'Kürt kedisi' değil, Irak kedisiymiş! | " /> 'Kürt kedisi' değil, Irak kedisiymiş! | "/>

En Sıcak Konular

'Kürt kedisi' değil, Irak kedisiymiş!

7 Mart 2008 21:39 tsi
'Kürt kedisi' değil, Irak kedisiymiş!
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Çankaya Köşk'ünde ortak basın toplantısı düzenledi. Talabani'ye "Türkiye'ye verilecek bir kedimiz bile yok" sözü hatırlatıldı. Talabani, soruya bakın nasıl yanıt verdi:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Çankaya Köşk'ünde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Önümüzdeki günlerde bakanlarımız karşılıklı ziyaretler gerçekleştirerek ele alınan konuları değerlendireceklerdir. Komşumuz Irak son yıllarda önemli gelişmeler yaşamıştır. Ülkenin yeniden inşası sürecinde birçok terör olayında çok sayıda masum insan hayatından olmuyştur. Türk halkı onların acılarını paylaşmıştır. Türkiye başından beri Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve egemenliğine özen gösteren ülkeler arasında yer almıştır. Bizim vizyonumuz, müreffeh bir Irak'tır. Bu vizyon için çabalarımız sürecektir. Bu tüm bölgenin barışı ve istikrarına katkı yapacaktır. Terörün acısını en iyi Irak halkı bilmektedir. Dolayısıyla bizim PKK ile mücadelemizi en iyi onların anladıklarını düşünüyorum. Bu ziyaret bu bakımdan da önemli olmuştur ve Türkiye ile Irak halkları için faydalı sonuçlar getireceğine inanıyorum. Sayın Talabani ve değerli ekibini Türkiye'de görmekten mutlu olduğumu bir kez daha tekrar etmek istiyorum"

"ARAMIZDA ORTAK BEKLENTİ VE ÇIKARLAR VAR"

Cumhurbaşkanı Gül'ün ardından konuşan Iraklı lider Talabani ise şöyle konuştu:

"Sayın Gül'e bu davetinden dolayı teşekkür ediyorum. Ben şunu hatırladım: Biz muhalefetteyken geçmişte, kendisi bizi karşılamıştı. Ve diktatörlükle mücadelemizde kendileri ve tüm partideki arkadaşlara bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Bizim amacımız Türkiye ile sağlam ve uzun süreli ilişki kurmaktır. Biz burada siyasi, ticari, kültürel olmak üzere bütün alanlarda sağlam ilişki kurmayı arzu ediyoruz. Bixzim aramızdaki bu ilişki istikrar açısından Ortadoğu için de önemlidir. Ve Irak ile Türkiye halkı arasında sağlam ve eskilere dayanan bir bağ vardır. Aramızda ortak çıkarlar ve beklentiler vardır. Ve bu zorlukları ortadan kaldırmak için ortak bir şekilde hareket etmemiz gerekecek. Ve İnşallah bakanlarımız karşılıklı görüşerek sağlam ilişkiler inşa ederler aramızda. Ne kadar çok boru hattı inşa edersek aramızdaki ilişkiler de o kadar gelişecektir. Tekrar Sayın Cumhurbaşkanı'na şükranlarımı iletiyorum. Burada bulunmanızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Sayın Gül'ün de Irak'a bir ziyaret gerçekleştirmesini temenni ediyoruz. Burada Irak halkı adına Türkiye Cumhurbaşkanı'nı Irak'a davet ediyorum"

"ELİ SİLAHLIYA GÖZ YUMMAYACAĞIZ"

Cumurbaşkanı Gül sorulan "PKK ile çözüm konusunda bahsedilen demokratik çözümler nelerdir"sorusu üzerine "Biz ülke kendi toprakları üzerinde veya komşu topraklarındaki terör yapan örgütlere müsamaha göstermez. O bakımdan herşeyden önce koşul olan, silah taşıyan ve terör işleyen herkesin silahı bırakmasıdır. Türk demokrasisi Avrupa seviyesinde bir demokrasidir. Herkes görüşünü fikrini açıkça söyler, konuşur. Bunun için şunu tekrarlamak istiyorum; Kimin elinde silah varsa, kim suç işlerse işlesin hiçbir devletin göz yummayacağı gibi biz de göz yummayız." diye konuştu.

TALABANİ: 'KÜRT KEDİSİ BİLE VERMEM' DEMEDİM

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye daha "Türkiye'ye verilecek bir kedimiz bile yok" sözü hatırlatıldı.

Talabani bunun üzerine şu açıklamayı yapı:

"Irak'ın yaklaşımı net ve açıktır. Anayasamıza göre topraklarımızda herhangi bir terör örgütü barınamaz. Ayrıca Türkiye ile aramızda güvenlik işbirliği söz konusudur. Irak buna bağlıdır. Sayın Başbakanımız Türkiye ziyaretinde bu hususu vurgulamıştır. Siyasi çözüm Türkiye'nin kendi sorunudur. Biz buna müdahale etmeyiz. Kedi konusuna gelince; Ben Kürt kedisi  demedim. Irak kedisi dedim. Yanlış anlaşılmış. Ben Irak Cumhurbaşkanıyım. Bir Iraklı'yı Türkiye gibi dost bir ülke de olsa teslim etmek tabi ki olmaz. Ben şunu ifade etmek istiyorum. Biz bir müslüman ülke olarak komşularımıza karşı silah eyleminde bulunan gruplara tabi ki karşıyız. Bölgedeki Kürt yönetimi PKK unsurlarına baskı yaparak silahlarını bırakmalarını ya da bu bölgeyi terk etmelerini söyledi. Hele en büyük komşu ülkemiz, dost ülke Türkiye'ye karşı böyle bir şeyi kabullenemeyiz. Türkiye bize geçmişte çok yardımda bulunmuştur. Bu nedenle ben şükranlarımı sunuyorum"


dunyabulteni



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs