En Sıcak Konular

Danıştay'ın kararı Diyanet'i kızdırdı

6 Mart 2008 19:17 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, zorunlu din dersinin hukuka aykırı olduğuna karar veren Danıştay'a sert çıktı. Bardakoğlu, din konusunda karar için adres gösterdi.

            
 Bardakoğlu, "Bu karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararın adeta Türkiye'ye uyarlaması ve onun gölgesi gibi duruyor" dedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, 2008 yılı hac organizasyonu ile ilgili yaptığı toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bardakoğlu; imamların Alevi köylerinde görevlerini daha iyi yapabilmeleri için İmam Hatip Liselerinin müfredatına Aleviliğin gireceği yönündeki bir soru üzerine, "Alevilik İslam'ın içindedir, İslam'ın kendi öz zenginliğidir. Hiçbir zaman Aleviliği İslam dışında bir din, bir inanç olarak göremeyiz. Böylesi her çaba hem Müslümanlığı bilmemek, hem de Aleviliğe saygısızlıktır" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın toplumun tümünü kuşatacak donanıma sahip olmayı hedef kabul ettiğini söyleyen Bardakoğlu, Başkanlığın bir kamu kurumu olduğunu ve İslam dini hakkında toplumu bilgilendirdiğini kaydetti. Bunu yaparken, hiçbir görüş ya da mezhebin ön planda tutulmadığı ya da dışlanmadığını vurgulayan Bardakoğlu, "Hepsini kucaklayan, hepsinin ortak paydasını gözönünde bulunduran bir yaklaşım içindeyiz" ifadesini kullandı.

"Din görevlilerimizi toplumdaki tüm dini hareketlilik, zenginlik, dini olgular hakkında bilgilendirmeyi önemsiyoruz" diyen Bardakoğlu, Diyanet görevlilerinin sadece camiye gelenleri değil, cami dışındaki insanları da muhatabı olarak gördüğünü belirtti. Bardakoğlu, bu çerçevede, Aleviliğin de İmam Hatip Liseleri'nin müfredatında yer almasından daha tabii bir şey olamayacağını söyledi.

"DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ ZORUNLU OLMAYA DEVAM ETMELİ"

Bardakoğlu, başka bir soru üzerine; Diyanet'in, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunluluğu konusunda görüşünü daha önce de açıkladığını anımsattı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve liselerde zorunlu olarak okutulmaya devam edilmesi gerektiğini kaydeden Bardakoğlu, "Bu, bir kültür dersidir. Bu, din hakkında çağdaş insanımızı bilgilendirme imkanıdır... Bu, çocuklarımızı namaza alıştırma daha fazla dindar yapma değil, din hakkında daha fazla bilgili yapma dersidir. Böyle olduğu için de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu olarak okutulmasında adeta zaruret vardır. Çocuklarımızın din hakkında cahil kalması, bir çok yanlışı da beraberinde getirir" şeklinde konuştu.

"İSLAM'IN ORTAK BİLGİSİNİ BİR MEZHEBE AİTMİŞ GİBİ ALGILAMAK EN BÜYÜK YANLIŞLIK"

Yargı kararlarının yargı sürecinde konuşulamayacağını, ancak karar açıklandıktan sonra tartışma konusu yapılabileceğini söyleyen Bardakoğlu, Danıştay'ın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilgili kararını, "Bu karar da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin aldığı kararın adeta Türkiye'ye uyarlaması ve onun gölgesi gibi duruyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararındaki yanlışları daha ciddi boyutta devam ettiriyor" sözleriyle değerlendirdi.

"Hz Peygamberi, Peygamber'in güzel hayatını, namazı, orucu, İslam'ın inanç esaslarını, ahlak prensiplerini bir mezhebin, meşrebin öğretisi olarak göremeyiz" diyen Bardakoğlu, en büyük yanlışlığın İslam'ın ortak bilgisinin sanki yanlı yönlü, bir mezhebe aitmiş gibi algılama noktasında yapıldığını söyledi. Bardakoğlu, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yanlışlığı budur" ifadesini kullandı.

"YARGI, NEYİN DİN OLDUĞUNA, NEYİN DİN OLMADIĞINA NEYE GÖRE KARAR VERİYOR"

"Yargının da neyin din olduğu neyin din olmadığı konusunda karar vermesinin hangi verilere dayandığı, hangi üniversite görüşüne dayandığı konusunda ciddi kuşkular var" diyen Bardakoğlu, neyin İslam dininin ortak bilgisi olduğu konusunu en iyi bilen kurumun Diyanet olduğunu söyledi. Bardakoğlu, "Bu konuda Diyanet'ten bir görüş alındığını bilmiyorum... İlahiyat fakülterinden de bu konuda bir görüş alındığını zannetmiyorum" ifadesini kullandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı ile ilgili, "Gönül ister ki yargıçlar kendi kişisel kanaatlerine, ön yargılarına göre değil, konuyu bilim zemininde o dinin bilgi metodolojisine göre inceleyip karar versin" diyen Bardakoğlu, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir ilahiyat uzmanı gibi, ama bilgisizce bu konularda çok rahat kendisi karar vermektedir" dedi.

Yargı kararlarının daha çok haklar ve özgürlükler noktasında olması gerektiğini kaydeden Bardakoğlu; yargının din tanımı ve dinin nasıl olması gerektiği yönünde bir belirlemeye gitmemesi gerektiğini, bu konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilahiyat fakültelerine bırakması gerektiğini aktardı. Bardakoğlu, söz konusu kararın ise 3-4 yıl önceki müfredata göre verildiğini hatırlatarak, yakın zamanda müfredat üzerinde bir çok değişikliğin yapıldığına dikkat çekti.
AA
 



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs