereken cevabı verecektir. Polisler mahkeme kararıyla geldiler. Belediye Başkanlığı ve özel kalem odasında, hesap işlerinde arama yaptılar. Aldıkları eşyaları tutanak karşılığı teslim ettik" dedi.
 
Baro Başkanı Sedefçi ile görüştü
 
Edirne Barosu'ndan bir grup avukat da Edirne Emniyet Müdürlüğüne gelerek gözaltındaki Hamdi Sedefçi ile görüştü.
 
Edirne Barosu Başkanı Avukat Coşkun Molla, 3 meslektaşıyla geldiği Edirne Emniyet Müdürlüğü'nden çıkışta Hamdi Sedefçi ile görüştüklerini belirtti ve "Sedefçi, sonuçta Edirnemizin Belediye Başkanı. Kamu yararına işler yapan insanlar bu tarz riskler taşıyabilir" dedi.
 
Sedefçi'nin moralinin düzgün, sağlığının yerinde olduğunu gördüklerini bildiren Molla, Sedefçi'nin savunmasını İstanbul'dan gelen iki meslektaşının yapacağını söyledi.
 
Bu arada Sedefçi, avukatları Hasan Adil Atabay ile Tayfun Ilıca ile deyaklaşık 1.5 saat görüştü. Görüştüğü Sedefçi'nin sağlık durumunun ve moralinin iyi olduğunu ifade eden Ilıca, "Olay hukuki boyutta olduğu için fazla bilgi veremeyeceğim" dedi.
 
Sedefçi daha önce de yargılanmıştı
 
Bu arada, gözaltında tutulan Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye destek olmak amacıyla 30 kadar kişi Emniyet Müdürlüğü önünde bekliyor.
 
Sedefçi'nin damadı Dr. Saltuk Kendir, Sedefçi'nin gözaltına alınma nedenini bilmediklerini belirterek, çevreden duydukları bilgilerle hareket ettiklerini söyledi.
 
Kendir, "Yargı sürecini bekliyoruz. Polis tarafından Sedefçi ve babasının evi apar topar arandı. Babamla görüştüm. Morali iyiydi. Bir ara tansiyonunun düştüğünü öğrendik. Şu anda aldığımız bilgilere göre sağlık durumu iyi" dedi.
 
Polis ekiplerinin belediye binasındaki arama çalışmaları da sürüyor. Hamdi Sedefçi, daha önce de 23 Mayıs 2003 tarihinde "Beyaz Ahtapot" operasyonuyla gözaltına alınarak "rüşvet vermek ve almak" suçundan yargılanmıştı.
 
Sürdürülen soruşturma sonucunda, "rüşvet vermek ve almak" iddiasıyla 19 kişi hakkında açılan davada Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Sedefçi, diğer sanıklarla birlikte delil yetersizliğinden beraat etmişti.
 
Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 11 Şubat 1999'da da belediye binasında uğradığı silahlı saldırıda sol ayağından yaralanmıştı. Saldırıdan sonra Bulgaristan'a kaçan E.B., bu ülkede yakalanarak Türkiye'ye iade edilmişti.
 
Sedefçi, E.B.'nin yargılandığı davada, bu kişinin bir otoparkı ihalesiz olarak işletmek istemesi nedeniyle aralarında çıkan tartışma sonucu kendisini vurduğunu söylemişti.

cnnturk



Bu haber 1,133 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs