En Sıcak Konular

Medya patronlarının emekli maaşı ne kadar?

5 Mart 2008 09:35 tsi
Türkiye’de yaklaşık 7.5 milyon emekli var... Ama aralarında 10 tanesi var ki... Toplam servetleri 13 milyar doların üzerinde... Emekli aylığınızı az buluyorsanız tekrar düşünün. Türkiye’nin en zengin adamı bile 950 YTL emekli aylığı alıyor. Ek

HER biri Türk iş dünyasının en önemli ailelerine mensup 10 kişi... Toplam servetleri 13 milyar doların üzerinde... Bundan sonra kurumsal krallıklarının nimetlerinden yararlanıp zamanlarının çoğunu iktidar tacirini oynayarak geçirebilirler. Ancak böyle bir güce rağmen hepsi aksatmadan primlerini yatırıp emekli olmayı seçti. Sonuç: 13 milyar dolarlık bir servete karşılık aylık toplam 7 bin 220 YTL emekli aylığı. Aldığı emekli maaşı çoğu için bir çift ayakkabı parası bile değil. Büyük ihtimalle bu gelirlerini hayır kurumlarına bağışlasalar da kendilerini güvende hissetmek istedikleri de belli. İşte Türkiye’nin en zengin emeklileri:

 

 

AYDIN DOĞAN

EMEKLİ MAAŞI: 632 YTL

Doğan Grubu’nun 72 yaşındaki patronu, geçen sene 1.6 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünya milyarderler listesine 618’inci sıradan girdi. 2006 yılı İstanbul vergi rekortmenleri sıralamasında en çok vergi ödeyen ikinci isim. 25 Mayıs 2004 yılında Bağ-Kur’dan emekli olan Doğan’ın emekli aylığı 632 YTL. Doğan’ın maaşı Vakıfbank Üsküdar şubesine yatırılıyor.

 

M. RAHMİ KOÇ

EMEKLİ MAAŞI: 531 YTL

Koç Holding’in onursal başkanı elindeki hisselerin bir bölümünü çocuklarına devretse de geçen yıl 1.4 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünya milyarderler listesine 717’nci sıradan girmeyi başardı. 28 Haziran 2000 tarihinde Bağ-Kur’dan emekli olan 78 yaşındaki Koç’un 531 YTL olan emekli aylığı Vakıfbank Üsküdar şubesine yatırılıyor.

 

HÜSNÜ ÖZYEĞİN

EMEKLİ MAAŞI: 951 YTL

Fiba ve Fina Holding’in 64 yaşındaki patronu, geçen yıl 3.5 milyar dolarlık kişisel servetiyle Türkiye’nin en zengin iş adamı ilan edildi. Özyeğin dünya milyarderler listesine de 249’uncu sıradan girdi. 2003 yılında SSK’dan emekli olan Özyeğin’in 951 YTL’lik emekli aylığı Ziraat Bankası Sarıyer şubesine yatırılıyor.

 

M. EMİN KARAMEHMET

EMEKLİ MAAŞI: 743 YTL

Çukurova Grubu’nun patronu 64 yaşında. Geçen yıl 2.4 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünya milyarderler listesine 390’ıncı sıradan girdi. 1994 yılında SSK’dan emekli olan Karamehmet’in 743 YTL olan emekli aylığı Ziraat Bankası’nın Bebek şubesine yatırılıyor.

 

CEM BOYNER

EMEKLİ MAAŞI: 563 YTL

2006 cirosu 1 milyar YTL olan Boyner Holding’in 53 yaşındaki patronu, 25 Ocak 2002’de Bağ-Kur’dan emekli oldu. Cem Boyner’in 563 YTL olan emekli aylığı Halk Bankası Gültepe şubesine yatırılıyor.

 

AHMET NAZİF ZORLU

EMEKLİ MAAŞI: 482 YTL

Zorlu Grubu’nun patronu geçen yıl 1.8 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünya milyarderler listesine 557’nci sıradan girdi. 30 Nisan 1998 tarihinde Bağ-Kur’dan emekli olan 64 yaşındaki Zorlu’nun 482 YTL olan emekli aylığı, Vakıfbank Avcılar şubesine yatırılıyor.

 

ÖMER SABANCI

EMEKLİ MAAŞI: 974 YTL

TÜSİAD eski başkanlarından ve Sabancı Holding hissedarlarından Ömer Sabancı 49 yaşında. Geçen yıl 1 milyar dolarlık servetiyle dünya milyarderler listesine 891’inci sıradan giriş yaptı. 2005 yılında SSK’dan emekli olan Sabancı’nın 974 YTL olan emekli aylığı PTT Bank Levent şubesine yatırılıyor.

 

VİLDAN GÜLÇELİK

EMEKLİ MAAŞI: 1127 YTL

Piyasa değeri 13.2 milyar doları bulan Enka İnşaat şirketinin ortaklarından. Şarık Tara’nın kız kardeşi olan Gülçelik, 74 yaşında. 13 Aralık 2000’de Bağ-Kur’dan emekli olmuş. Vildan Gülçelik’in 1127 YTL tutarındaki emekli aylığı Vakıfbank Sarıyer şubesine yatırılıyor.

 

ALİ S. KARAMEHMET

EMEKLİ MAAŞI: 743 YTL

Mehmet Emin Karamehmet’in kardeşi Ali Samsa Karamehmet aynı zamanda Çukurova Holding’in hissedarlarından ve 62 yaşında. 1996 yılında SSK’dan emekli oldu. Ali Samsa Karamehmet’in 743 YTL olan emekli aylığı Ziraat Bankası’nın Tarsus şubesine yatırılıyor.

 

ZEKİ ZORLU

EMEKLİ MAAŞI: 473 YTL

Zorlu Grubu’nun hissedarlarından Ahmet Zorlu’nun tekstilci ağabeyi 69 yaşında. Elindeki Zorlu Grubu hisselerinin büyük kısmını oğlu Olgun Zorlu’ya devretti.  Bu doping ile Olgun Zorlu geçen yıl 1.2 milyar dolarlık servete ulaşarak dünya milyarderler listesine 799’uncu sıradan giriş yaptı. 31 Mart 1995 tarihinde Bağ-Kur’dan emekli olan Zeki Zorlu’nun 473 YTL olan emekli aylığı Vakıfbank Bursa şubesine yatırılıyor.

 

ŞEVKET SABANCI

REKORA KOŞUYOR

Geçen yıl 2.1 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin 458’inci kişisi ilan edilen Sabancı ilerleyen yaşına rağmen emekli olmamakta ısrarlı. Toplam 13 bin 635 gün, yani yaklaşık 38 yıl prim ödeyen Sabancı, beş yıldır asgari ücrete yakın bir kazanç üzerinden prim yatırmaya devam ediyor. 72 yaşındaki Sabancı, emekli olduktan sonra muhtemelen Türk iş dünyasının en yüksek emekli maaşını alan ferdi olacak..

 

EMEKLİLİKTE DE RAKİPLER

Onlar Türkiye’nin en büyük iki holdinginin bir numaralı koltuğunda oturuyorlar. Güler Sabancı ve Mustafa Koç emeklilikte de bildik Koç-Sabancı rekabetini sergiliyorlar. Her ikisi de henüz emekli değiller ama beyan ettikleri kazançları üzerinden primlerini düzenli olarak ödemeye devam ediyorlar. SSK verilerine göre 48 yasındaki Mustafa Koç ile 53 yaşındaki Güler Sabancı’nın kazanç beyanları eşit. İkili 2007 yılında toplam 44 bin 753 YTL kazanç göstermişler.

 CNBC-e BUSINESS



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs