En Sıcak Konular

Bizim harekat Nasreddin'in kazan işine döndü

5 Mart 2008 12:14 tsi
Bizim harekat Nasreddin'in kazan işine döndü Hoca bir fıkrasında, konuyu işine geldiği gibi algılayan komşusuna, 'Kazanın doğurduğuna inanıyorsun da, öldüğüne niye inanmıyorsun' der. Metin Münir'in Bahçeli ve Baykal'a söyledikleri de bu fıkrayı hatırlatıyor: ABD okey deyince girmek güzel de, bit

Metin Münir / Milliyet

Bir dakika çocuklar. Pardon. Lafınızı böleceğim ama... Neden bu kadar kızıyorsunuz?
Hükümet Amerika Birleşik Devletleri’nin oluru ile Kuzey Irak’ta sınır ötesi harekât emri verdiğinde gururunuz incinmedi.
Olmazı ile geri çekilme emri vermesine neden bu kadar heyecanlanıyorsunuz?
Soğuk kanlı ve analitik olmaya çalışın. Satıhta balık avlamaktan vazgeçin. Orada balık yoktur. Balıkçı palavraları vardır.
Bu iş şöyle oldu. ABD uzun zaman Türkiye’nin sınır ötesi harekât planlarına sıcak bakmadı. Kuzey Irak ülkenin tek sakin, Amerikalıların başına bela olmayan beldesidir. Kuzey Irak’taki Otonom Kürt Bölgesi, Türkiye gibi, ABD’nin yakın müttefikidir. Kontrolsüz bir sınır ötesi operasyonunun Türk askerleri ile Kürt peşmergeler arasında bir çatışmaya dönüşmesi, Irak’ın tek sakin bölgesini kaosa sokma riski vardı.
PKK’nın terör eylemlerini tırmandırması denklemi bozdu. Askerin sınır ötesi operasyon için hükümete yaptığı baskı arttı. Kamuoyunda infial başladı. Siyaseten hareketsiz kalmak gittikçe zorlaştı.
Washington sabrı taşan Türkiye’nin riski göze alıp tek başına sınır ötesi operasyona gireceğini anlayınca hükümete kontrollü bir müdahale şansı vermeye karar verdi. Kürt yönetimini sakinleştirdi ve askerlerini Türk ordusunun ayağının altından çekmesini sağladı. Harekâtı etkin kılmak için Genelkurmay’a istihbarat sağladı.

Spesifik donanım nerede?

Harekât bu koşullar altında başladı. Ve buna benzer koşullar altında bitti.
Konu askerlerin geri çekilmesinde ABD’nin rolü olup olmadığından çok başkadır.
Bir defa, bu işin neden dünyayı ayağa kaldıracak şekilde yapılması gerekti? PKK teröristleri Türkiye’ye geçerken ne Meclis’ten karar çıkarıyor ne de ABD’den izin alıyor. Neden bizim buna benzer gizli operasyon yapacak güçlerimiz yok?
İran istediğini gizli gizli yapıyor Irak’ta. Neden biz bu yeteneğe sahip değiliz?
PKK neredeyse 30 yıldır faal ve her zaman sınır ötesi bir üssü oldu. Neden, tekniğin bu kadar ileri olduğu bir dünyada, PKK’nın sınır geçişlerini haber verecek veya önleyecek sistemler yerinde değil?
Neden ordu ABD’nin lütfettiği “eşzamanlı istihbarat”a güvenmek zorunda? 30 senedir bunu elde edecek teçhizatı satın almak neden kimsenin aklına gelmedi? Türkiye neden faydası marjinal veya sıfır olan AWACS erken uyarı sistemi, tanker uçağı ve sürüyle tank ve uçak alıyor da PKK’ya karşı etkin bir şekilde savaşacak spesifik donanıma ve insan gücüne para harcamıyor?
Neden bir gerilla gücüne karşı karakollu, cemseli, ağır hareket eden zorunlu askerlik hizmetini yapan, profesyonel olmayan düzenli bir ordu kullanılıyor?
Neden PKK karşıtı istihbarat zayıf?
Ve soruların en önemlisi: Neden bu sorunun sınır ötesi değil sınır içi harekâtla çözülmesinin gerekli olduğu hâlâ öğrenilemedi?
PKK’yı ortadan kaldıramazsınız. Ama Kürt kardeşlerimizin sorunlarını çözebilir, haklı taleplerini karşılayabilirsiniz. Ne Meclis kararı lazım, ne Amerika’dan izin.  Ve en hoş tarafı: Kan değil, ter dökersiniz.

 

 



Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs