En Sıcak Konular

Hakkari-Van karıştı

5 Mart 2008 23:18 tsi
Hakkari ve Van'da düzenlenen ve polis tarafından izin verilmeyen yürüyüşlerde olaylar çıktı.

VAN’ın Erciş İlçesi’nde DTP’nin ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlediği etkinlik sonrası toplanan kalabalık yürümek istedi. Poisin müdahalesi üzerine dağılmayan göstericiler, polisi taş yağmuruna tuttu. Polis biber gazı kullanıp, havaya ateş açarak kalabalığı dağıttı. Ara sokaklara dağılan göstericilerin atttığı taşların isabet etmesi sonucu bazı polis araçlarının camları kırıldı.

Kadınlar Günü nedeniyle DTP’ın bir düğün salonunda ‘Kadın Özgürlük Hakları’ konulu bir oyun sergiledi. Oyun bitiminde dışarıda toplanan yaklaşık 1000 kişi, Hükümet Caddesi üzerinden Emniyet Caddesine doğru terörist başı Abdullah Öcalan lehine ‘Biji Serok Apo’ sloganı atarak yürüdü. Polis izinsiz yürüyüşe geçen kalabalığı dağılmaları konusunda uyardı. Buna aldırmayan kalabalık yeniden slogan atarak yürümeye devam etti. Polisin müdahele etmesi üzerine de göstericeler taş atmaya başladı.

Kalabalığın giderek büyümesi üzerine polis olayları yatıştırmak için önce havaya ateş açıp, biber gazı bombası kullandı. Bunun üzerine sokak aralarına dağılan göstericilerin attığı taşlar sonucu bazı polis araçlarının camları kırıldı. İlçede polis ve göstericiler arasında yaşanan gerginlik halen devam ediyor.


HAKKARİ'DE KARIŞTI         

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde DTP tarafından düzenlenen ‘Barışa Özgürlük Yürüyüşü’ne polis izin vermeyince olaylar çıktı. DTP İlçe binası önünde toplanan yaklaşık 8 bin kişi DTP’li Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ile DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irak’ın da katıldığı basın açıklamasının ardından polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Polisin müdahalesine göstericiler taşlarla karşılık verdi. Polis, kalabalığı biber gazı kullanarak dağıttı.        

 

Yüksekova DTP İlçe teşkilatının girişimiyle bugün saat 12.00’de Cengiz Topel Caddesi’nde toplan kalabalık, ‘Barışa Özgürlük Yürüyüşü’ adı altında yürümek istedi. Ancak, polis yürüyüşün izinsiz olduğu gerekçesiyle müsaade etmedi. Bunun üzerine DTP’li Belediye Başkanı Salih Yıldız ile DTP İlçe Başkanı A.Vahit Şahinoğlu Emniyet Müdürü Mustafa Kantar ile görüşerek yürüyüşün yapılmasını istedi. Kantaş, bunun olamayacağını söyledi.

Ardından kalabalık 23 Nisan Caddesi'nde bulunan DTP binasında önünde toplanarak ‘PKK Halktır, Halk Burada’, ‘Abdullah Öcalan Siyasi İrademiz’, ‘Gever Ovası PKK yuvası’, ‘Münafık Erdoğan’ sloganları attı. Parti binası balkonuna çıkan Milletvekilleri Hamit Geylani, Fatma Kurtulan ile Selma Irak halkı selamladı. İlk konuşmayı Kürtçe yapan Hamit Geylani siyasi iradenin zayıf ve korkak olduğunu, yürüyüşe bile izin vermediklerini söyledi. Defalarca Hakkari Valisi’ni aradığını ancak cesaret edip, telefona çıkmadığını ileri süren Geylani, Valinin inisiyatifsiz olduğunu da bir kez daha halka gösterdiğini belirterek operasyonları kınadı.

DEMOKRATİK ÖZERKLİK VERİLMELİ

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan da Kürtçe selamlama yaptıktan sonra konuşmasını Türkçe olarak yaptı. Kurtulan, “Biz artık ölmek ve öldürmek istemiyoruz. Kürt sorunu askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini bir kez daha anlaşılmıştır. Bizler sorunun ABD'de değil, bizzat Türkiye’de çözüleceğini defalarca vurguladık. Buna rağmen 25'inci operasyon yapılmış, bu operasyonlar da göstermiş ki sorun bu şekilde çözülmüyor. Yeni yapılan anayasada artık Kürtlerin tanınması ve anayasal haklarının verilmesini istiyoruz. Demokratik özerklik verilmeli. İmralı Cezaevinin bir kez daha gözden geçirilmesi gerekmektedir. CHP ve MHP kana imza atmışlardır. İnsan kanı üzerinde politika yapıyorlar. Deniz Baykal'ın ise bu ülkeye zerre kadar faydası olmamıştır. Onun yapacağı bir şey yoktur. Ayrıca Erdoğan’ın ’Katil’ olarak söylenmesini de kabul etmiyorum. Bizim dilimiz barış dilidir” dedi.

Konuşmalarının tamamlanması ardından kalabalık grup, Cengiz Topel Caddesi’nde yine yürüyüşe geçti. Geniş güvenlik önlemi alan polis, slogan atarak yürüyen kalabalığa dağılmaları konusunda uyardı. Ancak slogan atmaya devam eden grup, kendilerine müdahale eden polislere taşlarla karşılık verdi. Gerginliğin artması üzerine polis göstericilerin üzerine biber gazı bombası atarak dağıtmaya çalıştı. Sokak aralarına dağılan göstericeler polisleri taşlamaya devam etti.

Şu an kadar 6 göstericinin gözaltına alındığı ilçede esnaf da olayla yüzünden kepenklerini kapatmak zorunda kaldı. Kalabalığın dağılması ile birlikte hayat normale dönerken, olası olaylara karşı polis tedbirleri sürdürüyor.

 
 

 

 



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs