En Sıcak Konular

Doğanın senfonisi şifa dağıtıyor

6 Mart 2008 11:30 tsi
Doğanın senfonisi şifa dağıtıyor Kent yaşamıyla birlikte artan gürültü kirliliği ve iş yaşamının getirdiği stresi azaltmada, deniz, orman, yağmur ve kuş sesleri gibi ''doğa seslerinin'' yer aldığı CD'leri dinlemenin etkili olduğu bildirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kent yaşamının yarattığı stresi azaltmak için, piknik alanları, deniz ya da göl kenarı gibi yerlerde doğayla birkaç saat geçirmek, etkili bir yöntem olarak gösteriliyor.

Yoğun iş temposu gibi nedenlerle doğayla buluşma fırsatı olmayanların yardımına ise doğanın seslerini ev ve iş yerlerine taşıyan CD'ler yetişiyor. Bu CD'lerde, tropikal ormanlar, yağmur ormanları, dağlar, okyanus kıyısı ile bataklık gibi yerlerde, ayrıca yağmur yağarken ve gök gürültülü fırtına sırasında yapılmış ses kayıtları yer alıyor. Hayvan seslerini dinlemekten hoşlananlar için de kuş cıvıltıları, balina ve yunus gibi hayvanların deniz altında yapılmış ses kayıtlarının yer aldığı CD'ler de bulunuyor. Bazı CD'lerde, bu doğa seslerine, rahatlatıcı enstrümantal müzikler eşlik ediyor.

-MODERN TIPTA TEDAVİ YÖNTEMİ-

Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Adnan Atılgan, özellikle büyük kentlerde yaşayanların, yoğun trafik, araç klaksonları, endüstri bölgelerinden çıkan gürültüler, televizyon ve müzik aletlerinden çıkan yüksek sesler ile bazı iş yerlerinden kaynaklanan gürültünün yarattığı kirliliğe maruz kaldıklarını, ayrıca, iş hayatının da önemli bir stres kaynağı olduğunu söyledi.

Teknolojik gürültüler ve yüksek boyutlara ulaşan stresin, ruh sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Dr. Atılgan, şöyle devam etti:

''Seslerin insan ruhunda dinlendirici etki yaptığı geçmişten beri bilinmekte. Örneğin müzik, hem geçmişte hem de günümüzde ruh hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta. Biz de bu yöntemi hastanemizde uyguluyoruz ve kurduğumuz merkezi sistemle hastalarımıza ney ve enstrümantal müzik dinletiyoruz.

Doğal seslerin verdiği rahatlama da gürültü kirliliği ve aşırı stresin yarattığı etkiyi azaltır ve ruhsal dengesiyi sağlamaya yardımcı olur. Hatta iş yerlerinde dinlendirici doğa seslerinin dinlenmesi, yaratıcılığın artmasını ve verimi yükselmesini sağlayabilir.''


AA
 



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,588 µs