En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan Baykal ve Bahçeli'ye muhtıra

5 Mart 2008 13:30 tsi
Genelkurmay'dan Baykal ve Bahçeli'ye muhtıra Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak'a yönelik kara harekatına katılan birliklerin operasyon sonrasında Türkiye'ye çekilmesine ilişkin eleştirilere sert tepki gösterdi. Özellikle muhalefet partilerinin liderlerinden yükselen eleştiriler üzerine dün intern

1- TSK'nın 03 Mart 2008 günü düzenlediği basın toplantısında, Genelkurmay Başkanı tarafından, Irak'ın kuzeyinde icra edilen sınır ötesi harekat hakkında basın temsilcilerine detaylı bilgiler verilmiş ve kamuoyunda tartışma konusu edilen bazı noktalara açıklık getirilmiştir.

2- Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar basın ve kamuoyu önündeki açıklamalarını, en anlaşılır ve yalın bir dille yapmışlardır.

3- Tüm bu iyi niyet ve şeffaflığa rağmen, 04 Mart 2008 günü basın dışından TSK'yı hedef alan söylemler, ülke adına terörle mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir.

24 YILDIR İLK DEFA

4- Siyasi kişi ve kurumlarla hiçbir zaman polemiğe girmek istemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 yıldan bu yana devam eden terörle mücadele sürecinde, ilk defa bu tür anlamsız saldırılara hedef yapılmak istenmektedir. Bu saldırılar Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir.

5- Türk Silahlı Kuvvetlerinin maruz kaldığı bu tür saldırıların değerlendirilmesini, Türk Milletinin engin sağduyusuna havale ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ve üzüntü ile duyurulur.

 

MHP VE CHP NE DEMİŞTİ?

PKK'ya itibar ettiren terimler kullandı

MHP lideri Devlet Bahçeli, Kuzey Irak'a yapılan hava ve kara harekatlarında TSK'nın kamuoyunu bilgilendirmek için yaptığı açıklamalara dikkat çekerken, bu açıklamalarda PKK'yı övücü terim ve sıfatların kullanıldığını öne sürdü. Bahçeli, “TSK açıklamasındaki bazı ifadeler PKK'ya prestij kazandırıyor. Muhabere ve lojistik tesisi gibi kavramlar kullanılması teröristleri savaşan taraf gibi gösterdi” diye konuştu. Bahçeli, konuşmasında kara harekatı süresince TSK'nın yaptığı açıklamaları da gündeme getirerek yapılan açıklamalarda “komuta merkezi”, “muhabere ve lojistik tesisi” ve “mürettebatı olan uçaksavar mevzii” gibi terimlerin kullanıldığını hatırlatarak, bu ifadelerin PKK'ya prestij kazandır-dığını belirtti. Bahçeli bu terimlerin teröristlere savaş hukuku kapsamında 'savaşan taraf' statüsü atfedecek nitelikte olduğunu söyledi.

Operasyon yetersiz kaldı

Bahçeli sınırötesi harekatın tamamlanmasının duyurulması noktasında kargaşa yaşandığını ifade etti. Bahçeli “Askeri harekata 8. gününde ansızın son verilmesi ve Türk birliklerinin geri çekilmesinin 29 Şubat sabahı tamamlandığının izahı ve anlaşılması zor bir kargaşa süreci sonunda gecikmeli olarak kamuoyuna duyurulması, Türk milletinde derin bir şaşkınlık ve teessür yarattı. Bu sürecin son aşamasında devlet organları arasında çok ciddi bir koordinasyon ve bilgilendirme sorunu ortaya çıkmıştır. İlgili kurumlar birbirinden kopuk bir şekilde ya sessizlik içine girmiş ya da kaos devletin zirvesinde yaşanımştır. AKP süreci yönetmekte şaşkınlıkla devlet itibarını zedelemiştir” dedi.

Kızmayın, biz sadece görevimizi yapıyoruz

CHP lideri Deniz Baykal, TSK'nın sınırötesi kara operasyonunun bir anda bitmesinde, açıklanan gerekçelerden farklı nedenler olabileceğini savundu. Baykal, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında operasyonu değerlendirdi. Askerin işini başarıyla yaptığını ancak olayın siyasi ve diplomatik boyutlarında bazı şüpheler taşıdığını kaydeden Baykal, her kafada bir soru işareti oluştuğunu iddia etti. “Neden aniden bitti?” sorusunun kimsenin vatanseverliği ve Silahlı Kuvvetler'e karşı sevgisiyle çelişmediğini belirten Baykal, “Harekatın noktalanması Türkiye ve tüm dünya için sürpriz olmuştur. Kimseyi üzmek istemiyorum ama bazı gerçekleri hepimizin tespit etmesi gerekir” diye konuştu. Baykal, “Kimse alınmasın, duygusallaşmasın, kızmasın. Biz görevimizi yapıyoruz. 'Sen ne hakla konuşuyorsun' diyen olabilir. Ben anamuhalefet partisinin başkanıyım, milletin vekiliyim. O tezkerenin altında imzam var” diye seslendi. Genelkurmay'ın açıklamasından sonra konuşan CHP'li Onur Öymen de 'Açıklamanın muhatabı biz değiliz' dedi. Eleştirilerin muhatabının hükümet olduğunu ifade eden Öymen, "Hükümetin tutumunu eleştiriyoruz ancak hükümet ortadan çekildi, eleştirilerimizi bazıları üstüne aldı" diye konuştu.

İbret ve dehşetle izliyoruz

MHP ve CHP grup toplantılarında dün Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın sözleri damgasını vurdu. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt önceki günkü bilgilendirme toplantısında “Kendilerini vatansever diye tanımlayan kişilerin askerin harekatını tatminsizlikleri nedeniyle farklı yöne çekerek olumsuz davranmalarını TSK olarak ibret ve dehşetle izliyoruz” diyerek eleştirilere ağır tepki göstermişti.

 



Bu haber 935 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs