En Sıcak Konular

AK Parti çalışanın hakkını mı alıyor

4 Mart 2008 20:17 tsi
AK Parti çalışanın hakkını mı alıyor Plan bütçe komisyonunda sosyal güvenlik tasarısı üzerindeki çalışmalar tamamlandı. Muhalefetin 'Çalışanın 40 yıllık hakkını almayın' tepkisine AK Parti nasıl cevap verdi?

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, komisyonda ellerin kalkıp indiğini, tasarının hükümetten geldiği gibi geçeceğinin görüldüğünü söyledi. Zirai mücadele yapanların, veterinerlerin, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, fiili hizmet zamlarının kaldırılmasını eleştiren Ergin, ''Gazetecilerin hangi anlamda riskleri azaldı da tasarıdan bunları çıkardınız?'' diye sordu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da bazı iş kollarında fiili hizmet sürelerinin kaldırılmasının hangi bilimsel temellere dayandırıldığının açıklanmasını istedi. Kalaycı, ''Kul hakkının ne demek olduğunu biliyorsunuz, çalışanların 30-40 yıllık haklarını ellerinden almayın'' diye konuştu.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise fiili hizmet zammıyla ilgili düzenlemenin geri çekilmesini istedi. Kaplan, daha önceki yasada bulunan iş kollarının TSK ve Emniyet Teşkilatında olduğu gibi korunması gerektiğini ifade ederek, ''Türkiye'de iş güvencisi en az iş kolu basındır. En büyük vergi kaçakçılığı basın iş kolunda. En fazla işten atılanlar basında... Biz burada hak ettikleri düzenlemeyi kaldırmaya çalışıyoruz'' dedi.

''KORUCUYA DA VERİLMELİ''

Köy korucularının fiili hizmet zammı dışında tutulmasını da eleştiren Kaplan, bu kişilerin TSK ve emniyet mensupları ile aynı riski taşıdığını ileri sürdü.

Bu kişilere vicdanlı davranılmadığını ileri süren Kaplan, ''Kara operasyonunda 24 şehit, 3 korucu da şehit oldu. Askerle silahı aynı, aynı riski taşıyor. Bunlara vicdanlı davranılmıyor. Sür öne, ölürse ölsün. Böyle bir adalet anlayışı olur mu?'' diye konuştu.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de türbana ilişkin anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından atılan gazete manşetlerine değinerek, ''Bu düzenlemeyle basına ceza veriliyor'' iddiasında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, basın mensuplarının tarafsız ve objektif olması isteniyorsa, daha önce kazandıkları haklarının elinden alınmaması gerektiğini söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan ise bu tasarının açıkları kapatmak için çıkartılmadığını dile getirerek, ''Tasarıyla kimsenin elinden hak alınmıyor'' dedi.

Bunun üzerine CHP'li milletvekilleri, Özcan'a ''Fiili hizmet zamlarının kaldırılmasıyla bu kişilerin hak kaybı olmuyor mu?'' diye tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, çalışanların tasarıya kuşkuyla baktığını savundu.

Özellikle gazetelerin mutfağında çalışanların yıpranma hakkının kaldırılmasını eleştiren Özyürek, ''Örneğin, Parlamentoda çalışan gazeteciler, bizimle birlikte gece yarılarına kadar çalışıyor. Biz ertesi gün 14.00'te geliyoruz, ama onlar sabah saat 09.00'da buradalar. Kazanılmış haklara dokunmak doğru değil'' diye konuştu.

''KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNACAK''

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tasarıyla kazanılmış hakların korunduğunu söyledi.

''Yaş haddi yok, prim gün üst sınırı yok. Emekli aylığı, fiili aylıktan daha yüksek olacak, böyle bir mantığı popülist olarak değerlendiriyorum'' diyen Çelik, AK Parti hükümeti döneminde köy korucularının maaşlarının artırıldığını, bu kişilerin genel sağlık sigortası kapsamına alındığını belirtti.

