'Kadınbudunun bir karakteri var!' | " /> 'Kadınbudunun bir karakteri var!' | "/>

En Sıcak Konular

'Kadınbudunun bir karakteri var!'

6 Mart 2008 19:59 tsi
'Kadınbudunun bir karakteri var!' 'Kadını kötü çağrıştırıyor' diye kadınbudu köfte ve dilberdudağı tatlısının adının değişmesi teklifine kadın hareketi 'Biz dudağımızdan memnunuz' diye destek vermedi. Murat Belge ise sert çıktı: Kadınbudunun bir karakteri, tarihi var!

8 Mart Kadınlar Günü öncesi kadına şiddet, kadın hakları konulu gösteriler, konferanslar, demeçler arasında en ilginci, “kadını kötü anlamda çağrıştırdığı” iddiasıyla Kadınbudu köfte ve Dilberdudağı tatlısının isimlerinin değiştirilmesi teklifi oldu. Medyatava internet sitesinin duyurduğu haber, sanal ortamda “geyik muhabbeti” olarak hızla yayıldı, Ekşi Sözlük’te şimdiden 4 sayfa yorum getirdi. NTVMSNBC konuyu bir de, kadın hareketinin önde gelen isimlerine ve son olarak “Tarih boyunca yemek kültürü” adlı kitabı çıkan Prof. Murat Belge’ye sordu. 

Samanyolu TV’deki “Yeşil Elma” adlı yemek programında, aşçı “kadınbudu köfte”nin tarifini verirken izleyicileri uyarmış; “Bu köfteye kadınbudu köfte demeyin... Bu köfte pirinçli köftedir...” diye. Ertesi gün, bu kez Dilberdudağı tatlısı tarifini verirken de uyarmış; “Bu tatlıya Dilberdudağı yerine Ay Tatlısı demeniz daha doğrudur...”

İzleyiciler de benimseyince, programın sunucusu Oktay Aymelek ve yapımcısı Filiz Aydoğan, ekip olarak aldıkları aldıkları kararı ilan etmişler: “Kadını kötü anlamda çağrıştıran yemek isimlerini farklı isimlerle yorumladık. Ahlaki olarak uygun bulmadığımız için kadınbudu köfteyi pirinçli köfte, dilberdudağını da ay tatlısı yaptık.”

NİYE “ERKEKBUDU” DEĞİL?
Yapımcı Filiz Aydoğan’ın; yemek ve tatlı isimlerinde kadın uzuvlarının kullanılmasının bir kadın olarak kendisini rahatsız ettiğini anlatırken gösterdiği tepki şöyle: “Niye ‘Erkekbudu’ değil de, ‘Kadınbudu’? Mutlaka bu tarihten gelen bir şey ama anayasa kuralı değil, değişmez diye bir kaide yok. Kadın hakları diye bir şey varsa bizim ekip de kadınlardan oluşuyor. Türkçe’nin güzel konuşulması ve doğru kullanılması adına bu tip argo kelimelerinin çok duyulmasının ve ekranlardan seyircilerle paylaşılmasını tasvip etmiyoruz. Muhafazakâr olmamızdan kaynaklanan bir durum değil. Tamamen güzel Türkçe konuşma hassasiyetinden kaynaklanıyor.”

KADINLAR: BİZ DUDAĞIMIZDAN MEMNUNUZ
NTVMSNBC, kadın hareketi temsilcilerine bu teklifi nasıl karşıladıklarını sordu. KADER Başkanı Hülya Gülbahar, “cinsiyetçi politika ve uygulamalara karşı çıkarken hayatın her 
Dilberdudağı tatlısı

alınından kadınlara özgü değerlerin dışlanması gibi bir tehlikeye” dikkat çekip, “Bu tür şeyler kadınsızlaşma operasyonuna da hizmet ediyor” derken, “Uçan Süpürge”nin kurucu Halime Güner şunları söyledi: “Bu çok gereksiz ve anlamsız bir tartışma, kadınların çok daha önemli konuları var. Biz göbeğimizi seviyoruz ve kadın göbeği ile ilgili bir tatlıdan da çok zevk alıyoruz. Yemekleri yapan kadınlar bu yemeklere bu isimlerini koydularsa ve bunlardan tat aldılarsa, bu aslında kadınların bedenleriyle barışıklığını anlatıyor.”

