En Sıcak Konular

Havai fişek parası borçlarından fazla

4 Mart 2008 21:30 tsi
TBMM Genel Kurulunda, nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, görüşülmeye başlandı.

TBMM Genel Kurulunda, nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun tasarısı, görüşülmeye başlandı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 863 beldenin toplam 200 milyon YTL borcu nedeniyle köye dönüştürülmek istendiğini belirterek, ''Ankara Büyükşehir Belediyesinin 3.5 milyar YTL borcu var, bu mantıkla burayı da kapatalım. Cumhuriyet hükümetleri arasında en fazla borç AKP Hükümeti'nin. O zaman Başbakanı muhtar, milletvekillerini ihtiyar heyeti yapalım, mantık bu...'' dedi.

Yılda 2 milyon turistin gittiği Alacahöyük'ün kapatıldığını belirten Anadol, kapatılan yerlere belediye başkanları yerine memurların atanacağını söyledi.

İzmir'de CHP'nin oylarının yüzde 25'ini aldığı 3 mahallenin yeni kurulan Bayraklı ilçesine dahil edildiğini kaydeden Anadol, ''İzmir'de şu anda 7 belediye CHP'nin, 2 belediye ise AKP'nin. Kanun çıkarsa 22 Temmuz seçiminde çıkan oylara göre, CHP'nin 6, AKP'nin 5 belediyesi olacak. Buna 'yalan' diyen varsa tartışırız. Bütün bunlar para etmeyecek, İzmir'den havanızı alacaksınız'' diye konuştu.

Anadol, kapatılacak 863 belediyenin yüzde 57'sinin AK Parti'li olduğunu bildirerek, şöyle devam etti:

''Size oy veren belediyelerden niye korkuyorsunuz. Referandum yapın. Hani Sayın Başbakan referandum kültürüne halkın alışmasını istiyordu. Referandum sadece Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığına çıkması için mi lazım? Demokrasiye çocukluk hastalığı yaşatan anlayış nasıl başarılı olamadıysa bu da size fayda getirmeyecek. 6 ay önce yüzde 47 seçim başarısı kazanan iktidarın sandıktan korkmasına, sizin adınıza hayıflanıyorum.''

-''BELEDİYELERİN ÇOĞUNLUĞU, KAPATILMAYI HAK ETMİYOR''-

MHP Grubu adına söz alan Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, tasarının gerekçesinin haklı nedenlere dayandırılmadığını belirterek, bunun için tasarının özüne, ruhuna ve bütün maddelerine MHP olarak karşı çıkacaklarını söyledi.

Tasarının yasalaşması halinde belediyelerin üçte birinin kapatılacağını vurgulayan Çobanoğlu, ''Belediyelerin nüfuslarının azalması, kaynak yaratamaması, borçlanması kapatma gerekçesi olamaz. Büyük şehirlerin bir yıllık havai fişek ile sanatçılara ödedikleri paralar, 863 belediyenin borcundan daha fazla. Belediyelerin büyük çoğunluğu kapatılmayı hak etmiyor'' diye konuştu.

Çobanoğlu, beldelerin çoğunluğunda belediyelerin servis araçlarıyla çocukların okullara gönderildiğini belirterek, belediyelerin kapatılması halinde çocukların özel servis araçlarıyla okula gönderilme imkanı bulunamayacağını, bunun için de çocukların eğitimlerinin engelleneceğini ileri sürdü.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise her belediyenin durumunun farklı olduğunu belirterek, her birinin kapatılması konusunun ayrı maddelerde ele alınıp görüşülmesi gerektiğini söyledi.

''Yerel demokrasi zayıflatılacak'' diyen Demirtaş, kapatılacak veya sınırları değiştirilecek beldelerde referandum yapılması gerektiğini savundu.

Oy kaygısı nedeniyle Çarıklı'nın yakınındaki iki ilçe yerine Sur ilçesine bağlandığını ileri süren Demirtaş, ''Çarıklı'dan Sur'a ulaşmak için iki ilçeden geçip, kilometrelerce yol gitmek gerekiyor. Çarıklı'da 600 oyunuz var. Bu oyları biz verelim, yeter ki halka işkence çektirmeyelim. Diyarbakır'ı 2'ye veya 4'e bölünse bile orada oy kaygımız yok'' diye konuştu.

Bazı belediyelerin kapatılmasına ilişkin tasarının tümü üzerindeki görüşmelerine devam ediliyor. 

 

 

 

 



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs