En Sıcak Konular

Belediyeler kapatılıyor!

4 Mart 2008 23:15 tsi
AK Parti'nin, bazı belediyelerin kapatılmasıyla ilgili yasa tasarısının bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle AK Parti'nin yanı sıra CHP, MHP ve DTP de ayrı ayrı grup önerisi getirdi.

MHP'nin, belediyelerin altyapı, katı atık ve atık su sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisi üzerinde konuşan Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, belediyelerin büyük bölümünün arıtma sistemi bulunmadığını belirterek, bunun için ayrılan 40 milyon YTL ödeneğin yetmediğini, 6-7 milyar YTL tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da öneri lehinde yaptığı konuşmada, bugün görüşülecek tasarıyla bin 147 belediyenin kapatılacağını, ayrıca 43 belediye kurulacağını belirterek, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin 200 trilyon borcuna karşılık sadece Ankara Büyükşehir Belediyesinin kamuya 4 katrilyon 323 trilyon lira borcu olduğunu ileri sürdü.

CHP'li Okay, belediyelerin kapatılmasına gerek olup olmadığının araştırılması gerektiğini kaydetti.

-''SINIRLI BİR OPERASYON İÇİN YETKİ VERİLDİ''-


CHP'nin, nüfus kayıt sistemleri ile seçmen kütükleri verileri arasındaki farklılıklarla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisi üzerinde konuşan Bursa Milletvekili Onur Öymen, TSK'nın sınır ötesi operasyonuna değindi.

''Askeri açıdan övünç verici'' olan operasyonunun siyasi boyutunu yakında Meclis gündemine getireceklerini belirten Öymen, ''Biz Hükümete Mecliste yetki verdik. Bu nedenle Hükümetin Meclise izahat vermesi gerekir. Kuzey Irak'tan teröristlerin temizlenmesi için yetki verildi de buna itiraz mı edildi? Hiç sanmıyorum. Sınırlı bir operasyon için yetki verildiği anlaşılıyor'' dedi.

Bir devletin iki ayrı veri tabanına göre işlem yapamayacağını kaydeden Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yöneltiği soru önergesine verilen yanıtta, 22 Temmuz seçimleri öncesinde 18 yaşını doldurmuş seçmen sayısı 42 milyon 533 bin iken nüfus sayımında bunun 48 milyon 286 bin 261 olduğunun bildirildiğini ifade etti. Öymen, ''Bu devletin resmi rakamı hangisidir? 5.5 milyon insan oy verme hakkından mahrum bırakılmıştır. Böyle bir seçim adil olabilir mi? Bir devlette bundan büyük gayrı ciddilik olamaz'' diye konuştu.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, kendi iktidarlarına kadar nüfus sayımlarının halkın pazar günleri evlerine kapatılarak yapıldığını belirterek, ayrıca bazı belediyelerin halkı otobüslerle kendi belde ve ilçelerine taşıttığını ileri sürdü. AK Parti'li Tutan, ''Türkiye'nin nüfusu azalmadı, eskiden abartılıyordu. Şimdi gerçek rakamlar ortaya çıktı. AK Parti popülizm yapmamasının mükafatını 22 Temmuz seçimlerinde gördü. Çıkacak yasayla da AK Parti seçimlerde yine birinci parti olacak'' dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, 5.5 milyon seçmenin kayıp olduğunu savunarak, bunun araştırılmamasının ciddi bir devlet için ayıp olduğunu söyledi. Bal, yerel yönetim yapısında ciddi bir bozulma yaratılacağını ileri sürerek, iktidarın bozulan yapının altında kalacağını ileri sürdü.

-''YİNE TOPLUMU GERİYORSUNUZ''-

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da gündemde bulunan ve görüşmeleri yarım kalan tasarı ve tekliflerden devam edilmesini içeren grup önerisi üzerinde yaptığı konuşmada, iktidarın geçen haftalarda önceliklerini belirlediğini, ancak bundan vazgeçtiğini anlattı. Demirtaş, belediyelerle ilgili tasarının görüşülmesine karşı çıktıklarını söyledi.

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, öneri lehindeki konuşmasında, ''AKP, bugüne kadar çatışma ve kriz politikası izleyerek, yaptıklarını halkın gözünden saklamak istiyor. Hiç gündemde yokken türbanı, Vakıflar Yasasını gündeme getiriyor. Bu düzenlemeyle yine toplumu geriyorsunuz'' dedi.

İktidar milletvekillerinin önlerindeki tasarı ve teklifleri bilmediğini savunan DSP'li İçli'ye, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Kendilerinin birileri istediği için yasa çıkarmadığını belirten İçli, ''Tarım bitti, köyde oturan vatandaş bulamayacaksınız. Üniversite mezunları iş bulamayacaksa her ile üniversite açmanın manası ne? Sizin yaptığınız sihirbazlıktır'' diye konuştu.

-''ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE UYGULANAMAZ''-

Genel Kurulda son olarak AK Parti'nin grup önerisi görüşüldü.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, DSP'li İçli'nin eleştirilerine yanıt verirken, muasır medeniyet göstergesinin kentleşme olduğunu belirterek, kırsal kesimin toplam nüfus içindeki payının 2002 yılında yüzde 35 olduğunu, kendi iktidarları döneminde bunun hızla düştüğünü ifade etti.
OECD ülkelerinde bunun yüzde 4-14 aralığında olduğunu vurgulayan Canikli, 2002-2007 arasında köylerdeki 2 milyon 400 bin gizli işsizin kentlerde istihdama katıldığını söyledi. Canikli, hamaset yerine gerçeklerin ifade edilmesini isteyerek, ''Kimsenin gizli işsizlerini köye hapsetmeye hakkı yoktur'' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, belediyelerle ilgili düzenlemeyi eleştirerek, ''Milletin verdiği güçle devletin düzenini bozmaya hakkınız yok. Bu yanlışın faturası ağır olacak'' görüşünü savundu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise bugün görüşülecek 43 yeni ilçe kurulmasına ilişkin kanun tasarısında, Samsun'daki 40 köyün hem Canik ilçesine, hem de İlkadım ilçesine bağlanmasının öngörüldüğünü söyledi.

Anayasaya göre seçimlerden 1 yıl önce yapılacak değişikliklerin seçimlerde uygulanamayacağını belirten Okay, mahalli seçimi oylamalarının 3 Mart 2009 tarihinde yapılacağını, ancak seçim sürecinin 1 Ocak 2009'dan itibaren başlayacağını, bunun için de bugün yapılacak değişikliğin önümüzdeki seçimlerde uygulanamayacağını ileri sürdü.

MHP, CHP ve DTP'nin grup önerisi reddedilirken, AK Parti'nin önerisi kabul edildi. Buna göre, Genel Kurul bugün belediyelerle ilgili tasarının bitimine kadar çalışacak.

Genel Kurul, yarın 15.00'de toplanarak, görüşmeleri yarım kalan hastanelerde şef ve şef yardımcısı atamalarını düzenleyen yasa teklifini, 6 Mart Perşembe günü ise saat 14.00'de toplanarak AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda değişiklik öngören yasa teklifini ele alınacak.

Grup önerilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa Tasarısının görüşmelerine geçildi.

 

 



Bu haber 1,068 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs