En Sıcak Konular

Ordu AKP'yi köşeye sıkıştırdı

6 Mart 2008 10:22 tsi
Ordu AKP'yi köşeye sıkıştırdı Türk ordusu, Kürt sorununa siyasi çözüm bulmak isteyen AKP'ye iki tercih sundu: Kendi yönteminin sonucuna katlanmak veya harekâta onay vermek

Türkiye'de iktidara gelmesinden bu yana AKP hükümeti, milliyetçilikle arasındaki mesafeyi, azınlıklar sorununu devletin laikliğini kabul eden bir İslami çerçevede çözmek için kullanmaya çalışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan bu bağlamda, 2007 seçimleri öncesi Kürt çoğunluğunun bulunduğu Diyarbakır'a gezisi sırasında, "Kürt sorunu bir demokrasi sorunudur. Benim sorunumdur ve barışçıl yollarla çözeceğim" demişti.

Gerçekten de, Erdoğan sorunu 'ikizi' olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le birlikte çözmeye çalıştı. İkili, Kürtlere bazı yayınlarda kendilerini kendi dilleriyle ifade etme ve DTP'yi kurma fırsatı verdiler. Silahı bırakma karşılığı Anadolu'da özerk yönetim isteyen PKK'nın planına yanıt olarak af yasası önerdiler. Bir başka deyişle, her ne kadar hükümetin projesi karşılık bulmasa da, uzun yıllardır Ankara'yla Kürtler arasında kurulamayan diyalog bizzat gerçekleşmiş oldu. Peki ne değişti de diyalog savaşa dönüştü?

Af yasası askere takılıyor

PKK'yla çatışmalarda 12 askerin ölümü sonrası Stratejik Araştırmalar Merkezi Ankara'da bir toplantı düzenledi. Toplantıda Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergün Saygun, PKK'ya ödün verdikleri gerekçesiyle hükümeti ve AB'yi eleştirip, ordunun rolünün sınırlandırılıp 'köşeye sıkıştırılmasının' sorumluluğunu ikisine yüklediler. Büyükanıt 'terörün meclise girerek siyasi meşruiyet elde ettiğini ve anayasal kılıf altında çalışma özgürlüğü kazandığının' altını çizerek, DTP'li vekillere işaret etti ve af yasa tasarısını sertçe eleştirdi.

İki generalin de ordunun siyasi rolünü tekrar kazanmak için çalışma niyetlerini ortaya koyduğu ve hükümeti şu iki tercih karşısında bıraktıkları söylenebilir: Hümümet ya Kürt sorununun çözümünde kendi yöntemini izler ve sonuçlarına katlanır, ya da Amerikalıların ve Iraklı Kürtlerin, Washington'ın terörist olarak gördüğü PKK'yı ortadan kaldırma taahhütlerini yerine getirmemeleri sonrası isyancıların izinin sürülmesi amacıyla ordunun elini serbest bırakır. Hükümet, ABD'nin işbirliği sözü sonrası ordunun isteklerine boyun eğmeyi seçti.

Asıl mesaj Barzani'ye

Askeri operasyon başladığı gibi bitti. İsyancıları yok hedefi de gerçekleşmedi. Ancak generaller bu operasyonu, Iraklı Kürtlere, Kuzey Irak'ta kurdukları modelin, bunu Türkiye'ye taşımaya çalışmaları durumunda tehdit altına gireceğini hatırlatma bağlamında kaçınılmaz olarak gördü. Uzun bir savaşa girmemeyi tercih eden generaller, PKK sorununa sınırlamayla veya askeri açıdan frenlemeyle çözüm getirme işini Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve ABD'ye bıraktılar.

Zira bu, Türkiye'nin olduğu kadar ABD'nin de talebiydi. Çünkü Washington açısından en önemlisi, Tahran'la ufukta beliren savaşa hazırlık olarak Irak'taki şartların düzenlenmesi, müttefik ve dostların hazırlanması.

Dahası, Kürtlerin Tahran'ı rahatsız etme noktasında rolleri olabilir. (Londra'da Arapça yayımlanan Hayat gazetesi, 1 Mart 2008)

radikal



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,142 µs