''Hasta adam'' iyileşti mi? | " /> ''Hasta adam'' iyileşti mi? | "/>

En Sıcak Konular

''Hasta adam'' iyileşti mi?

6 Mart 2008 09:13 tsi
''Hasta adam''
iyileşti mi? Geleceğe yönelik kötümser senaryolar gündeme gelirken, IMF eski Başkan Yardımcısı ve İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer'dan ilginç bir değerlendirme geldi. Fischer, 'Hasta adam' dediği Türkiye'yi yatırım için adres gösterdi.

'Hasta adam' dediği Türkiye'yi yatırım için adres gösterdi

Eski IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, küresel dalgalanmaya rağmen Türkiye'nin yatırım için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. 2001 krizi öncesi Türkiye'ye 'hasta adam' diyen Fischer, "İçeride sorunlarınız olabilir. Ama dışarıdan bakıldığında itibarınız çok yükseldi." ifadesini kullanıyor.  
 
Amerika'da mortgage krizi ile başlayan ve bütün dünyayı sarsan dalgalanma, Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. Geleceğe yönelik kötümser senaryolar gündeme gelirken, Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Başkan Yardımcısı ve İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer'dan ilginç bir değerlendirme geldi. 1999 yılında Türkiye için 'hasta adam' benzetmesi yapan Fischer, dokuz yıl sonra ekonomideki kazanımlardan övgüyle bahsetti. Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunu vurgulayan tecrübeli bankacı, 2001 yılından bu yana hükümetin ve Merkez Bankası'nın gayretleriyle büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Kriz döneminin IMF birinci başkan yardımcısına göre, Türkiye'nin ekonomi bürokratları reformları başarıyla uyguladı.

Kudüs'te Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Stanley Fischer, "Türkiye'de her gün yeni bir problemle karşılaşıyor olabilirsiniz; ancak dışarıya çıkıp kendinize bakmanız gerekiyor. İşte o zaman Türkiye'nin çok ciddi büyüdüğünü ve sosyal güvenlik gibi önemli reformlara imza attığını görebilirsiniz." dedi. IMF destekli programın başarıyla uygulandığını dile getiren Fischer, ekonomik program sonucunda enflasyonun düşürüldüğünü, malî istikrarın sağlandığını kaydetti. IMF ile çalışmak için borç para almanın şart olmadığını dile getiren Fischer, Türkiye'nin ekonomik programının kredibilite kazandığını söyledi. Fischer, Yeni Türk Lirası'nın dolar karşısında güçlü olduğuna işaret ederken faizlerin yüksek gibi görünse de yüzde 60-70'li seviyelerden 17'lere geldiğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Yabancılar için özelleştirmelerin ciddi fırsat olduğunu belirten Fischer, "Türkiye, yatırım yapmak için iyi bir pazar. Merkez Bankası'nın başarılı tutumu sayesinde 2000'lerdeki malî kriz uzun sürmedi." dedi.

IMF eski Başkan Yardımcısı ve İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Türkiye'de ilerleyen dönemlerde faiz oranlarının daha da düşeceğini vurgulayarak bütçedeki dengenin büyük ölçüde sağlanacağını kaydetti. IMF 2. Başkanı Stanley Fischer, 1999'da CNN Türk televizyonunda M.Ali Birand'a yaptığı açıklamada ise Türkiye için karamsar bir tablo çizmiş, "Türkiye bu dış borç, bu bütçe açığı ve bu yüksek faizle daha fazla gidemez. Yolun sonuna geldiniz. Türkiye büyük bir krizin eşiğinde bulunuyor. Türkiye hasta adam!" demişti. Eski IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD'nin ekonomik durgunluk yaşadığını ve her geçen gün de kötüye gittiğini kaydetti. "Bu durgunluğun dünyaya olan etkisinin ne kadar olacağı noktasında şimdilik elimizde bir veri yok. Küresel anlamda bir yavaşlama olacağı kesin." diyen Fischer'a göre, dünyanın büyümesi yüzde 3,5'ler seviyelerine kadar düşebilir. Ancak daha düşük rakamlara inme ihtimali yok. Eski IMF Başkan Yardımcısı, gazetecilerin Türkiye'nin bu dalgalanmadan etkilenip etkilenmeyeceğini sorması üzerine, "ABD'den etkilenirsiniz; ancak AB ile daha çok etkileşim içindesiniz. Onun için AB'ye bakmak gerekiyor. Küresel krizden Avrupa etkileniyor. Türkiye de ihracatının önemli bir kısmını Avrupa ülkelerine yaptığı için hiç kuşkusuz bundan nasibini alacaktır." değerlendirmesini yaptı. Dünyada krizlerin çoğunun kendi döneminde olduğunu dile getiren Fischer, şöyle konuştu: "Ben ayrıldıktan sonra da ortadan kalktı. 1990'larda yaşanan krizlerin tamamı sabit kurlardan meydana geldi. Sabit kurlar yüksek enflasyonlara sebep oldu. Sabit kurlarla ülkeler baş edemedi. Ben maliye bakanlarına, 'Kurlarınızı serbest bırakın.' dediğimde birçok ülkenin maliye bakanı bunu kabullenmedi, 'Bununla nasıl baş edeceğiz?' dediler."


2001 Şubat krizinde Ankara'daydı
Stanley Fischer'ın ismi 2001'de Türk ekonomi medyasında sıkça yer alıyordu. O dönem IMF'nin iki numaralı adamı olan Fischer, 2000'de uygulamaya konulan 'İstikrar Programı'nın mimarlarındandı. 2001 Şubat krizinde fırtınanın tam ortasında, Ankara'daydı. Fischer, dünyanın en ünlü üniversitelerinden olan MIT'de ekonomi bölümü başkanlığından IMF'ye geçmişti. Türkiye'nin dalgalı kura geçmesinde de belirleyici rol oynadı. 1993'ten 2001'e kadar fonda görev yapan Stanley Fischer, Türkiye'nin 2000 yılında yürüttüğü ekonomik programın da en büyük destekçilerindendi. Bu süreç içinde birçok kez Türkiye'ye geldi. Stanley Fischer, 1943'te Afrika ülkesi Zambiya'da doğdu. 1960'lı yıllarda İsrail'de yükseköğrenim gören Fischer, 1980'li yıllarda İsrail Hazine Bakanlığı, ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nda danışmanlık yaptı.
 
zaman



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs