En Sıcak Konular

Talabani'nin ziyaretine siyasi partilerden tepki

5 Mart 2008 16:01 tsi
Talabani'nin ziyaretine siyasi partilerden tepki Siyasi parti sözcüleri, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Cuma günü Ankara’ya yapacağı ziyareti değerlendirdi. AKP, Talabani’nin ziyaretini olumlu değerlendirdi. Aralarında DTP’nin de bulunduğu muhalefet partileri ise Talabani

AKP’li Yaşar Yakış, Talabanı’nin ziyaretini “dost ve komşu bir ülkenin devlet başkanı sıfatıyla gerçekleştiğine” işaret etti.

CHP’li Onur Öymen ise “Ziyaretin uygun olduğuna inanmıyorum” dedi.

MHP’li Gündüz Aktan ise ziyaretin yararlı olmayacağını savundu.

DTP’li Selahattin Demirtaş ise ziyareti Kürt halkı açısından onur kırıcı bulduğunu söylerken, DSP’li Hüseyin Pazarcı ise “Irak’taki siyasi çözüm Türkiye’ye yansımamalı” diye konuştu.

Siyasi partilerin sözcüleri Irak Devlet Başkanı Talabani’nin Ankara ziyareti ile ilgi yaptıkları değerlendirmeler şöyle :

AKP Düzce Milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış : “Talabani’nin ziyareti Kürt sorunu konusunda zaman zaman dile getirilen paketin bir parçası değildir. Komşu ve dost bir ülkenin devlet başkanı sıfatıyla gerçekleşecek bir ziyarettir. Harekat mevzu bahis olmadan önce gündeme gelmişti, şimdi gerçekleşiyor. Türkiye hükümetinin bir komşu ülkenin devlet başkanının Kürt asıllı olmasından kaynaklı bir endişesi yoktur.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: “Harekatın bitimin hemen ardından Talabani’nin ziyaretinin uygun olduğuna inanmıyorum. Operasyon sonrasında yakaladıkları PKK’lıları iade edecekler mi, etmeyecekler mi? Bunlar daha önce Türkiye’ye ‘bir kedi bile vermeyiz’ demişlerdi. Şimdi bu tavırlarını görmek lazım. Bu ziyaretin sonucunda bir şey çıkmazsa çok yanlış olacak. Ama eğer, Talabani, ‘Biz tutumumuzu değiştirdik, PKK’lıları size iade edeceğiz. Sizin boşalttığınız kampları Irak ordusu dolduracak ve PKK’lılar oraları kullanmayacak, Mahmur kampını boşaltacağız ve PKK’lıları Türkiye’ye iade edeceğiz’ derlerse, ki o zaman bu davet anlamlı olur. Burada dillendirilen siyasi çözüm kavramı, ‘PKK ile müzakere edin’ demektir. Bize, Türkiye’den toprak kopartmak isteyen bir terör örgütüyle müzakere edin diyorlar. Türkiye’den PKK’ya yönelik af çıkarması isteniyor. Bunları Türkiye’de kabul edecek kimse var mı?”

MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan: “Talabani Irak Cumhurbaşkanı. Tabii ki Türkiye’ye gelebilir ancak karşılaştığımız sorunların çözümü açısından olağanüstü önemli ya da yararlı bir ziyaret olarak görmüyorum.”
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş : “Talabani’nin kara harekatı sonrası Türkiye’ye gelmesinin tek nedeni harekata göz yummuş olmaktan dolayı kendi çıkarlarını ve kazançlarını konuşmaktır. Ve eminim ki bu çıkarlar Talabani’nin çıkarıdır, Kürt halkının çıkarı değildir. Dolayısıyla biz Talabani’nin böyle bir süreçte Ankara’ya geliyor olmasını Kürt halkı açısından onur kırıcı olarak değerlendiriyoruz.”

DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı: “Devlet başkanı sıfatıyla Irak’la Türkiye arasında bir takım görüşmelerin olması doğaldır. Ancak Talabani’nin ‘Kürt aşiret lideri’ kimliği de var. Şimdi Türkiye’ye siyasi çözüm diye dayatıldığında bunun kapsamının ne olacağı konuşulmuyor. Irak’la nasıl siyasi çözüm yapılacak? Bölgedeki Kürtlerin Irak’ta Kürtler dahil sorununa çözüm algılanırsa bağımsız Kürt devleti anlayışı üzerine dayanıyor demektir. Böyle bir siyasi çözüm Türkiye ile Irak arasında söz konusu olması düşünülemez.”

8 sütun



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,959 µs