Kosova'nın altı altın! | " /> Kosova'nın altı altın! | "/>

En Sıcak Konular

Kosova'nın altı altın!

7 Mart 2008 20:14 tsi
Kosova'nın altı altın!
Yoksul Kosova halkının varlık içinde yokluk çektiği ortaya çıktı.

Yeni Aktüel Dergisi, bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Kosova'daki yaşamı kapak haberi yaptı. Haberde en dikkat çekici nokta ise fakir Kosovalıların büyük zengin madenler üzerinde oturmasıydı. Ancak bunlar üzerinde dönen bir takım oyunların da varlığından bahsediyordu.

Yeni Aktüel Dergisi 'En taze bağımsızlığın nedenleri, sonuçları' başlıklı yazısı:

"Bir ucundan bir ucuna 130 kilometre. Her karışına çok fazla acı bulaşmış bir ülkenin, Avrupa'nın en fakir ülkesi Kosova'nın bağımsızlığının ilk günleri. Nüfusunun üçte ikisi 30 yaşın altında olan ve yüzde 45'i de fakirlik sınırında yaşayan Kosova'da bağımsızlığın birinci haftasında güneşli bir havada yüzleri gülen umutlu insanlarla tanıştık.

Kosova'nın altı altın

Doğu Timor ve Karadağ'ın ardından 21. yüzyılın 'yeni doğan' üçüncü devleti de 17 Şubat'ta tek taraflı bağımsızlık ilan eden Kosova oldu. 1999'dan beri BM kontrolündeki ülkeyi de ilk tanıyan elbette ABD'ydi.

Siyasi literatüre 'Balkanizasyon' olarak geçen ve büyük devletlerin küçük devletlere bölünmesini ifade eden kavrama adını veren Balkanlar'da izlenen stratejiye tıpkı Ortadoğu'daki gibi keskinleştirilen etnik bölünmeler, istikrarsızlaştırılan ekonomiler, çözülen uluslar, dayatılan yeni siyasi-sosyal yapılanmalar. Kosova bu sürecin 'şimdilik' son halkasını oluşturuyor.

Kosova için Balkanlar'ın Afganistan'ı demek yanlış olmaz. Afganistan'da 1980'lerde SSCB askerlerine karşı CIA ve Pakistan Gizli Servisi tarafından silahlandırılan mücahitlere karşılık Kosova'da 1990'larda Rusya'ya yakın Sırplara karşı savaşan yine CIA ve Alman Gizli Servis'inin örgütlediği Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) vardı. Her ikisinde de savaşın finansmanı uyuşturucu geliriyle sağlandı. SSCB sonrası Afganistan'daki iç savaşı sona erdirebilecek tek güç olarak görülen Taliban, sonradan terörist ilan edildi. Afganistan bombalandı.

Clinton'un Balkanlar özel temsilcisi Robert Gelbard da 1998'de 'UÇK tartışmasız bir terörist gruptur' dedi ama ardından eski Yugoslavya topraklarında 11 hafta süren bombardıman başladı. Şimdiki Kosova başbakanıysa UÇK'nın eski lideri Haşim Taçi. ABD savaş esirlerini Guantanamo üssünde tutarken, Kasım 2005'de Avrupa Konseyi insan hakları komiseri Alvaro Gil-Robles Kosova'daki ABD üssü Bondsteel'i Guantanamo'nun küçük versiyonu olarak tanımlıyordu.

Kosova'da petrol yok, ama Afganistan gibi boru hatlarının geçiş noktasında 2011 de faaliyete geçecek. AMBO Trans-Balkan boru hattı projesi ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in şirketi Halliburton Energy ve İngliz orağı tarafından yürütülüyor. Halliburton ayrıca Kosova'da, Vietnam'dan bu yana inşa edilmiş en büyük Amerikan yabancı askeri üssü olan 'Camp Bondsteel'in de mimarı. Bu üs elbette enerji koridorunun çok yakınında.

Fakat Kosova'yı Afganistan'dan ayıran önemli bir özellik var: Maden kaynakları! Kosova Maden ve Minareler Bağımsız Komisyonu'nun Aralık 2007'de açıklanan araştırma sonuçlarına göre Kosova'da beklenenin çok daha üzerinde altın, nikel, krom, alüminyum, bakır, demir, kurşun ve çinko var. İngiliz maden şirketi Lydian İnternational Ltd. de Şubat 2008 itibariyle Kosova topraklarında önemli miktarda altın olduğunu açıkladı. Ayrıca Kosova dünyanın beşinci en büyük linyit kömürü yataklarına sahip. Bazı uzmanlara göre 15 milyar tonu bulan linyit rezervleri 13 yüzyıl boyunca yeter. Gümüş, boksit, manyezit, bazalt, granit, mermer... Hepsi küçük Kosova'nın topraklarında.

Enerji koridorundaki Kosova'yı kontrolünde tutmak isteyen ABD, Ulusal Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla Kosova Amerikan Üniversitesi bünyesindeki Enerji Merkezi'ni Ocak 2007'de kurarak enerji sektörüne araştırmacı ve idareci yetiştirmeye başladı."

bugün



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,912 µs