En Sıcak Konular

ÜAK'tan YÖK Başkanı Özcan'a tepki

7 Mart 2008 22:45 tsi
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ''Çok ciddi sorunları dile getiriyoruz. Bunları ciddiye alıp almamak YÖK Başkanı'nın bence keyfiyetinde olmaması gereken konulardır'' dedi.

Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapılan 167'inci Üniversitelerarası Kurul toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Üniversitelerde öğrencilere yeterli kontenjanlarla kaliteli eğitim vermeyi amaçladıklarını dile getiren Akaydın, üniversitelerin kadro atamalarında yaşanan sıkıntıların öğrenci kontenjanlarında azalmaya neden olacağını söyledi.
 
Halkın bu konuya duyarlı olmasını dileyen Akaydın, "Tıp fakültesi hastanelerindeki sağlık hizmetleri, kalite olarak da volüm olarak da düşecektir. Bu da halkta ciddi sağlık hizmeti mağduriyetine yol açacaktır. İşin hukuksuzluğu boyutu da ayrı bir tartışmadır" dedi.
 
Bir gazetecinin, ÜAK'ın 28 Şubat'ta yaptığı toplantıda YÖK Başkanı'nı istifaya çağırdığını, ancak YÖK Başkanı'nın bu çağrıyı dikkate almadığını belirterek, "Bu çağrınızın da dikkate alınmaması durumunda bundan sonraki tavrınız ne olacaktır?" sorusunu cevaplandırdı.
 
Akaydın, "Netice de biz üniversiteleri en üst düzeyde temsil eden kuruluz. Çok ciddi sorunları dile getiriyoruz. Bunları ciddiye alıp almamak YÖK Başkanı'nın bence keyfiyetinde olmaması gereken konulardır. Bunlar yüksek öğretimde ciddi konular ama 28 Şubat'taki kararımızın arkasındayız" dedi.
 
Hükümetin, öğrenci kontenjanlarının artırılması eğiliminde olduğunu belirten bir gazetecinin, kadro atamalarındaki sıkıntıların bu eğilimle çelişip çelişmediğini sorması üzerine Akaydın, "Hükümetin bu eğilimiyle ciddi olarak çelişir bir karardır" diye konuştu.
 
"Anabilim dalında faliyetler durma noktasında"

Öğrenci kontenjanlarının genelde şubat ayında YÖK'e bildirildiğini ve ÖSS kataloğunda yayımlandığını, ancak özellikle yeni kurulan üniversitelerin bölümlerinde de ek kontenjanlara yer verildiğini dile getiren Akaydın, YÖK Başkanı'nın şubat ayında gönderdiği genelgelerle "ek kontenjanlarla öğrenci sayılarının artmasına hiçbir şekilde olanak sağlanamayacağını" vurguladı.
 
Sağlık Bakanlığı'na yapılan, tıp fakültelerindeki araştırma görevlileri taleplerinin yüzde 50-80 oranında azaltıldığını belirten Akaydın, hiçbir ciddi gerekçe ortaya konulamadığını kaydetti.
 
Kimi uzmanlık alanlarında uzman sayısının fazlalığından sözedildiğini belirten Akaydın, bunun ancak yükseköğretim kurullarının, Tıp Sağlık Bilimleri Konseyi ile birlikte yapacağı ciddi bir insan gücü çalışması sonucu belirlenebileceğini vurguladı.
 
Akaydın, "Bunu birden bire 'benyaptım oldu' şeklinde getirirseniz ciddi sorunlar yaşanacaktır. Anabilim dalı faaliyetleri ciddi biçimde durma noktasına gelebilir" dedi.
 
YÖK'ün, tıp fakültelerine, yılda 2 kez araştırma görevlisi isteklerini sorduğunu ve bu kontenjanları Sağlık Bakanlığı'na bildirdiğini ifade eden Akaydın, "Üniversitelerden gelen tekliflerde kısıntıya gidilmezdi. Bu taleplerin Sağlık Bakanlığı'na bildirilmediğini duyduk" diye konuştu.
 
Akaydın, bu kısıtlamanın yalnızca sağlık hizmetlerinin kalitesinde değil, tıp fakültelerindeki eğitim kalitesinde de azalmaya neden olacağını kaydetti.
 
Bir gazetecinin, "Kısıtlama YÖK'ten mi kaynaklanıyor, Sağlık Bakanlığı'ndan mı?" sorusu üzerine Akaydın, "Kısıtlama, Sağlık Bakanlığı'na bildirilmesi gereken kurum olan YÖK'te yapılmıştır" dedi.

cnnturk



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,282 µs