En Sıcak Konular

NATO genişlemeyi tartışacak

6 Mart 2008 09:02 tsi
NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının bugünkü Brüksel'de toplanıyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katılacağı, toplantının ana gündemini genişleme çalışmaları oluşturacak.

BBC'nin haberine göre, tartışılacak karar, Kosova'nın bağımsızlık ilanı sonrası Balkanlar'da istikrar sağlama çabaları kapsamında, ittifakın üç Balkan ülkesini üyeliğe kabul edip etmemesi. Hırvatistan, Arnavutluk ve Makedonya önümüzdeki ay Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılacak NATO Zirvesi'nde resmen üyeliğe davet edilecek.

NATO liderleri zirvede, Ukrayna ve Gürcistan'ın üyelik taleplerini de değerlendirecekler. NATO'nun Bükreş Zirvesi'ne dört haftadan az bir süre kaldı.

Hırvatistan, Arnavutluk ve Makedonya'yı üyeliğe davet etme yolunda, ittifak içinde geniş çaplı bir uzlaşma sağlanmış durumda. Washington, üç ülkenin üyeliğine de destek veriyor. NATO diplomatları bu ülkelerin, siyasi ve askeri reformları hızlandırdıklarını söylüyor.

Ancak Yunanistan, adından kaynaklanan ve uzun süredir çözülemeyen zorun yüzünden Makedonya'nın NATO üyeliğini veto etme tehdidinde bulunuyor. Atina, Makedonya'nın mevcut adının, Yunanistan'ın kuzeyindeki Makedonya bölgesi üzerinde hak iddia ettiği yönünde bir çağrışımda bulunduğunu iddia ediyor.

Bükreş'te genişleme yönünde karar alınabilmesi içinse, ittifak üyesi 26 ülkenin anlaşması gerekiyor. NATO'nun ayrıca, Balkanlar'daki diğer ülkelere de, yakın ilişki kurma teklifinde bulunması bekleniyor.

Bu ülkeler arasında, Kosova'nın bağımsızlığı sonrası yeni bir Batı karşıtı havanın oluştuğu Sırbistan da var.

MAKEDONYA'DAN GAZETE İLANI

Bugünkü toplantı öncesi Makedonya, İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times'a 2 sayfalık bir ilan verdi. İlanda, Makedonya'nın, NATO üyesi olma yolunda Yunanistan'ın itirazlarını aşmak için adını değiştirmemesi gerektiği belirtildi.

İlk sayfada Makedonya'nın niçin iyi bir NATO üyesi olacağı yolunda 30 neden sıralandı. İkinci sayfada ise Makedonya'nın Yunanistan'la 1995'te yaptığı bir anlaşmaya atıf yapıldı.

Anlaşmada Makedonya'nın barıştan yana bir komşu olma sözü verdiği hatırlatarak, "Burada prensip nerede? Adalet nerede?" soruları soruldu.

zaman



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs