En Sıcak Konular

Kosova Sırbistan'ı sarstı

7 Mart 2008 15:30 tsi
Kosova Sırbistan'ı sarstı Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesi Sırbistan'da hükümeti parçalanmanın eşiğine getirdi. Başbakan Vojislav Kostunica, batı yanlısı koalisyon ortağına artık inancı kalmadığını açıkladı.

Kostunica'nın Sırbistan Demokratik Partisi ile batı yanlısı Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in Demokrasi Partisi'nin oluşturduğu koalisyon hükümeti iktidarda bulunuyor. Kosova'nın bağımsızlığı ardından haftabaşında ulusalçılar ile Kostunica'nın partisi ortaklaşa bir metin hazırladı. Bu metinde, Sırbistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile görüşmeler devamı etmesi için için Birlik'in Kosova'nın Sırbistan'ın bir parçası olduğunu açıkça ikrar etmesini isteniyordu. Ancak dün yapılan kabine toplantısı batı yanlısı bakanlar, tasarının hükümetten onay almasının önüne geçti. Batı yanlısı bakanlar, tasarının, Belgrad'ı daha da yalnızlaştıracağını savunuyor.

Bu gelişmelerin ardından Başbakan Kostunica yazılı bir açıklama yaparak koalisyon ortağına tepki gösterdi. Kostunica, "Hükümet, büyük bir krizin ortasında. Koalisyon ortağımızın, Kosova'nın Sırbistan'da kalması için yürekten mücadele ettiğine inanmıyorum." dedi. Kostunica, krizin çözülmesi için topu meclise attı. Kostunica'nın, ulusalçılarla yeni bir hükümet kurmaya girişeceği yorumları yapılıyor.

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ardından 27 üyeli birlik, ortak bir pozisyon belirlemek yerine Kosovalıların ilanını tanımayı üye ülkelere bırakmıştı. Bu kararın ardından İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler Kosovalıların bağımısızlığını tanıdı. Ancak Belgrad, Kosova'nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkıyor. Belgrad, Kosova'yı tanıyan ülkelerdeki elçilerini çekmişti. Bunun yanı sıra, Sırplar protesto gösterilerde bulunmuş ve bu gösteriler şiddet olaylarına sahne olmuştu.

zaman



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,260 µs