En Sıcak Konular

Iraklılar köprülerin parasını istiyor!

4 Mart 2008 09:58 tsi
Iraklılar köprülerin parasını istiyor! TSK'nın operasyonlarında vuralan PKK'nın köprü geçişlerinin parasını Irak, Türkiye'den istiyor.

TSK tarafından Kuzey Irak'ta bombalanan bölgelerde inceleme yapan Irak parlamento heyeti, “Biz Irak hükümetinden Türk yönetimini uluslararası mahkemelere şikâyet etmesini isteyeceğiz” dedi

TSK tarafından Kuzey Irak'ta bombalanan bölgelerde inceleme yapan Irak parlamento heyeti, “Biz Irak hükümetinden Türk yönetimini uluslararası mahkemelere şikâyet etmesini isteyeceğiz” dedi

Irak parlamento heyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Kuzey Irak'ta bombalanan bölgelerde inceleme yaptı. PKK'nın Zap ve Avaşin kampları çevresindeki tahrip edilen 3 köprüde incelemelerde bulunan heyet, zararın karşılanması için Türkiye'ye çağrı yaptı. Heyet, konuyu uluslararası alana ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımak için Irak hükümetine tavsiyede bulunacaklarını söyledi.

TSK'nın PKK'ya yönelik Kuzey Irak'ta sürdürdüğü kara harekâtının sona ermesinden 2 gün sonra, bombalanan alanlar Irak parlamento heyetine ve gazetecilere açıldı. Irak parlamentosu tarafından görevlendirilen Mithal el Alusi, Sudiye el Suheyl ile Kamile İbrahim, dün sabah Amadiye ilçesine gelerek Kürt yetkililerden brifing aldı.

Heyete bilgi veren KDP Amadiye askeri sorumlusu Muhammed Muhsin, Türk savaş uçaklarının halkın kullandığı köprüler ile tarım alanlarını bombaladıklarını belirterek, zararın karşılanmasını istedi. Muhsin, şöyle konuştu:

'Biz yapıyoruz, Türkiye yıkıyor'

“PKK, Türkiye'nin bir iç sorunudur. Bugüne kadar savaş ile bir çözüme ulaşılamadı. PKK ile bir ilişkimiz yok. Geçmişte Saddam da bizimle savaştı. Kimyasal silah kullandı. Ancak, sonuç alamadı. Biz de Türkiye'nin sorununu kendi içinde çözmesini istiyoruz. TSK, bölgeye yönelik harekâtta halkın kullandığı köprüleri bombaladı. Bombalanan yerler daha çok halkın tarım yaptığı alanlardır. Sorunun diyalog ile çözülmesi gerekiyor.”

Heyete sinevizyon gösterisi ile bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yaşanan değişimler ile bombalanan yerlerin görüntüsü aynı anda verildi. Sinevizyonda, “Biz yapıyoruz, Türkiye yıkıyor” mesajı verildi. Heyet, daha sonra Irak ulusal muhafızları ile peşmergelerin korumasında PKK'nın faaliyet gösterdiği Avaşin ve Zap bölgelerine götürüldü.

Heyet, ilk önce Avaşin Çayı üzerindeki bombalama sonucu tahrip olan Balanda Köprüsü'nde inceleme yaptı. Heyet, Zap'ı Barzan bölgesine bağlayan Velatjere Köprüsü ile Zap'ın girişindeki Şaca Köprüsu'nde de incelemelerde bulundu. Heyet, köprüler yıkıldığı için nehirden arazi araçlarıyla geçti.

Şaca Köprüsü'nün yıkılan ayağının birinde, “PKK'dan titre” yazısı dikkat çekti. Zap'a açılan, bombalanan son köprü olan Şaca'daki karayolunu ulaşıma kapatan peşmergeler, burada geçişlere izin vermedi. Peşmergeler, hava operasyonunda uçaklardan misket bombaları atıldığını bu nedenle buranın tehlikeli bölge olarak ilan edildiğini ileri sürdü.

Köprüde heyete bilgi veren Amadiye Kaymakamı İsmail Muhammed Ahmet, TSK'nın harekâtında Amediye, Deraluk, Kaniması ve Zaho bölgelerinde büyük maddi hasar yaşandığını söyledi. Heyet başkanı Mithal el Alusi, Irak yönetiminin, PKK sorununun çözümünde aktif rol almaya hazır olduğunu, bu konuda arabulucuk dahil her türlü girişimi yapabileceklerini söyledi.

Alusi, “Biz Türk askerinin bölgede kalmasını istemiyoruz. Irak halkının kanının dökülmesini de kabullenemeyiz. Başbakan Erdoğan'a şunu söylemek istiyoruz. Osmanlı dönemi bitti. İşgal dönemi kalmadı. Şimdi barış ve kardeşlik zamanıdır. Irak Kürtlerinin Türkiye ile sorun yaşamasını istemiyoruz” dedi.

'AİHM'ye başvuracağız'

Sudiye el Suheyl ise Türkiye'nin verdiği zararın uluslararası alana ve AİHM'ye taşımak için Irak parlamentosuna teklif sunacaklarını belirterek, “Biz harekâtın yol açtığı zararı dünyaya göstermek istiyoruz. Türkiye bölgede yol açtığı zararı karşılamalıdır. Zaten Irak hükümeti de sivil halka verilen zararı karşılamayı taahhüt etti. Biz Irak hükümetinden Türk yönetimini uluslararası mahkemelere şikâyet etmesini isteyeceğiz. AİHM'ye başvurarak Türkiye'nin hukuksuz davranmasının hesabının sorulmasını, bir daha Irak topraklarına girmesinin engellenmesini talep edeceğiz” diye konuştu.

aktifhaber




Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs