En Sıcak Konular

Başörtülüler İsviçre'de zafer kazandı

6 Mart 2008 11:41 tsi
Başörtülüler İsviçre'de zafer kazandı Türkiye'de başörtüsünün üniversitelerde serbest olması tartışılırken, İsviçre'de de benzer bir tartışma yaşanıyor. Başörtülü oldukları gerekçesiyle vatandaşlık hakkı alamayan biri Türk, diğeri Bosnalı iki kadın verdikleri hukuk mücadelesini kazandı.

İsviçre Argovya’da başörtülü oldukları için vatandaşlık başvuruları reddedilen bir Türk ve bir Bosna’lı müslüman açtıkları davayı kazandılar. Argovya Nufus Dairesi 2007 yılında bir Türk’ün vatandaşlık başvurusunu, başörtülü olmasını gerekçe göstererek reddetmişti. Dairenin 'red' cevabında, başörtüsünün radikal bir çizgiye sahip olunduğunun işareti olduğu ileri sürülerek, başörtülü kadınların anayasayla korunan kadın erkek eşitliğine aykırı bir görüntü sergiledikleri iddia edilmişti. Başörtüsü ve peçenin, kadının erkeğin tahakkümü altında olması gerektiği düşüncesinin bariz bir dışa vurumu sayılacağı bildirilerek vatandaşlık başvurusu geri çevrilen Türk bayan mahkemeye başvurarak nüfus dairesi hakkında dava açmıştı. Aynı gerekçelerle başvurusu geri çevrilen İsviçre Birr’de yaşayan Bosnalı bir bayan da alınan kararla vatandaşlık alma hakkını geri kazandı.

BİR KADININ İNANCINI İLAN ETME HAKKI VARDIR
Lozan Federal Mahkemesi, ayrımcılıkla ilgili yasağa dikkat çekerek, salt başörtüsüne dayandırılarak vatandaşlık hakkının reddedilmeyeceği kararını aldı. Bu muamelenin somut ve objektif kriterlerle mesnetlendirilemediğini belirten mahkeme, dini inançlar nedeniyle başörtüsü kullanmanın, inanç ve vicdan özgürlüğünü koruyan maddelerle koruma altına alınmış olduğunu bildirdi. Mahkeme, başörtüsünün kadını aşağılayan bir sembol olduğu ve onu kullananların Anayasaya karşı saygısızlık yaptıkları gibi iddiaları da yersiz buldu. Kur-an’dan hareketle kendi iradesiyle başını örtmeye karar veren bir kadının bu kararını uygulayarak inancını dış dünyaya ilan etmek isteyebileceği gerçeğinin altını çizen mahkeme, sadece başörtüsünün detaylı bir sembol olarak çok başarılı olamayacağına da dikkat çekti.

Başörtüsü kullanan bir kadının, Isviçre’nin değer yargılarına ters düşen hareketlerde bulunması, hukuk ve demokrasiye karşı davranışlar sergilemesi halinde vatandaşlık başvurusunun reddedilebileceğini belirten mahkeme, davalıların her ikisinde de böyle bir duruma rastlanılmadığını ileterek davalılar lehinde karar aldı.

İSVİÇRELİ MÜSLÜMANLAR SEVİNDİ
Karar özellikle Isviçreli müslümanlar arasında sevinçle karşılandı. İsviçre İslam Federasyonu Başkanı Hisam Mayzar, “Asimilasyon değil, entegrasyon istiyoruz. entegrasyon insanları oldukları gibi kabul etmektir. Hukuka aykırı olmadıkça ve özgürlükleri kısıtlamadıkça her kadının bir kimlik sahibi olmaya hakkı vardır“ dedi.

Belediye meclisi vatandaşlık başvurusu reddedilen Türk bayanla ilgili alınan 'red' kararını Haziran ayında yeniden görüşecek. Birr Belediye Meclisi de mahkeme kararından sonra Bosnalı bayan hakkında aldıkları kararı Haziran ayında yeniden gözden geçireceklerini bildirdi.

timetürk



Bu haber 335 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs