paspas olmayız! | " /> paspas olmayız! | "/>

En Sıcak Konular

IKEA’ya paspas olmayız!

7 Mart 2008 09:41 tsi
IKEA’ya paspas olmayız!
İsveçli mobilya devi IKEA’nın koltuk, multimedya dolabı, kitaplık gibi pahalı ürünlerine İsveç kentlerinin, paspas, kilim, yer döşemesi gibi ucuz ürünlere de Danimarka’daki yerleşim birimlerinin adını verdiği ortaya çıktı. IKEA, ’İsveç e

İSVEÇ ile Danimarka arasındaki ezeli çekişmeye markalar arası savaş da eklendi. Danimarkalı bilimadamları yaptıkları araştırma sonucunda İsveç kökenli global mobilya ağı IKEA’nın pahalı ürünlerine ’İsveç’, ucuz ürünlerine ise ’Danimarka’ yerleşim birimlerinin adını verdiğini belirledi.

Türkiye’de de şubesi açılan IKEA’da her ürünün sipariş numarasının yanı sıra bir adı bulunuyor. Mesela sandalye şiltesi ’Amalia’, ahşap peynir tabağı ’Smaka’, rende ’Griller’, deri kanape ’Arıld’ adıyla satılıyor. IKEA’nın ürünlerini nasıl adlandırdığını araştıran bir blogçu, " www.supertopic.de" isimli forumda enteresan bir sonuca vardığını iddia ediyor. Buna göre koltuk kanepe, kütüphane, multimedya dolapları gibi ürünlere İsveç kentlerinin adı, gardrop ve portmanto gibi mobilyalara Norveç, sandalye ve masalara Fin kökenli isimler veriliyor.

Danimarkalı iki bilim adamı da yaptıkları araştırmada benzer karara vardı. Kopenhag Üniversitesi’nden Klous Kjöller ve Güney Danimarka Üniversitesi’nden Tröls Mylenberg, ’iyi’ ürünlere İsveç, daha düşük ürünlere ise "Roskilde" ve "Köge" gibi Danimarka kökenli isimler verildiğini belirledi. Yer döşemesinden daha düşük bir şey olamayacağını öne süren Kjöller, IKEA’yı ’İsveç emperyalizmi’ yapmakla suçladı. Hatta, IKEA’nın ucuz seçeneklere Danimarka isimleri vermesinin kasten yapıldığı bile iddia edildi.

CARLSBERG İLE MİSİLLEME

IKEA’da ürün isimlerinden sorumlu bir yetkili bulunuyor. Bu yetkili, ürün isimlerinin global satışta herhangi bir sorun yaratmaması için büyük bir özenle çalışıyor. Kjöller, IKEA’nın küçük düşürücü bir şekilde yer isimlerini verdiği Danimarka’nın ticari anlamda da komşu ülkenin paspası haline geldiğini öne sürdü. IKEA’nın basın sözcüsü Charletto Lindgren ise "Bunda kasıt aramak saçmalık. Tamamen tesadüf ve üzerinden yıllar geçmiş. Yer döşemelerine Danimarka isimleri veren çalışanımız ise çoktan emekli oldu. Eleştiren kişiler, anlaşılan yer döşemesinin önemini küçümsüyor. Bunlar iç mimarinin temel unsurlarındandır. Danimarka’nın yerleşim yerlerinin isimlerini ürünlerimizle dünyaya tanıtıyoruz. Bu olumlu bir tutumdur" dedi.

IKEA’nın bu açıklamasından hoşnut olmayanlar da yok değil. Misilleme önerisinde bulunanlar bile var. Önerilerden biri Danimarkalı Carlsberg biralarının light biralarına İsveç adı verilmesi. Çünkü İsveç’te light bira en sevilmeyenlerin başında geliyor. Alışveriş saatleri çok katı. Bu saatler dışında bulunabilen tek içki ise light bira.

İskandinavya’nın bitmeyen rekabeti

EUROVISION’da İskandinav ülkelerinin, en yüksek oyları birbirine vermelerine bakmayın. Bu görece dostluğun arkasında bitmeyen bir çekişme var.

Bir zamanlar zengin Norveç, Danimarka topraklarına dahildi. Danimarka, bu toprakları önce İsveç’e kaptırdı, yaklaşık 100 yıl önce de Norveç bağımsızlığını kazandı.

İki ülke arasındaki rekabeti başkentler Stockholm ve Kopenhag da bile hissetmek mümkün. Stockholm Havalimanı’na inenler, "İskandinavya’nın başkentine hoşgeldiniz" diye karşılanıyor. Ancak Kopenhag ve çevresi, İskandinavya’nın ticari açıdan en başarılı bölgesi olarak biliniyor.

Kaderin cilvesine bakın ki, IKEA’nın merkezinin bulunduğu Schonen bir zamanlar Danimarka toprağıydı. Belki tarih başka bir yönde cereyan etseydi, bugün IKEA bir Danimarka markası olabilirdi. 

hurriyet



Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs