En Sıcak Konular

McCain ABD başkan adaylığını garantiledi

5 Mart 2008 09:21 tsi
ABD'de yapılan son ön seçimlerin neticesinde Cumhuriyetçi Partide senatör John McCain, kasım ayındaki başkanlık seçiminde partisini temsil etmeyi garantiledi.

McCain, Texas, Ohio, Vermont ve Rhode İsland eyaletlerinde yapılan ön seçimlerin tamamında aşırı muhafazakar rakibi Mike Huckabee'yi yenerek, başkan adaylığını garantilemek için gereken 1191 delege sayısına ulaştı.

Bu sonucun ortaya çıkmasının ardından Huckabee yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul ettiğini ve yarıştan çekildiğini duyurarak, bundan sonra bütün çabasını McCain'in ABD başkanı seçilmesi için harcayacağını belirtti.

Başkan adaylığı kesinleşen McCain, ilk açıklamasında, “esas başkanlık yarışı bundan sonra başlıyor” dedi.
McCain'in bugün Beyaz Saray'da Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush ile öğle yemeğinde bir araya gelmesi ve Bush'un, McCain'in başkan adaylığını resmen desteklediğini açıklaması bekleniyor.

-MCCAİN KİMDİR?-

Asker kökenli bir ailenin oğlu olarak Panama Kanalı bölgesinde dünyaya gelen 71 yaşındaki John McCain, amiral olan büyükbabası ve babasının izinden giderek, Deniz Harp Okulu'na girdi ve savaş uçağı pilotu olarak mezun oldu. Ardından Vietnam Savaşı'na katılan McCain, 1967'de uçağının düşürülmesi sonucu Kuzey Vietnamlılara esir düştü ve altı yıl işkence ve son derece kötü koşullar altında yaşadıktan sonra serbest bırakıldı.

Ordudan albay rütbesiyle emekli olduktan sonra siyasete atılan McCain ABD Senatosunda uzun yıllar Arizona eyaletini temsil etti.
İlk defa 2000 yılında başkanlık seçimine katılan McCain, bu ön seçimlerde şimdiki Başkan Bush'a yenildi.

2008 başkanlık seçiminde şansını bir defa daha denemeye karar veren McCain, ardı ardına rakipleri Rudy Giuliani, Fred Thompson, Mitt Romney ve Mike Huckabee'yi geçmeyi başararak partisinin başkan adaylığını kazandı.

Kampanyasında ağırlığı dış politika ve ulusal güvenliğe veren McCain, ABD'nin Irak'taki savaşını sonuna kadar destekliyor ve İran konusunda da sert bir söylem benimsiyor. Buna karşın iç siyasette ılımlı politikalardan yana olan McCain, bu yüzden partisindeki muhafazakarların tepkisini topluyor.

hurriyet



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs