En Sıcak Konular

Kremlin enerji lobisine teslim

5 Mart 2008 10:37 tsi
Kremlin enerji lobisine teslim Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev’in 'Putin'in adamı' olduğu yorumları ne kadar doğru? Enerji lobisinin Kremlin’deki temsilcisi olduğu iddia edilen Medvedev'in 'büyük abiler' tarafından göreve getirildiği iddia ediliyor. Peki enerjideki

Rusya Federasyonu’nda 2 Mart Pazar günü yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerini oyların yüzde 70,23'ünü alan Dmitri Medvedev kazandı. Seçimlere katılım oranı yüzde 69,6 oldu. Medvedev'in en yakın rakibi Komünist lider Gennadi Zuganov'un topladığı oy oranı yüzde 17,80’de kaldı. Diğer adaylardan Jirinovski yüzde 9,04 ve Bogdanov yüzde 1,3 oy aldı. Medvedev, Mayıs ayından itibaren Rusya Federasyonu’nun üçüncü devlet başkanı olacak.

Rusya Federasyonu anayasasına göre aynı kişi üç kez üst üste aday olamadığı için devlet başkanlığı seçiminde Vladimir Putin anayasa gereği yeniden aday olmamıştır. Ancak, 2 Aralık 2007 tarihinde yapılan parlamentonun alt kanadı Duma seçimlerinin sonuçları, iki dönemden fazla devlet başkanlığı yapmasına engel olan anayasaya rağmen, Putin'e iktidarda kalması için fiili bir yetki vermişti. Çünkü, Duma seçimlerinde Putin'in liste başından aday olduğu iktidardaki Birleşik Rusya Partisi oylarını ikiye katlayarak yüzde 64,1'lik oy oranıyla diğer partilere karşı ezici üstünlük kazanmıştı.

Buna rağmen, Rusya Federasyonu’nda son yüzyıl içerisinde en popüler ve halk desteğine en çok sahip lider olan Putin, anayasayı değiştirerek yeniden devlet başkanı olma yolunu açmamıştı. Böylece, devlet başkanlığı seçim sonuçları, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetleri içerisinde seçimle birlikte iktidar değişiminin olabildiği, anayasanın ve seçim kanununun liderlere göre değiştirilmediği, demokrasinin kurumsallaştığı ender ülkelerden birinin Rusya Federasyonu olduğunu göstermesi bakımından oldukça önemli ve tarihi bir seçim olmuştur.

14 Eylül 1965 yılında Leningrad’da doğan Medvedev başbakan yardımcılığı görevine getirilmeden önce Putin'in Kremlin'deki genel sekreterliği görevini yürütüyordu. 1987’de Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden, 1990’da aynı dalda yüksek lisans programından mezun oldu. 1990-1999 yıllarında St. Petersburg Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1990-1995 yıllarında St Petersburg Belediye Başkanlığı Dışilişkiler Komitesi başkanlığını yaptı. 1999-2000 yıllarında Putin'in seçim kampanyasını yönetti. 2002’de Gazprom'un yönetim kurulu başkanı oldu.

Mavi Akım’ın İsrail ve Avrupa’ya uzatılması başta olmak üzere Türkiye’ye enerji alanında daha yakın işbirliğini öngören tekliflerde bulundu. 2003’de Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanlığına getirildi. Kasım 2005’den beri birinci başbakan yardımcısı görevini sürdüren Medvedev, sağlık, konut edindirme ve eğitim konularından sorumlu isim oldu. Medvedev, Kremlin’in liberal kanadını ve Rus Ortodoks Kilisesi ile Gazprom’u temsil ediyor. Bundan dolayı, Medvedev’i devlet başkanlığına Putin’in taşımadığı, enerji lobisinin Kremlin’deki temsilcisi olan Medvedev tarafından Putin’in başbakanlığa yönlendirildiği yorumları yapılmaktadır.

Medvedev’in kukla devlet başkanı olacağını söylemek mümkün değildir. Medvedev, başbakan yardımcısı görevi sırasında da kendisini gerçek anlamda bağımsız ve başarılı bir siyasetçi olarak göstermeyi bilmiştir. Rusya Federasyonu’nun yeni döneminde görevi ne olursa olsun ülkeyi yönetecek kişi siyasi liderlikten ulusal liderliğe doğru yönelen Putin olarak görünmesine rağmen ülkede iktidar genç, dinamik, devlet ve özel sektör deneyimi olan 42 yaşındaki Medvedev’e doğru kayacaktır. Böylece, ülkede asıl güç sahibi olan kişi yakın gelecekte Putin değil Medvedev olabilecektir.

8 yıl süren Putin döneminde petrol fiyatlarının artması ile birlikte yaklaşık 1 trilyon dolar Rusya Federasyonu’na girmiştir. Ancak, Rusya Federasyonu’nun elde ettiği bu artı gelirin Rus oligarkların elinde toplandığı, gerek tasaruf, gerek yatırım ve gerekse harcamanın Batı ülkelerinde yapıldığı bir gerçektir. Ülke, Bolşevik devriminden bu yana hiç olmadığı kadar dışarıya açık bir konuma gelmiş ve lüks ithal mallarının akınına uğramıştır. Bu koşullar altında iktidara gelen Medvedev’in istikrar, özelleştirme, liberalizasyon ve demokratikleşme uyum programına devam etmesi ve ülkede piyasa ekonomisinin işlerliğinin daha da artması beklenilmektedir.
 
Hürriyet



Bu haber 203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,866 µs