En Sıcak Konular

İmam asıldı, kız öğrenciler ateş etti!

4 Mart 2008 10:59 tsi
İmam asıldı, kız öğrenciler ateş etti! Aşkale'nin düşman işgalinden kurtarılışının yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende öğrenciler önce kar altında bekletildi, ardından da gözlerinin önünde bir imam temsili olarak idam edildi. Rize'de ise öğrencilerin eline silah verildi.

Erzurum'un Aşkale ilçesinin düşman işgalinden kurtarılışının 90.yıldönümü törenlerle kutlandı. İlçe Hükümet Konağı önünde düzenlenen törene, Aşkale Kaymakamı Zeyit Şener, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Ertuğrul Yavuz, Aşkale Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yaptırmış, İstanbul Aşkale Dernekler Federasyon Başkanı Erdal Sağır ve yönetim kurulu üyeleri, ilçe daire amirleri, siyasi partilerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı.

Kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, bazı çocukların asker kıyafeti giymeleri dikkat çekti. Törende ilçenin işgali ve kurtuluşu temsili olarak sahnelenirken, Ermeni komitacıları rolünü ise belediye çalışanları canlandırdı. Törende konuşan Belediye Başkanı Ahmet Yaptırmış, "3 Mart, Erzurum-Kars güzergahında yapılan Ermeni zulmünün sona erdirilmesinin başlangıç günüdür. 3 Mart, ömrünün baharında toprağa giren yiğitlerin, beşiğinde süngülenen bebeklerin, sakallarından sürüklenerek katledilen ihtiyarların, masum kadın ve kızların katledildiği gündür. 90 yıl önce Rus ve Ermenilerin Aşkale'mizde ve köylerimizde işledikleri vahşi cinayetler, insanlık dışı işkence ve zulümler daha dün gibi hatırlanmaktadır" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Personel Yüzbaşı Ertuğrul Yavuz ise Aşkale'nin konumu itibariyle stratejik önemine değinerek, "Bu ilçe zamanında İpek Yolu'nun güvenliğini sağlamış önemli bir ilçedir. Doğu cephesinden Erzurum'a kadar ilerleyen Rus Birlikleri Kop Dağı'nda bu bölgenin kahramanları tarafından durdurulmuştur. Ermeniler bu bölgedeki Türkleri katlederek kasaba ve köyleri ateşe vermişlerdir" dedi.

KAR ALTINDA TİTREDİLER
Yoğun kar yağışı altında yapılan kurtuluş törenlerinde küçük öğrenciler üşürken, Yakutiye Belediyesi'nin mehtaran takımının marşları, Büyükgeçit köylülerin düzenlediği deve oyunu ilgi çekti. Tören, öğrenci ve askerlerin geçit töreni ile son buldu. Kar yağışından dolayı hükümet konağı önündeki tören kısa sürdü.Program sonrasında protokol öğretmen evinde yemekte bir araya geldiler. Törenler, cirit gösterisi ve Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen panelle devam etti.

RİZE'DE ÖĞRENCİLERİN ELİNE SİLAH VERDİLER
Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü kutlama etkinlikleri de ilginç görüntülere sahne oldu. Rize Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlama etkinliklerinde Rize Belediyesi tarafından görevlendirilen vatandaşlar tarafından düşman işgalinden kurtuluş canlandırıldı. Canlandırma sırasında temsili milis kuvvetleri ile temsili Rus askerleri arasındaki çatışmada bolca kuru sıkı silah kullanıldı. Gösteride esir alınan Türk kadınını temsil eden bir kız öğrencisinin de kuru silahla ateş etmeye çalışması dikkatlerden kaçmadı. Kız öğrenci iki kez silahla ateş etmek istese de silah tutukluk yapınca amacına ulaşamadı.

VALİ: ENGELLEMEYE ÇALIŞTIM
Rize Valisi Kasım Esen olaydan sonra konuyla ilgili yaptığı açıklamada, gösteride kullanılan silahların kuru sıkı olduğunu belirterek, "Canlandırmada kullanılan silahlar kuru sıkıydı. Silahların kullanımı Rize Belediyesi'nin kontrolünde gerçekleşti. Ben görüntüyü izlerken kız öğrencinin silahla ateş etmek istediğini fark edince koruma polisimle olayı engellemeye çalıştım. Biz konuyla ilgili bir inceleme ve soruşturma başlatmadık. Ancak polis kendi açısından tutanak tuttu. Silahı kıza teslim eden kişi hakkında Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddesinden işlem yapılabilir. Bu tarz canlandırmalarda bazen aşırıya kaçılabiliyor. Yurt genelinde bu böyle. Rize olarak ülke gelelinden bağımsız olarak hareket edemeyiz. Önümüzdeki yıllarda canlandırmalarda silah kullanımının kaldırılmasını tartışacağız. Eğer İçişleri Bakanlığı tarafından bu yönde bir karar alınırsa bizde bu karara memnuniyetle uyarız" şeklinde konuştu.

YİNE ÖN SAFLARDAYDI
Öte yandan geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşu töreni sırasında heyecanlanarak temsili Rus askerini kuru sıkı fişek ile ayağından yaraladığı için son iki yıldır canlandırmalarda görev verilmeyen Remzi Koçoğlu'na bu yılki etkinliklerde yeniden görev verildiği görüldü. Koçoğlu yine silah kullanarak milis kuvvetlerinin başında yer alıp esir edilen Türk kadınlarının kurtarılışında ön saflarda yer aldı.

BELEDİYE BAŞKANI: "ÖĞRENCİLERİN ATEŞ ETMESİ NORMAL" Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, 2 Mart Rize'nin Düşman İşgali'nden Kurtuluşu'nun 90. yıldönümü kutlamaları sırasında temsili kurtuluş canlandırmasına katılan bir kız öğrencinin silahla ateş etmesini normal olarak değerlendirdi. Kız öğrencinin Rizeli'ye yakışanı yaptığını belirten Bakırcı, köyde çocuk ve yeğenlerini silaha alıştırdıklarını söyledi. Bakırcı, bölge insanınan silaha yatkın olduğunu kaydederek temsili canlandırmalarda silah kullanılmasına neden tepki gösterildiğine anlam veremediğini belirtti.

Gazeteport



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs