En Sıcak Konular

Türbanı savununca Cumhuriyet'ten kovuldu

4 Mart 2008 16:32 tsi
Türbanı savununca Cumhuriyet'ten kovuldu Otuz yılı aşkın süredir Cumhuriyet gazetesinde karikatürleri yayınlanan Tan Oral'ın, Yeni Şafak gazetesine verdiği röportaj nedeniyle kovulduğu iddia ediliyor. Oral, kovulmasına neden olan o röportajda ne demişti?

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını çizgileriyle eleştiren Cumhuriyet gazetesinin karikatüristi Tan Oral, Yeni Şafak gazetesine verdiği röportajda “Kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme. Başörtülüler ne zaman üniversiteye girse birileri rahatsız oldu” diye konuşmuştu.

Oral’ın bu sözler nedeniyle gazete ile yollarını ayırmak zorunda kaldığı iddia ediliyor.

İşte Tan Oral’ın o röportajı:

Başörtülülerin okuması birilerini rahatsız ediyor

Üniversitelerde başörtüsü tartışmasını ve CHP'nin tutumunu eleştiren çizimleriyle dikkat çeken karikatürcülerin 'ağabeyi' Tan Oral, CHP lideri Baykal'ın tavrını, Kenan Evren'e benzetiyor. 30 yıldır Cumhuriyet gazetesinde çizen Oral, “Yıllar önce Kenan Evren'i çizmiştim, aynı şekilde şimdi de Baykal'ı çizdim. Çünkü Evren'in yaptığının aynısını Baykal yapıyor, ayetlerle insanların inançlarını çürütmeye çalışıyor. Oysa inanç tartışma dışıdır. İnanç ne savunulabilir ne de çürütülebilir” dedi.

CHP'nin başörtüsü karşısında demokrat bir tutum takınmamasını normal karşılayan Oral, “Baykal akılsız bir adam değil. Eğer başörtüsünü destekleseydi oy oranı artardı. Ama silahlı ve silahsız olan bürokratik tabanını kaybederdi. Bunu kaybetmek istemiyor” diye konuştu.

HUKUK, DEĞİŞİMİ KORUR

Rektörleri de eleştiren Oral, “Rektörler televizyonlara çıkıp, ağızları köpürerek, gergin suratlarla, korku dolu ifadelerle açıklamalar yapıyorlar. Bu hiç sağlıklı bir durum değil. Bu acılar kısa bir süre daha yaşanacak. Ama merak etmeyin, bu insanlar saçmaladıklarını bir gün anlayacaklar. Bizi korkutan şeyler bir anda geçip gidecek” dedi.

İnsanları emirlerle yola getirmeye çalışmanın anlamsız olduğunu belirten Oral, “Başörtülü kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme. Başörtülülerle uğraşan aynı zihniyet, daha önce de sakalı, pantalonu yasaklamıştı. Başörtülüler ne zaman okumaya başladılar birileri rahatsız oldu. Sınıf ayrılığı ortaya çıktı” diye konuştu

Oral, yasağı kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalara da değinerek, şunları söyledi: “Hukuk, sosyal gelişimin arkasından gelir. Önce bir değişim olur. Sonra hukuk o değişimi koruma altına alır. Diğeri zaten faşizanca olur. Cumhuriyetin içinde büyümüş insanlara güvenmek lazım. Laiklik zaten Cumhuriyet ile gelmedi. Osmanlı'da da devleti de din adamları değil padişah yönetiyordu.”

Eskiden Evren vardı şimdi Deniz Baykal

Tan Oral, “Evren, kadınlara Kur'an'dan ayetler okuyordu, başlarını örtmesinler diye. Ama Kur'an der demez kadınlar başlarını örtüyordu. Şimdi de aynısını Baykal yapıyor” dedi.

Medyatava



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,539 µs