Kurşun, cıva, cam, çimento, itfaiye gibi bazı iş kollarının ilk defa fiili hizmet kapsamına alındığına işaret eden Çelik, ''Milletvekillerinin de fiili hizmet zamları kalkıyor. Burada kendileriyle ilgili konuyu dile getirmediler. Bu nedenle teşekkür ediyorum'' dedi.

Basın çalışanlarının, çalışma koşullarıyla ilgili sorunlarının olduğunu ifade eden Çelik, basında 20 yıl önceki matbaa anlayışıyla bugünkünün çok farklı olduğunu söyledi.

''Tipo baskıdan ofset sistemine geçildi. Üretim safhasında sıkıntı yaşanmıyor'' diyen Çelik, fiili hizmet zammıyla ilgili düzenlemenin, sadece gazetecileri değil, bir çok alanı ilgilendirdiğini anlattı.

BASININ ÖRGÜTLENMESİ

Çelik, basının yaşadığı sorunların benzerlerin farklı iş kollarında da yaşandığını ifade ederek, ''Bunların çözümü ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Basının örgütlenmesinin önündeki engelleri hep birlikte kaldıracağız'' dedi.

Fiili hizmet zammıyla ilgili teknik bir çalışma yaptıklarını da anlatan Çelik, şöyle devam etti:

''Risk oluşturan, insan sağlığı ve yaşamı açısından tehlike arz eden işlerle ilgili el ile tutulur bir iş kolu söz konusu olursa, bunu burada da Genel Kurul safhasında da tartışırız. Ben daha önce yeni risk alanları varsa, bunun Alt Komisyonda ilave edileceğini belirttim. Alt komisyonda değişiklik olmadı. Riskli iş alanları varsa, onlara karşı duyarlı olmalıyız.''

Çelik'in bu sözlerine CHP'li Ergin, ''Çocuk mu kandırıyorsunuz? Burada ne yaptınız da Genel Kurulda ne yapacaksınız?'' diye tepki gösterdi.

Muhalefet milletvekillerinin fiili hizmet zammının genişletilmesine ilişkin çok sayıdaki önergesi reddedildi.

FİİLİ HİZMET ZAMMI

Komisyonda kabul edilen maddeye göre, gazeteci ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda ''Yıpranma payı'' olarak bilinen fiili hizmet zammı kaldırılacak.

Gazeteciler, milletvekilleri, PTT dağıtıcıları, İnfaz Koruma Memurları, Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Karantina Teşkilatı ile Veteriner Teşkilatında görev yapanlar, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları, Hava Yollarındaki Uçucu Personel, Lokomotif Makinistleri, Gemi Adamları, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri de fiili hizmet zammından yararlanamayacak. Bu kişiler için kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar kazandıkları süreler emeklilik yaşından düşecek.

Tasarıya göre, TSK, emniyet ve MİT mensupları ile dalgıçlar, radyoaktif maddelerle yapılan işlerde çalışanlar, asit üretimi yapılan yerlerde, demir ve çelik fabrikalarında ve kurşun izabe fırınlarında çalışanlara bir yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilecek. Kurşun ve arsenik işleri, cam fabrikaları, çimento fabrikaları, kok fabrikaları ve termik santralleri, alüminyum fabrikaları, döküm fabrikaları ile itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlara ise 60 günlük fiili hizmet zammı verilecek.

Fiili hizmet zammından yararlanmak için belirtilen iş kollarında en az 10 yıl (3600 gün) çalışma koşulu aranacak. Yer altında çalışanlarda ise bu süre 5 yıl (1800 gün) olacak.

Yer altında çalışanlar hariç, fiili hizmet zammı almaya hak kazananların süreleri, 3 yılı geçmemek üzere emeklilik yaş hadlerinden indirilecek. Daha önce bu düzenleme, 5 yıl olarak uygulanıyordu.

Görüşmeleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi'nin yanı sıra, çok sayıda gazeteci de izledi.


 



Bu haber 364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs