En Sıcak Konular

Türkiye Fransa'nın şantajına boyun eğecek mi?

5 Mart 2008 10:11 tsi
Sözde Ermeni Soykırımı tasarısını tanıyan, AB konusunda Türkiye'nin önüne her fırsatta taş koyan Fransa, Nabucco projesinden dışlanınca Başkent Gaz Dağıtım ihalesine katılabilmek için her yolu deniyor.

Türkiye ile Fransa arasında yaşanan diplomatik kriz enerji ekseninde oynanıyor. Bu diplomatik savaşın iki ekseni var, biri Orta Asya ve Hazar doğalgazının Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco, diğeri de Ankara doğalgaz dağıtım ihalesi.

Sözde Ermeni soykırımı tasarısının Fransız Meclisi'nde kabulü ve Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Türkiye aleyhtarı açıklamalarının ardından Türkiye, Fransa'ya tepkisini Nabucco Projesi'ne Gaz de France şirketini almayarak göstermişti.

Şimdi ise gözler, Başkent Doğal Gaz Dağıtım ihalesinde, zira Türkiye'nin dışladığı bu şirket, bu kez de Ankara'ya talip. Başkentgaz ihalesi yaklaştıkça, Nabucco projesinden dışlanan Fransız enerji devi Gaz de France'ın ihaleye girmesi için baskılar artıyor. Türkiye ile Fransa arasında enerji ekseninde gerçekleşen diplomasi savaşının son raundu geçen ay oynandı. Fransa, Dış Ticaret Bakanı Novelli ile Ankara'ya göndererek nabız yoklamış, ancak hükümetten olumlu bir tavır gelmemişti.

NOVELLI ABA ALTINDA SOPA GÖSTERDİ Novelli, Gazeteport'a yaptığı açıklamada "Nabucco Projesi'ne alınmamamızı bir kenara not ettik. AB sürecinde bunlar önemli adımlar" demişti. Beraberinde çok sayıda işadamı ile gelen Novelli, Türkiye'de yeni projeler kovaladıklarını söylemişti.

Hükümet ise Sarkozy'nin AB ve sözde Ermeni soykırımıyla ilgili siyasetine verdiği tepkiyi değiştirmiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Gaz de France'ı Başkent Doğal Gaz ihalesine almayacağız" açıklamasıyla olumsuz tavır netleşti. Bu açıklamanın ardından, ihalinin yapılmasına günler kala, Ankara'nın tavrında değişiklik olacağı yönünde herhangi bir açıklama yapılmadı.

SARKOZY İSE TUTUMUNU SERTLEŞTİRDİ
Ankara'nın Başkent Doğal Gaz ihalesindeki bu net tavrı, Fransa'nın da tutumunu sertleştirmesine neden oldu. Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türkiye'yi AB'den dışlamak için geliştirdiği Akdeniz Birliği projesi için Almanya'yı da ikna etmeyi başardı.
Alman Şansölyesi Merkel ile bir araya gelen Sarkozy, kendi projesinden taviz vermek zorunda kalsa da, AB'nin en güçlü ortaklarından Almanya'yı Türkiye'yi dışarda bırakacak Akdeniz Birliği'ne ikna etti.

32 ŞİRKET ŞARTNAME ALDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Doğal Gaz Dağıtım Şirketi’nin özelleştirme ihalesinde yerli yatırımcı, yabancı sektör devleri ile yarışa katılacak. Bu kapsamda İspanyol Gas Natural, Nurol ile; Gaz de France, Baymina ile işbirliğine gitti. Gazprom destekli Bosphorus ihaleye katılacağını açıklarken, Zorlu ve Çalık’ın da ihaleye katılması bekleniyor.

14 Mart'a ertelenen ihale için toplam 32 adet şartname satıldı. Gelinen noktada, yarışın beş alıcı arasında geçmesi bekleniyor. İhaleye katılmak üzere İspanyol Gas Natural Nurol ile Gaz de France ise Baymina ile işbirliğine gitti. Gazprom destekli Bosphorus, Zorlu ve Çalık Enerji şirketlerinin de ihaleye katılacaklarını ortaya koydukları öğrenildi.

İHALEDE KİMLER YARIŞACAK?
Gas Natural-Nurol, Gaz de France- Baymina, Bosphorus, Zorlu, Çalık, RWE, Ref Ref Gas, Suez, Tractebel, Koç Statoil, Türkerler, Ener Gaz, Ongaz, Promed Gaz, Elektromed, Limak, Aksa, Akfen, OYAK, Fortisbank, Eksen Holding, Palgaz.

Gazeteport



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs