Fil hamlesi: Latin ‘sıcak takibi’ kimin işi? | " /> Fil hamlesi: Latin ‘sıcak takibi’ kimin işi? | "/>

En Sıcak Konular

Fil hamlesi: Latin ‘sıcak takibi’ kimin işi?

5 Mart 2008 12:47 tsi
Fil hamlesi: Latin ‘sıcak takibi’ kimin işi? Dünya haritasını masaya koyup, Kuzey Irak’tan Ekvator’a bir çizgi çekin. Bu verev, ‘fil hamlesidir’!.. Latin Amerika ülkesi Kolombiya ‘sıcak takip hakkını’ kullanarak Ekvator’a operasyon düzenledi. Gerekçe aynı; &

Durum özetle şu; Bir Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya, geçtiğimiz Cumartesi "sıcak takip" hakkını kullanarak komşusu Ekvator'daki FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) kampını bastı.

Örgüt liderlerinden Raul Reyes'i yanındaki 16 teröristle birlikte öldürdü. Raul Reyes FARC’ın iki numaralı adamıydı. Bir numaralı lider Manuel Marulanda'dan 6 yıldır ses seda çıkmadığı için de örgütün fiili şefi kabul ediliyordu.

“Benzetmek gerekirse” diyeceğiz ama benzemek bir yana durum neredeyse aynı. Yani Türkiye ve terör örgütü PKK ile Kolombiya-FARC arasındaki benzerlik inanılmaz.

Dahası da var. Terörst başı Öcalan, Manuel Marulanda. Elebaşı Karayılan, Raul Reyes. PKK, FARC. Kolombiya Türkiye, Ekvator (burada benzeşme statü itibariyle az bozuluyor) Irak.

Fakat ortak noktalar bu kadar değil. FARC militanları ile Raul Reyes’in konumu “anlık istihbarat”la belirlenmiş. Anlık istihbaratı veren de ABD. Kolombiya’da “kara harekatını” yapıp, işi bitirmiş.

Klon politika…

Peki bu kadar benzerlik ne anlama geliyor. Eş görünümün bir çok boyutunu “teknik” ikiz olarak görüp geçmek mümkün. Anlık istihbarat, sıcak takip, terör örgütü, ABD sair uyumu işin ipuçları.

Ama belli ki asıl önemli olan “küresel bir düzenleme”nin yapıldığı, daha doğrusu yeni bir yapılanma ile bunu durdurmaya çalışan güçlerin çatışmasının varlığı.

Latin Amerika’daki bu olaylar da, “tıpkı” Ortadoğu’daki gibi bu görünmez savaşın parçası. İsterseniz, coğrafi açıdan bize uzak görünen bu diyarın oyuncularına, son olay üzerinden çok az değinelim. Kim, kime ait okumaya çalışalım.

2 Mart’da Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, yeni Anayasa'nın Aralık ayında onaylanmasından bu yana sürekli olarak hükümete saldırılarda bulunan ABD Büyükelçiliği'ni kınadı.

Bir mitingde konuşan Morales, ülkede diplomasi yerine politika yapan bazı büyükelçilikler olduğunu söyledi!

Morales, başında Philip Goldberg'in bulunduğu ABD misyonunun eski yerli liderlerle ve hükümet dışı kuruluşlarla yakın temaslar kurarak onları yönetimine karşı harekete geçirmeye çalıştığını açıkladı.

Demek Latin ülkelerinden biri olan Bolivya’nın bakışı bu. Bu söylem doğruysa ABD bunu niye yapıyor? Sebebi şu olabilir mi?.. Yeni Anayasa, ülkede bundan sonra herhangi bir ABD üssü bulunamayacağını karara bağlamıştı!

Kara harekatının muhatabı olan Ekvator’da bu bağlamdaki durum ne? Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, kısa bir süre önce meşhur Manta Askeri Üssü'ndeki ABD faaliyetlerini durdurma kararı almıştı.

Baş belası!..

Güney Amerika’da ABD’nin canını en çok sıkan ülke elbette Venezuela. 3 Mart’da Venezuela ordularını Kolombiya (operasyonu yapan ülke) sınırı yığmak için harekete geçti.

Gerçekten de Venezuela ile Kolombiya’nın arası hiç iyi değil. Şimdi ABD tarafından kışkırtılacak bir çatışmanın çıkmasından endişe ediliyor!

Bu sadece bir endişe de sayılmaz. Kısa bir süre önce Devlet Başkanı Hugo Chavez'e, Venezuela topraklarına bir askeri harekat yapılmasına bahane teşkil edecek bir girişimin Kolombiya tarafından planlandığına dair istihbarat sunulduğu bilgisi var ortada.

Yani bu asker yığma işi sadece Ekvator vakası nedeniyle olmayabilir! Venezuela iktidarını tehdit edecek bir oldu-bittiye gelmemek için de bu önlemi alıyor gibi.

İsrail örneği uygun olur mu?

Bu hamlenin ilginç bir devletler hukuku bölümü de var. Başkan Chavez'e öne sürdüğü göre, "meşru müdafaa" argümanı, ABD ve İsrail tarafından “bazı” ülkelere askeri operasyonlar düzenlemek kullanılan gerekçelere benziyor!

Venezuela için şu notu de ekleyelim. Kolombiya’da Amerikan askerleri bulunuyor. Bu tablo da en sessiz görünen Ekvador’un konumu ise daha yalın.

Ekvador Savunma Bakan Yardımcısı Miguel Carvajal, Kolombiya'nın, Ekvador hükümetinin FARC’la  ilişkide olduğu yönündeki suçlamasını kuyruklu yalan olarak tarif ediyor. Doğru mu değil mi ayrı konu.

Ancak Ekvator da Kolombiya sınırına asker yığmaya başlamış durumda. Ordunun alarm durumunda olduğ dillendiriliyor.

Tablo genel hatları ile bu. Fark edileceği gibi Latin Amerika, Ortadoğu’yu hayli andırıyor. Tek fark, ABD’ye yakın, “arka bahçesi” olması.

Ve bu bahçede, ABD ile ABD “karşıtı” küresel bir savaş yaşanıyor. Bu savaş şimdilik “soğuk” statüsünde, “sıcak”a döner mi bilinmez. Bilmek için, Avrupa ve Rusya’nın meseleyi nasıl gördüklerini anlamak gerekiyor!



Bu haber 2,321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,788 µs