En Sıcak Konular

Talabani Ankara'ya geldi

7 Mart 2008 16:52 tsi
Ankara bugün kritik bir ziyarete tanıklık ediyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani az önce Ankara'ya geldi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, resmi bir ziyaret kapsamında bugün Ankara'ya geldi.

Türkiye, Irak liderine verdiği önemi göstermek için Camlı Köşk'ü açıyor, Talabani ise ziyarete Kuzey Irak gölgesi düşürmemek için Hoşyar Zebari ve Berham Salih'i yanında getirmiyor.

NE GÖRÜŞÜLECEK?
 
Ziyarette PKK terörü, Kerkük, petrol ve ticaretin ayrıntıları ile ele alınması bekleniyor.
 
Irak Cumhurbaşkanı Talabani'yi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer davet etmemiş, Gül döneminde de artan PKK terörü ve Kuzey Irak yönetimine karşı Ankara'da oluşan tepki ziyareti ertelemişti.
 
Uzun süredir beklenen ziyareti, Washington yönetimi de bekliyordu.
 
ASKERİN ENDİŞESİ

Talabani Ankara'ya resmi değil, çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Bu formülle Talabani'yi törenle karşılamak istemeyen askerin endişesi giderilmiş oldu. Ancak hem buna tepki gösteren Irak heyetini ikna etmek hem de Talabani'ye Ankara'nın verdiği önemi göstermek için programa farklı jestler eklendi.
 
Her çalışma ziyaretinde açılmayan Camlı Köşk Talabani ve eşine ev sahipliği yapacak. Resmi akşam yemeği olmayacak ama çalışma yemeği daveti geniş katılımlı tutulacak.
 
ANKARA'NIN SOĞUK BAKTIĞI İSİMLER HEYETTE YOK

Cumhurbaşkanı Talabani de protokolde olmamasına rağmen Anıtkabir'e gidecek. Ziyaretin Türkiye-Kuzey Irak geriliminin gölgesinde kalmasını istemeyen Talabani heyetine Ankara'nın soğuk baktığı isimleri almadı.
 
Beraberinde 5 bakanla Ankara'ya gelen Talabani Irak hükümetinin Kürt üyelerinden Berham Salih ve Hoşyar Zebari'yi Bağdat'ta bırakacak.
 
Ziyarette iki ülkeyi ilgilendiren her şey masada olacak, özellikle başbaşa görüşmelerde Kerkük, Barzani ile ilişkiler ve PKK tüm açıklığı ile ele alınacak.

ASKERİ OPSİYONLAR HALA MASADI MESAJI VERİLECEK
 
Ankara Irak Cumhurbaşkanı'na "PKK ile mücadelede askeri opsiyonlar hala masada" mesajı verecek, ancak Irak tarafı işbirliği yaparsa Türkiye'nin kapılarının Bağdat'a sonuna kadar açılacağını anlatacak.
 
Türk yetkililer Talabani ziyaretinin ardından 21 Şubat MGK'sındaki karar gereği başta enerji ve petrol alanında işbirliği için yeni bir dönemin açılabileceğini belirtiyor. Ankara özellikle Irak gazının Avrupa'ya aktarılması ve Irak petrol sahalarında Türk şirketlerinin yatırım yapmasını istiyor.
 
ZEBARİ: ZİYARET GERGİNLİĞİ GİDERECEK
 
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Arapça yayın yapan El Arabiya televizyonunda katıldığı bir programda, TSK'nın, Kuzey Irak'taki terör unsurlarına yönelik operasyonunun, "iki ülke arasında gerginliğe yol açtığını" öne sürerek, "Talabani'nin, Türkiye ziyareti bu gerginliği giderecek mahiyette olacak. Türkiye'yle ilişkilerimizin iyi olması işimize yarar" dedi.

İnternet haber



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,757 µs