'Asker-sivil denklemi yeniden kuruluyor' | " /> 'Asker-sivil denklemi yeniden kuruluyor' | "/>

En Sıcak Konular

'Asker-sivil denklemi yeniden kuruluyor'

5 Mart 2008 16:19 tsi
'Asker-sivil denklemi yeniden kuruluyor' Radikal Ankara Temsilcisi Murat Yetkin, kara harekâtının hem Türk siyasetinde hem de asker-sivil denkleminde dengeleri yeniden kurduğunu söyledi. iyibilgi’nin ulaştığı Yetkin, MHP ve CHP’deki bazı grupların TSK ile parti arasına mesafe koyduğu

Son dönemde neredeyse temel politikasını laiklik ekseninde kavga çıkarıp asker başta olmak üzere devletin öteki birimleri ile AKP arasında gerilime neden olma üzerine kuran CHP nasıl oldu da hem de bu kadar sert bir üslupla askerle karşı karşıya geldi?

CHP, TSK’dan adeta bir muhtıra yedi ama resti restle karşıladı. MHP de ondan geri durmadı. Bu yeni durumu Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ile konuştuk.

Bugünkü köşesinde “Irak'taki PKK'ya karşı harekât, yalnızca Türk siyasetini değil, asker-sivil denklemini de altüst etti. Ankara'da bazı denklemlerin yeniden kurulmasının habercisi olabilir” diye yazan Yetkin, iyibilgi’ye şunları söyledi:

'Bu, çok yeni bir tartışma'

Türk siyasetinin bilinen kalıplarının dışında çok yeni bir tartışma yaşanıyor. Bu tartışmanın terörle mücadelenin ve ABD ile ilişkilerin çok özel bir noktasında çıkmış olması önemini daha da artırmakta.

Devletin yerleşik ideolojisine bağlı olan siyasi gruplarla bizzat Silahlı Kuvvetler ve gene yargının da aralarında olduğu yerleşik kurumlar arasında bir görüş ayrılığı yaşanıyor.

Tabanda etkin bazı siyasi gruplaşmalar, bugüne dek siyaset yaparken kendisini kurumlara göre konumlandırma ihtiyacı hissetti. Ki bunların partilerin ille yönetimi böyle düşünüyor olmaya da biliyor. Bu durum yakın zamana kadar kendilerine siyasi bir kazanç da getiriyordu.

'TSK'ya mesafe konuluyor'

Ama artık böyle olmamaya başladı. Sadece CHP ve MHP için de söylemiyorum, bu tür anlayıştaki siyasi gruplaşmalar, nedense yargı ve TSK gibi yerleşik kurumlarla aralarına mesafe koyma ihtiyacı hissettiler.

Şu an siyasette bunun yansımalarını görüyoruz. MHP örneğinde bunu daha açık görüyoruz. Çünkü bu, MHP’nin son zamanlarda Silahlı Kuvvetler ile yaşadığı ilk görüş ayrılığı değil. Belki CHP’nin öyle. Ama MHP’nin değil.

'MHP'nin askerle ilk görüş ayrılığı değil'

367 konusunda, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine, üniversitelerde türban meselesi üzerine açık bir şekilde MHP ile Silahlı Kuvvetler ters düştüler. Bugün yaşananlar, MHP açısından o zincirin devamı olarak da görülebilir.

Ama ABD ile ilişkilerde ve PKK ile mücadele gibi temele, stratejiye ilişkin konularda görüş ayrılığı yaşanmaya başlaması, basmakalıp gerekçelerle açıklanmayacak bir durum gibi geliyor bana. İncelenmesi gereken konular bunlar. Günlük bulacağımız cevapların bizi pek bir yere götürmeyeceğini düşünüyorum.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,943 µs