MURAT BELGE: SEN KİMSİN!
“Tarih boyunca yemek kültürü” kitabının yazarı Prof. Murat Belge ise daha sert konuştu. Belge, NTVMSNBC’ye şunları söyledi:

“Bu isimler tarihte bir takım nedenlerle takılmış. Zaten bize o tarihi anlatıyor. Bize tarihi anlatan bir şeyi silip, herhangi bir şey anlatmayan, bugüne özgü konvansiyonel ahlakı yansıtan bir takım isimler koymayı tabii ki anlamlı bulmuyorum. Önerilen isimler tabii ki son derece kişiliksiz ve soğuk laflar. Sonuç olarak ‘Kadınbudu’nun bir karakteri var, tarihi geçmişi var ve bir toplumsal gerçekliği yansıtıyor. Tarih boyunca da bu millet adını yadırgamadan, hafif tebessüm ederek kadınbudu köftesini yemiş, şimdi birileri kalkıyor kadının budunu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ne alakası var, sen kimsin, kim oluyorsun, bunları değiştirme hakkını nereden buluyorsun!..

VICTORIA ÇAĞINDA DA OLMUŞTU
“Bu tür şeyler bütün dünyada yapılmıştır ama epey zaman önce yapılmıştır, şimdi alay konusudur. Bowdler diye bir adam İngiltere’de, Victoria çağında. Shakespeare’ın eserlerini inceledi, onlardan açık saçık kelimeleri ayıkladı, şimdi ‘bowdlerize’ diye böyle işler yapmanın bir fiili var. Birisine sen ‘Bowdlerize yapıyorsun’ dendiği zaman bu bir hakarettir. Şimdi bizim toplum bütün bunları yeniden keşfetme durumunda ve gereksiz bir çaba içerisinde. Yani küstahlık!.. Bütün bir tarih boyunca bu böyle söylenmiş, kimse tedirgin olmamış, sana ne o zaman kardeşim, ne hakkın var senin bunu değiştirmeye?”

EKŞİ SÖZLÜK’TEN YORUMLAR
- ne desem bilemedim. off offf..
- özgürlüğü kötü anlamda çağrıştıran yemek isimlerini farklı isimlerle yorumladık. ahlaki olarak uygun bulmadığımız için french fries’i freedom fries yaptık. bunu yaparken de rus salatasını amerikan salatası yapan bir muttefikimizi örnek aldık.
- bir üst level olarak, kemalpaşa tatlısı’nın ismini de değiştirebilirler. malum, o zihniyette hazımsızlığa yol açabilir.
- aynı zihniyetin vezir parmağına takacağı ismi merakla beklemekteyim.
- tek çekincemiz patlıcan oturtma.
- abi ne veriyim
tavuk but, yanına pilav
öhmm.. abi artık onu tavuk bacağı yaptık
peki o zaman boşver... tavuk göğsü ver
abi o da tavuk ön yumuşak eti oldu.

İLGİNÇ YEMEK İSİMLERİ
Haberin ardından, Kadınbudu ve Dilberdudağı dışında adı ilginç Türk yemekleri de hatırlatılıyor. Bazı örnekler şöyle:
Hanımgöbeği, vezirparmağı, oturtma, mamalika, frik pilavı, köpoğlu, hanımçantası, babagannuş, anagannuş, cici papa, analıkızlı, gençkızrüyası, imambayıldı, karnıyarık, alinazik, hünkar beğendi, yengen-leyla (tost), kol böreği, arapaşı, papaz yahnisi, dul avrat (çorba)...

Ntvmsnbc



Bu haber 1,388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,751 µs