En Sıcak Konular

İsrail'e göre PKK ile Hamas aynı kefede

4 Mart 2008 17:02 tsi
İsrail'e göre PKK ile Hamas aynı kefede İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, terörist olarak nitelendirdiği Hamas’a karşı operasyonları savunurken Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK’yı hedef alan harekata değindi. Büyükelçi, “Biz, PKK ile Hamas arasında bir

Türkiye’de İsrail’in Gazze’deki operasyonlara yönelik eleştirilerin yoğunlaşması üzerine medyanın karşışına çıkan İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, terörist olarak nitelendirdiği Hamas’a karşı operasyonları savunurken Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK’yı hedef alan harekata değindi. Büyükelçi, “Biz, PKK ile Hamas arasında bir ayrım yapmıyoruz” dedi.
Gabby Levy, Swiss Otelinde düzenlediği basın toplantısında uluslararası ve Türk medyasının Gazze operasyonlarına ilişkin haberlerini eleştirerek İsrail’in “adil ve dürüst” muamele görmediğini öne sürdü. Türk medyasında yer alan fotografların yüzde 90’ının Gazze’ye ait olduğunu ifade eden Levy, İsrail ordusunun Gazze’deki operasyonlarını savundu.
Hamas’ın, İran yapımı Katyuşka füzelerini kullanmaya başlaması ile 250-300 bin İsraillin tehdit altına girdiğini belirten Büyükelçi, İsrail ordusunun sivilleri hedef almadığını da söyledi.
Büyükelçi, Hamas’ın İsrail’i tanımayan ve yok etmeyi amaçlayan “terörist” bir örgüt olduğunu vurguladı. Operasyonların sırasında öldüğü söylenen sivillerin sayısını abartılı olarak nitelendiren Büyükelçi, ölenlerin yüzde 90’ının Hamas militanlarının olduğunu, silah taşıyan 17-18 yaşındakilerin de çocuk olarak gösterildiğini söyledi.

-“BAŞBAKANIN AÇIKLAMASINDAN BİRAZ KAYGI DUYDUK”

Gazze’deki gelişmeler üzerine barış görüşmelerin dondurulmasının “büyük bir hata” olduğunu da öne süren Levy, Gazze olaylarına ilişkin olarak Türkiye’de yapılan açıklamalara değindi. Levy, TC Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamayı “dengeli” olarak nitelendirerek bundan “oldukça memnun” olduklarını söyledi. Levy şöyle devam etti:
“Elbette, Başbakan’ın açıklamasından biraz kaygı duyduk ve Bakanlar Kurulu toplantısı ardından Sayın Çiçek tarafından yapılan açıklamadan da biraz kaygılandık ancak bir denge kurma çabası vardı.”

-ERDOĞAN-OLMERT GÖRÜŞMESİ ÇOK İYİ

Diplomatik adımları atmaya çalıştıklarını anlatan Levy, bu çerçevede Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasındaki telefon görüşmesine değinerek “İsrail perspektifi açısından çok iyi 45 dakikalık bir telefon görüşmesi oldu. İki Başbakan, durumdan çıkılabilmesi için ne gibi yollara başvurulabileceğini görüştüler” dedi.
Görüşme sırasında Erdoğan’ın Filistinlilere insani yardımın ulaştırılması konusunu dile getirdiğini anlatan Levy, Olmert’in hiçbir engelin olmayacağını net bir biçimde söylediğini kaydetti.

-GÜNEŞ HAREKATI

İsrail Büyükelçisi, Türkiye’nin PKK’ya karşı yürüttüğü sınır ötesi harekatı ve PKK sorununun da üzerinde durdu. Büyükelçi “Eğer Türkiye yerine İsrail, PKK yerine Hamas yazarsanız aynı şey olur. İki durumun aynı olduğu anlamına gelmez ancak bazı benzerlikler var ve oldukça çok sayıda farklılıklar da var” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin vatandaşlarını savunacağı yolundaki açıklamalarına dikkat çeken Büyükelçi, İsrail’in de vatandaşlarını savunmaktan vazgeçmeyeceğini vurguladı.
Başbakan Erdoğan’ın barış sürecinin devamı konusunda çok istekli olduğunu ifade eden Büyükelçi, Erdoğan’ın Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi barış sürecini desteklemeyi sürdüreceğini söylediğini aktardı.

-TÜRKİYE ÇOK YAPICI, ÇOK OLUMLU BİR ROL OYNUYOR”

“İsrail, Türk diplomasisinin, Filistinliler ile bizler arasında ve bazen bizlerin ve başka komşular arasındaki barış sürecini destek için yaptığı çabalarını çok takdir ediyor. Ancak bizim Başbakanımız tarafından Başbakan Erdoğan’a yapılan herhangi bir somut talebe ilişkin bilgi veremem. İsrail’in Türkiye’nin yaptıklarını takdir ediyor ve değer veriyoruz. Türkiye çok yapıcı, çok olumlu bir rol oynuyor.”
Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin olarak herhangi bir diplomatik girişimde bulunmadıklarını kaydeden Büyükelçi, bir soru üzerine de her türlü teröre karşı olduklarını vurgulayarak “Biz PKK ile Hamas arasında bir ayrım yapmıyoruz. Terörün bir gerekçesi olduğuna inanmıyoruz” ifadesini kullandı.

-BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAKİ OLAYLARA PARALELLİK KURDU

İsrail Büyükelçisi, ülkesinin Gazze’deki operasyonlarını savunurken Birinci Dünya Savaşında Anadolu’da meydana gelen “trajik olaylar”a da dikkat çekti. İsrail’in her zaman orantısız güç kullanmakla suçlandığını belirten Büyükelçi, İsrail’in, “Ermeni soykırımı” tasarılarına karşı tavır aldığı için argümanlar aradıklarını belirterek şöyle devam etti:
“Ve argümanlar var. Ve öğrendiğim argümanlardan biri, tarihi bir argümandır. Deniliyor ki trajik olaylar, coğrafi açıdan sınırlı idi. Böylece, İstanbul, İzmir, Halep ve Kudüs’te bile Ermeni toplumları etkilenmedi. Gazze’deki Filistinler, Hamas nedeniyle etkileniyor ancak Batı Şeria’da da Filistinler var ve İsrail, onlara karşı önlem almıyor çünkü onlar barışçıl.”

 
Haber 7



Bu haber 233 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs