En Sıcak Konular

Sabancı neden AK Parti'yi destekliyor?

5 Mart 2008 21:26 tsi
Sabancı neden AK Parti'yi destekliyor? Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancıi Oxford'da öğrencilerle sohbet etti. Sabancı neden AK Parti'yi desteklediği anlatırken, başörtü sorununa da değindi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Oxford Üniversitesi Rektörü Lord Christopher Patten’ın davetlisi olarak Üniversite’ye bağlı Avrupa Araştırmaları merkezi tarafından düzenlenen “Bridging Worlds” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’de halkın yüzde 47’sinin son seçimde AK Parti’nin ekonomik uygulamaları ve AB sürecine yönelik taahhüdü nedeniyle söz konusu partiyi desteklediğini de hatırlatan Sabancı, Türk iş adamlarının da AB süreci ve ekonomik programın destekçisi olduğunu vurguladı. Sabancı iş çevresinin yıllardır aynı yönde, Avrupa Birliği üyeliğini esas alan politikaları desteklediğini hatırlatırken, “bizim neyi desteklediğimiz gayet açık” dedi.

Türkiye’deki büyüme oranıyla ilgili bir soru üzerine Türkiye’nin büyüme hızının iyileştirilmesi gerektiğine işaret eden Sabancı, ülkenin yüzde 7’nin üzerinde büyümesi gerektiğini, bunu yapabilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Türkiye’nin Avrupa yolunda olması önemli bir çıpa oluşturuyor, yönümüzü değiştirmemeliyiz” dedi.

KENDİMİ DIŞLANMIŞ HİSSETMİYORUM

AK Parti Hükümetinin kendi elitini yaratma çabası içinde olup olmadığı yolundaki bir soruyu yanıtlarken, iş hayatında 30. yılını doldurduğunu, bu süre içinde pek çok siyasi iktidar gördüğünü, daha önce benzeri suçlamaların Turgut Özal ve ANAP için de ortaya atıldığını hatırlatan Sabancı, “ben böyle bir durum hissetmiyorum. Bunlar konuşulur, doğru da olabilir. Hepimiz biliyoruz ki bir politik partiyi bir arada tutmanın bir yolu da karı bölüşmektir. Ama ben kendimi dışlanmış hissetmiyorum. Türkiye açık bir ülke. Belki bazı yolsuzluklar her yerde olduğu gibi Türkiye’de de oluyor, ama bunlar cesaretimi kırmıyor” diye konuştu.

Hedeflerinin ilerlemek olduğunu belirten, “Türkiye’deki durumun beni aşağı çektiğini düşünmüyorum” diyen Sabancı, “imtiyazlı ortaklık” önerileri için ise “Türkiye’nin 1996 yılından beri zaten Gümrük Birliği sayesinde Avrupa’nın bir parçası olduğunu, ancak daha iyi bir demokrasi, daha yüksek bir yaşam standardı, daha olgunlaşmış insan hakları uygulamaları için tam üyeliğin istendiğini” ifade etti.

Sabancı’nın Oxford Üniversitesindeki temasları sırasında kendisine Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve eşi Bernev Alpogan da eşlik etti.

ÜNİVERSİTE ÇAĞINDAKİ GENÇ KIZIN TERCİHİ

Bir soru üzerine, Türkiye’de Üniversite öğrencilerinin yüzde 40’ını kızların oluşturduğunu, bu oranın mühendislik fakülteleri için de geçerli olduğunu belirten Sabancı, Türkiye’deki türban tartışmalarına dikkat çekilmesi üzerine de “meselenin bir yanıyla çok basit ve direkt, diğer yanıyla da karmaşık” olduğunu söyledi.

Üniversite çağına gelmiş yetişkin bir genç kızın tercihi açısından bakıldığında konunun basit ve direkt görülebileceğini belirten Sabancı, diğer yandan nüfusun yüzde 30’unun bu tür bir serbestliğin sonucunda türbanın laik bir ülkede kamu kuruluşlarına kadar girebileceğinden çekindiğine, bunun mutlaka engellenmesi gerektiğini düşündüğüne işaret etti.

Demokratik bir ülkede hükümet ve devlet yetkililerinin bu tür kaygıları gözönünde tutmak durumunda olduklarını belirten Sabancı, bu konuların halen tartışıldığını, Türkiye’nin konuyu demokratik olarak tartışmasının bile yeterince önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Sonuçtan umutlu olduğunu belirten Sabancı Türkiye’nin bu sorunu demokratik sistem içinde çözebileceğini vurguladı.

 

 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,586 µs