Normal Salı: Bush, Obama'yı destekler mi? | " /> Normal Salı: Bush, Obama'yı destekler mi? | "/>

En Sıcak Konular

Normal Salı: Bush, Obama'yı destekler mi?

4 Mart 2008 12:47 tsi
Normal Salı: Bush, Obama'yı destekler mi? ‘Süper Salı’da kopmayan dananın kuyruğu muhtemelen 4 Mart’da kopacak. Gerçi Clinton cephesi bugünkü seçimlerin yapılacağı 4 eyaletten birini bile kazanmaları halinde devam edeceklerini söylüyor ama o kadar kolay değil. Obama ise Teksas&#

Önce son durumu anımsatalım. ABD Başkanlık yarışında Cumhuriyetçi ve Demokrat partiler adaylarını ön seçimler yoluyla belirliyor. Cumhuriyetçi Parti için meselenin kapandığı söyleyebiliriz.

En kuvvetli aday John McCain’di ve önseçimler henüz tamamlanmasa da, büyük parti kongresinde oy verecek 2380 delegeden 1047’sini kazanmayı başardı. Yarıya oldukça yaklaştı yani.

Kaldı ki en yakın takipçisi olan Mitt Romney, yarıştan çekildi. Diğer rakip Mike Huckabee’nin kazandığı delege sayısı ise sadece 247. Yani Kasım 2008’de yapılacak Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı John McCain.

Fakat yine bilindiği gibi Demokratlar’da durum hiç öyle değil. Barack Obama ve Hillary Clinton arasındaki yarış devam ediyor. Orada son durum ise şöyle; Obama’nın 1378 delegesi, Clinton’un ise 1269 delegesi var.

Doğal olarak bugün yapılacak 4 Mart önseçimleri her iki taraf için de, hadi biraz mübalağa ederek söyleyelim bir ölüm-kalım meselesi.

Bugün 4 eyalet de önseçim yapacak Demokratlar. Ohio (161 delege), Rhode İsland (32), Vermont (28) ve Texas (228). Bu delegelerin tamamını bir tarafın alması zaten mümkün değil.

Fakat çoğunluğu yakalayan önemli bir merhaleyi aşmış olacak. Görüldüğü gibi en kritik eyalet Texas çok sayıda delege sahibi. Bu eyaletin çoğunu kazanan diğer iki ufak (Rhode İslan, Vermont) kaybetse bile çok sarsılmayacak.

Öngörüler ne söylüyor?

Son gün itibariyle Teksas’ta durum Barack Obama lehine gözüküyor. Ancak çok net bir resim değil bu. Bazı anketler Obama’yı Clinton karşısında 4 puan önde göstermekle birlikte, aynı anketlerin yanılma payları 4-5 çizgisinde.

Kaldı ki Teksas tüm dünya tarafından bilindiği gibi Cumhuriyetçi bir eyalet. Yani Demokratları bile muhafazakar. Bu nedenle siyahi bir adaya ne kadar destek çıkacağı meçhul.

Öte yandan, yine tüm dünyanın bildiği gibi Teksas, Başkan Bush’un memleketi ve buradaki “Demokrat muhafazakarlar”ın (McCain karşısında daha kolay lokma olabilecek) Obama’ya yönlendirilmeleri (!) olası.

Yani Teksas’tan çıkacak her sonuç kimse için sürpriz olmamalı. Ohio’da da durum benzer nitelikte. Bu eyalette anketler Clinton’u iki puan önde gösteriyor. Bu çok küçük bir aralık ve sonuç tersi de çıkabilir.

Bu 4 eyaletli seçimde küçükler pek önemsenmiyor. Ancak iki büyük eyalet Clinton tarafından kaybedilirse, “çekil” baskısının yoğunlaşacağı kesin. Öte yandan bir eyaleti bile Clinton kazanırsa yarış devam edecek gibi.

Obama’nın ülkede yarattığı heyecanın bu bölgelerde de etkili olması mümkün. Öte yandan Clinton da iki eyalete hayli ağırlık vermiş durumda. Örneğin seçim kampanyası bütçe rakamlarına göre Clinton yüklüce bir miktarı buraya aktarmış görünüyor.

Bu durumda bizim söyleyebileceğimiz size yeni bir tarih vermek olacak. Aradaki minikleri saymazsanız, 4 Mart’dan sonraki büyük önseçim 22 Nisan’da gerçekleşevek olan, 188 delegeli Pennsylvania olacak.



Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,797 µs