''falcı'' kozu! | " /> ''falcı'' kozu! | "/>

En Sıcak Konular

İngizlerin Hitler'e karşı ''falcı'' kozu!

5 Mart 2008 09:35 tsi
İngizlerin Hitler'e karşı ''falcı'' kozu!
İngiliz ulusal arşivlerinin zaman aşımı nedeniyle gizlilik şerhi kaldırılan yeni bölümleri; İngiltere istihbaratının İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler'in planlarına karşı önlem alabilmek için bir astrolog görevlendirdiğini ortaya çıkardı.

Kendisini Macar bir soylu olarak tanıtan Louis de Wohl, Hitler'in planlarını falcılarına danışarak hazırladığını söyleyerek, istihbarat görevlilerini kendisinin de bu astroloji haritalarının eşini çıkarabileceğine ikna etti.

Bu şekilde, İngilizlerin Hitler'in harekete geçmek için en olumlu göreceği tarihleri ve planlarını önceden bileceği öne sürülüyordu.

Nazi lideri yenilgiye uğratma arayışında olan ve Hitler'in tutarsız kararlarını mantıklı şekilde açıklayamayan bazı yetkililerin, bu yönteme sıcak baktığı anlaşılıyor.

Hitler'in pek çok batıl inancı olduğu ve özellikle İsviçreli Karl Ernest Krafft gibi astrologların tavsiyelerini aldığı biliniyordu.

Berlin'de dünyaya gelen De Wohl'ün, Macar soylusu olduğu iddialarını çürüten İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5 onu bir "şarlatan" olarak nitelese de, iddiaları donanma istihbarat birimi başkanı Amiral John Godfrey ve sabotajlardan sorumlu özel operasyonlar birimini onu işe almak için ikna etmeye yetti.

MI5, Almanya'dayken 'Ludwig von Wohl' adıyla tanınan de Wohl'un kendilerine astroloji konusunda değilse de kaynakları sayesinde faydalı olabileceğini düşünürken; özel operasyonlar birimi ona yüzbaşı rütbesiyle ordu görevi verdi.

Ancak şimdi tarihçiler, astroloji tahminlerinin Hitler'in kararlarını hemen hemen hiç etkilemediğini söylüyorlar. Hitler astrologlarına karşı da fazla merhamatli değildi.

Hitler'in yardımcısı Rudolf Hess'in, barış görüşmeleri yapılması umuduyla İskoçya'ya kaçacağını öngöremeyen astrologlardan birisi bir toplama kampında öldü.

ABD'de propaganda turu

De Wohl'ün tek görevi Hitler'in astroloji haritalarını çıkarmak değildi. Özel operasyonlar birimi ondan daha önce de ABD'yi savaşa girmeye ikna etmek için yararlandı.

De Wohl, 1940'ta ABD kamuoyunu Hitler'in yenilgisinin yakın olduğuna inandırmak için bu ülkede bir konferans turuna gönderildi.

Bu operasyonun çok başarılı olduğu; konuşmalarının ve 'Hitler'in falında suikast görünüyor' gibi başlıklarla verilen mülakatlarının basında geniş yer bulduğu kaydediliyor.

1941'de İngiltere'ye döndüğünde ordunun kendisini ortada bıraktığından, gıda karnesi bile vermediğinden yakınan De Wohl'ün, Hitler'in astroloji haritalarını çıkarma fikrini bu sırada gündeme getirdiği belirtiliyor.

MI5'in tarihine dair bir kitap hazırlayan Profesör Christopher Andrew, ülkenin en üst düzey istihbarat birimi olan Karma İstihbarat Komisyonu'nun bile bir dönem, Hitler'in kararlarını astrologları dinleyerek alıyor olabileceği fikrini göz önüne almış olmasının şaşırtıcı olduğunu söylüyor.

 bbcturkish



Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,510 µs