Talabani’nin çantasında neler var? | " /> Talabani’nin çantasında neler var? | "/>

En Sıcak Konular

Talabani’nin çantasında neler var?

6 Mart 2008 16:05 tsi
Talabani’nin çantasında neler var? 'Ortadoğu Masası'nda kağıtlar yeniden dağıtılırken Barzani'nin tartışmalı Türkiye ziyareti tartışılmaya devam ediyor. İbrahim Karagül’e göre bu ziyaret ile Türkiye, Irak ve ABD arasındaki enerji işbirliği hızlanacak. Ziyaretin içeriye ve dışarıya

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin 3 günlük tartışmalı Türkiye ziyareti sona erdi.

Tartışmaların ve ziyaretteki dengelerin pek çok boyutu var. Gül, köşke çıkmasından sonra aylarca beklettiği randevuyu, Talabani’ye harekâtın hemen akabinde verdi.

Bunun taşıdığı anlam bir yana ziyaretin sosyal, siyasal ve ekonomik, son derece önemli boyutları var. Talabani’nin Ankara ziyaretinin ne anlama geldiğini ve çantasında neler olduğunu Yeni Şafak Dış Politika Yazarı İbrahim Karagül ile konuştuk.

Talabani’nin çantasında neler var?

İki şey var. Birincisi terörle mücadele ve PKK konusu. İkincisi ondan daha önemli bir konu olan iki ülke arasındaki ısınan ilişkiler. Özellikle enerji, petrol anlaşmaları olacak. Başbakan Erdoğan’ın Enerji Bakanını da yanında götürdüğü ABD ziyaretinde bazı kararlar alındı. Türkiye ve ABD, Irak’ta Irak’la birlikte bir enerji işbirliğine doğru gidiyor.

TÜRKİYE ÇÜRÜTÜYOR

Ziyaretin ekonomi dışında ne gibi siyasi anlamları var?

Türkiye daha önce Irak Cumhurbaşkanına rezerv koyuyordu. Bu ziyaret, Türkiye’nin Irak’taki yeni yönetimi benimsemesi ve ilişkilerini iyi tutmak istemesi anlamına geliyor. Ayrıca Türkiye Barzani’yi reddetip Talabani’yi kabul ederek, ‘Kürt olduğu için tanımıyorsunuz’ eleştirilerini de çürütüyor. Türkiye, bir anlamda ‘Bizim Irak’la sorunumuz yok, K.Irak’la sorunumuz’ var diyor.

Türk askerlerinin botlarının Irak’ta kaldırdığı toz henüz yere inmemişken nasıl oluyor da bu ziyaret gerçekleşebiliyor?

Bu ziyarete zaten harekât sırasında karar verildi. Operasyona başlandığı zaman Gül, Talabani’yi aradı ve Türkiye’ye davet etti.

TALABANİ OMURGASIZDIR

Daha geçtiğimiz haftalarda, ‘PKK milislerini Türkiye’ye teslim eder misiniz’ diye soran gazeteciye dünya medyasının önünde ‘Türklere kedi bile vermem’ diye cevaplayan Talabani’deki bu değişim ne anlama geliyor?

Talabani günden güne değişen bir adam. Konjonktüre ve gittiği yere göre konuşur. Son iki yılda yaptığı açıklamalara bakıldığında tümünün birbiriyle çeliştiği görülür.

‘Talabani Türkiye’de siyasete başlasa Demirel’in tozunu attırır diyenler’ var…

Evet. Demirel’den daha kıvrak biridir. Odan daha omurgasızdır. Ama Türkiye, Talabani üzerinden hem Irak’a hem de K.Irak’ta yaşayan Kürtlere, ‘Sizinle bir sorunumuz yok’ demeye çalışıyor.

BARZANİ’NİN DE BİR HESABI VAR

Güneydoğu’daki Kürtler bu ziyarete nasıl bakıyor?

Talabani’nin Kürt kimliği nedeniyle bu ziyarete sempatik bakıyorlar.

K.Irak bölgesel yönetimi ziyarete nasıl bakıyor? Sanırım pek sıcak değiller…

Onlar hadiseye kendi açılarından bakıyorlar. Hatta bu ziyaretin Türkiye ile K.Irak arasında bir yumuşamaya neden olabileceğini de bekliyorlar.

Bölgede yeni güç dengelerinden söz ediliyor? AB-Barzani ittifakına karşı ABD-Türkiye-Talabani ittifakı konuşuluyor. Talabani’nin ziyareti bu dengelerde nereye oturur?

Şu an netleşmiş bir durum yok. Barzani’yi bu güne dek ABD ayakta tuttu. ABD, Barzani’yi gözden çıkarmış değil. AB’nin Kürt politikası Türkiye eksenlidir. Ama şu var: Türkiye, ABD, Irak bir denge oluşturmaya çalışıyorlar. Öyle bir arayış var. Bu hep vardı.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,454 µs